Je struikelt niet: paddenstoelen zijn nu overalWaarom paddenstoelen prachtig zijn

Als je de laatste tijd overal paddenstoelen ziet, verbeeld je je dingen niet. Champignons hebben momenteel een groot moment in de wellnesswereld met alle gezondheidsvoordelen die ze zouden hebben. In het verleden was de medicinale waarde van paddenstoelen vaak gehuld in mysterie en zelfs taboe. Misschien vanwege associaties met schimmels van de psychedelische variëteit. Maar nu raken paddenstoelen de mainstream en worden gezondheidsexperts enthousiast over hun voordelen.

Dr. Alistair McTaggart, een onderzoeker op het gebied van schimmelgenetica aan de Universiteit van Queensland, deelt: “Paddestoelen en alle schimmels winnen aan terrein. Australiërs erkennen paddenstoelen als duurzame en ethische bronnen van voedsel en medicijnen.”

Het is opwindend dat mycologen – degenen die schimmels bestuderen, suggereren dat we slechts aan het oppervlak krabben om de kracht en het potentieel van paddenstoelen te begrijpen. Tot op heden zijn 120.000 soorten schimmels formeel geïdentificeerd, maar wetenschappers schatten dat er meer dan zes miljoen soorten zijn, wat betekent dat 98 procent nog moet worden ontdekt.

Klaar om in de wereld van paddenstoelen te stappen? Lees verder om meer te weten te komen over wat mushies zo magisch maakt.

De geschiedenis van de paddestoelgeneeskunde

Paddestoelenmagie

Het gebruik van paddenstoelen dateert al duizenden jaren en wordt door talloze culturen gebruikt. Ze worden al lang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, met het gebruik van medicinale paddenstoelen die teruggaat tot enkele van de eerste medische teksten. Reishi’s reputatie als medicinale paddenstoel gaat bijvoorbeeld terug tot ongeveer 200 na Christus in de klassieke kruidentekst, de Shen Nong Ben Cao.

Lange tijd werd in de westerse cultuur het potentieel van paddenstoelen niet volledig begrepen. Voor velen waren ze slechts een extra item dat in onze supermarktkar werd gegooid. Hoewel we nog steeds leren over de overvloed aan voordelen die de bescheiden mushie biedt, is wat we ontdekken echt verbazingwekkend.

Waarom medicinale paddenstoelen geweldig zijn

Waar te beginnen…..paddestoelen zijn rijk aan polysachariden en antioxidanten, samen met vitamines en mineralen, maar vooral vitamine D (hallo immuungezondheid!)! Leuk weetje – bij blootstelling aan de zon is aangetoond dat paddenstoelen ergosterol (de verbindingen in paddenstoelen) omzetten in vitamine D en daar heb je het een plantaardige vitamine D.

Poly- wat? Poly-saccha-rides, in het bijzonder β-d-glucanen, hebben immunomodulerende activiteit. Hoewel er nog veel te leren valt, wordt gezegd dat polysachariden functioneren door de immuunfunctie te moduleren.

Actief met antioxidanten, paddenstoelen bevatten van nature voorkomende vitamine C, carotenoïden en andere antioxidanten. Van antioxidanten wordt gezegd dat ze cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. De paddenstoelen die een moment nemen in het rijk van antioxidanten, zijn Chaga, Maitake, Reishi en zelfs Shiitake.

Maar dat is slechts het topje van de ijsberg.

Wanderlust natuurgeneeskundige Deanna Mascioli deelt: “Interessant is dat we ontdekken dat verschillende soorten paddenstoelen verschillende medicinale voordelen kunnen bieden, zoals de paddenstoelensoort shiitake, rijk aan vitamine D om de immuunfunctie te ondersteunen. Hoewel deze paddenstoel nu mainstream is, wordt shiitake al duizenden jaren gebruikt in Japan, China en Korea. Of de soort Reishi – modern bewijs suggereert dat het immuunmodulerende, anti-allergische en antioxiderende eigenschappen heeft. ,. Nogmaals, hoewel nieuw in de westerse wereld, is de Traditionele Chinese Geneeskunde al lang bekend met de wonderen van Reishi.” Zegt Deanna.

Dwalende Paddestoelen

Hoe integreer je paddenstoelen in je wellnessritueel…

Overtuigd dat het tijd is om paddenstoelen te proberen? Er zijn een aantal geweldige poeders gemengd met vijf paddenstoelen, waaronder Shiitake, Enokitake, Oyster, Trumpet en Maitake paddenstoelenpoeders.

Het beste is dat ze gemakkelijk kunnen worden toegevoegd aan wat je ook gaat maken – of het nu een smoothie, bananenbrood of misschien je volgende curry is, de subtiele smaak zal het recept niet overnemen, het geeft het gewoon een boost van papperige goedheid.

~~

Recent Posts