Kan het beoefenen van yoga je immuniteit daadwerkelijk verbeteren?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

De kans is groot dat je iemand hebt horen zeggen dat degenen die regelmatig yoga beoefenen zelden ziek worden. Of misschien heeft een leraar je klas verteld dat yoga verkoudheid of griep kan voorkomen.

Er is geen tekort aan beweringen dat yoga of andere leefstijlinterventies je immuniteit kunnen verbeteren. Maar de wetenschap achter die beweringen is minder nadrukkelijk.

Hoe uw immuunsysteem werkt

Uw immuniteit is ontworpen om een ​​meer dan voldoende verdediging te bieden tegen ziekteverwekkers of ziekteverwekkende micro-organismen. Het lichaam beschermt op verschillende manieren tegen deze ziekteverwekkers, waaronder barrières zoals slijm, tranen, zweet en maagsappen. Een andere verdedigingslinie zijn de witte bloedcellen van uw lichaam.

Uw immuunsysteem is ontworpen om een ​​meer dan voldoende afweer te bieden tegen ziekteverwekkende micro-organismen. Het lichaam beschermt zich op verschillende manieren tegen deze ziekteverwekkers, met behulp van slijm, tranen, zweet, maagsappen. en witte bloedcellen.

Ontsteking is de activering van het immuunsysteem van het lichaam. Acute ontsteking treedt vrijwel onmiddellijk op. Denk aan de symptomen die je ervaart als je verkouden bent of griep hebt.

Hoewel sommige ontstekingen een essentieel onderdeel zijn van de immuunfunctionaliteit, kan te veel ontsteking ernstig problematisch zijn. Als uw immuunrespons constant zou worden gestimuleerd, zou u zich permanent onwel voelen met een loopneus, koorts en lethargie. Aanhoudende ontstekingen kunnen maanden of zelfs jaren in uw lichaam blijven hangen. Dit kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziekten, waaronder reumatoïde artritis, astma, diabetes, inflammatoire darmaandoeningen en multiple sclerose. Aanhoudende ontsteking is ook in verband gebracht met depressie.

Hoe yoga je immuniteit kan (en kan) ondersteunen

Lichaamsbeweging is een van de meest onderzochte leefstijlinterventies die verband houden met de werking van het immuunsysteem. Aanzienlijk bewijs geeft aan dat regelmatige lichaamsbeweging, inclusief dynamische yogastijlen zoals vinyasa, je immuunsysteem kan ondersteunen zodat het optimaal werkt. Maar er is geen bewijs dat het de immuniteit zal verhogen tot een niveau dat verder gaat dan wat uw normaal functionerende immuunsysteem zou bieden.

Er is echter aangetoond dat een regelmatige yogabeoefening de ontsteking vermindert. Hoe dit precies gebeurt, wordt niet volledig begrepen, hoewel wetenschappelijke literatuur suggereert dat stressvermindering een rol speelt. Als zodanig kan yoga worden beschouwd als een aanvullende interventie voor mensen die risico lopen op of lijden aan ziekten met een aanhoudende ontstekingscomponent.

Maar yoga, of welke vorm van fysieke activiteit dan ook, is geen wondermiddel dat je een bovenmenselijke immuunrespons kan geven.

Dit artikel is aangepast van De fysiologie van yoga.

Over onze bijdrager

Andrew McGonigle heeft meer dan 20 jaar anatomie gestudeerd. Nadat hij aanvankelijk voor arts had gestudeerd, verliet hij de westerse geneeskunde om yoga- en anatomieleraar te worden. Hij deelt zijn kennis van het lichaam en de manieren waarop het beweegt in yogalerarenopleidingen over de hele wereld en leidt zijn eigen Yoga Anatomy Online Course. Zijn tweede boek is The Physiology of Yoga. Ga voor meer informatie over Andrew naar doctor-yogi.com of volg hem op Instagram @doctoryogi.Recent Posts

© 2024 Copyright purayoga.nl