Je hebt 7 chakra’s. Hier is hoe yoga kan helpen om ze in balans te brengen.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Wanneer je onderzoekt hoe je alle 7 chakra’s open kunt houden zodat je energie je beste leven ondersteunt, lees je onder andere informatie en inspiratie over welke kaarsen je moet aansteken, welke kristallen je moet dragen en welke geluiden je moet chanten. Je fysieke yogabeoefening, of asana, kan je ook helpen om in contact te komen met deze energiecentra.

De basis van je 7 chakra’s

Volgens de yogatraditie heeft ieder van ons 7 chakra’s die zich bevinden in wat het ‘subtiele lichaam’ wordt genoemd. Dit ‘lichaam’, ook wel bekend als het energie- of astrale lichaam, kan worden gezien als een energielaag die we niet kunnen zien of aanraken, hoewel we het op een minder voor de hand liggend niveau kunnen voelen. Er wordt aangenomen dat het wordt geassocieerd met onze zintuigen, verbeeldingskracht, intellect, emoties en dromen.

Het woord chakra wordt typisch vanuit het Sanskriet vertaald als “spinning wheel” en wordt vaak beschreven als een draaikolk van energie. Elk van de 7 chakra’s komt overeen met een bepaald gebied van het fysieke lichaam. Het eerste chakra, of wortelchakra, bevindt zich aan de basis van de wervelkolom. Dan het heiligbeenchakra in je bekkengebied, de zonnevlecht in de buik, het hartchakra, het keelchakra en het derde oogchakra in het midden van het voorhoofd. De kruinchakra bevindt zich bovenaan je hoofd.

De yogatraditie gelooft dat elk van de chakra’s “open” en “uitgelijnd” moet blijven voor een optimaal emotioneel en fysiek welzijn. Wanneer een chakra in een of meer van de chakra’s “geblokkeerd” is, stagneert de energie. Dit kan fysieke, mentale of emotionele onevenwichtigheden veroorzaken.

Wat zijn de voordelen van het balanceren van alle 7 chakra’s?

Het aannemen van praktijken die helpen de energie in elk chakra vrij te maken, heeft voordelen voor je geest, lichaam en geest. Als het ‘wiel’ van de sacrale chakra bijvoorbeeld vrij beweegt, kun je je creatiever of verliefder voelen. Een open hartchakra kan je helpen meer liefde te geven en te ontvangen. En wanneer al je chakra’s open en uitgelijnd zijn, zul je merken dat je je zelfverzekerder en helderder voelt.

Hoewel elke yogahouding op subtiele manieren en op meer dan één chakra werkt, is de kans groter dat sommige je helpen de huidige toestand van een specifieke chakra te veranderen. Hieronder volgen basisyogahoudingen die balans kunnen brengen in elk van de 7 chakra’s.

Hoe u uw 7 chakra’s in evenwicht kunt brengen met yogahoudingen

Boom vormen
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

1. Muladhara (Wortelchakra) = Vrksasana (Boomhouding)

Helpt u om u alerter, veiliger en stabieler te voelen. De wortelchakra regelt je gevoelens van overleving, verbondenheid, geaardheid en behoedzaamheid. Je vroegste herinneringen worden hier opgeslagen, inclusief of aan je basisbehoeften – fysiek en emotioneel – is voldaan. Wanneer het geblokkeerd of uit balans is, kunt u zich behoeftig voelen, een laag zelfbeeld ervaren of zelfdestructief gedrag vertonen. Het kan ook een uitdaging zijn om openheid te vinden in alle 7 chakra’s wanneer deze fundamentele wordt belemmerd. Wanneer Muladhara in balans is, voel je je sterk en gesteund. Vanuit een plek waar je je behoeften kunt realiseren en aanpakken, voel je je zelfverzekerd en verdien je het leven dat je wenst.

Probeer Tree Pose voor meer aarding: Vanuit staan, verplaats je je gewicht naar één voet en wortel je naar beneden om stabiliteit te vinden. Breng je andere voet naar je enkel, kuit of binnenkant van de dij. Verleng je ruggengraat en plaats je handen op je hart of til ze op naar de hemel.

Probeer ook wortelchakra-balancerende yogahoudingen om je meer geaard te voelen.

Een vrouw oefent Garland Pose met een blok onder haar bilspieren.  Ze had tatoeages op haar arm en voet.  Ze draagt ​​een knalroze yogalegging en een crop top.  De kamer is wit met een houten vloer.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

2. Svadhisthana (Sacraalchakra) = Malasana (slingerhouding)

Helpt je creativiteit en emotionele stabiliteit te genereren. Dit chakra komt overeen met je geslachts- of voortplantingsorganen en staat voor vloeibaarheid, creativiteit en vruchtbaarheid. Je kunt dit letterlijk interpreteren of overwegen of je het gevoel hebt dat je een plezierig, overvloedig en creatief bestaan ​​verdient dat met het leven meevloeit in plaats van dingen probeert te forceren. Wanneer je sacrale chakra uit balans is, kun je je emotioneel onstabiel, schuldig of hard voor jezelf voelen. Als het in balans is, voel je je waarschijnlijk creatief, positief en ontvankelijk voor verandering – net als de oceaan en zijn getijden, ben je in de stroom.

Probeer Garland Pose om buiten je comfortzone te treden: Deze diepe squat kan op een aantal verschillende manieren worden gedaan om het toegankelijker te maken. Oefen het met of zonder een blok onder je voor stabiliteit, je onderrug leunend tegen een muur voor ondersteuning, of hielen op een opgerolde deken of handdoek als ze de grond niet bereiken. Open je knieën zo wijd mogelijk terwijl je je rug recht houdt.

Probeer ook: 11 houdingen om je tweede chakra te ontsteken en creativiteit aan te wakkeren.

Boot pose
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

3. manipura (Zonnevlecht of Navelchakra) = Paripurna Navasana (boothouding)

Helpt je persoonlijke kracht en verandering te bevorderen. Je hebt de uitdrukking ‘op alle cilinders schieten’ gehoord. Wanneer de Manipura in balans is, heb je het gevoel van eigenwaarde en het vertrouwen om actie te ondernemen en productief te zijn. Je voelt je levend. Als het geblokkeerd is, ontbreekt het je aan moed, heb je een laag zelfbeeld en voel je je stagnerend en inert. Door aan dit chakra te werken, kun je je ware persoonlijke innerlijke kracht ontwaken en je angst om risico’s te nemen overwinnen, wat de effecten van alle 7 chakra’s kan helpen ondersteunen.

Probeer Boat Pose voor meer zelfvertrouwen en motivatie: Wanneer u vanuit een zittende positie achterover leunt en uw benen optilt, activeert u uw buikspieren of uw solar plexus om in de positie te blijven. Je kunt je knieën buigen of zelfs je hielen op de grond laten rusten. Weersta de drang om in een kromme rug te zakken.

Probeer ook: 44 signalen die je kunnen helpen je kern te versterken in elke yogahouding.

Kameel pose
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

4. Anahata (Hartchakra) = Ustrasana (kameelhouding)

Helpt je vreugdevoller, liefdevoller en empathischer te zijn. Ontwaak voor de kracht van onvoorwaardelijke liefde in jezelf door compassie, vergeving en acceptatie te oefenen. Wanneer je hartchakra geblokkeerd is, word je bezitterig en co-afhankelijk, en kun je disfunctionele relaties aangaan. U kunt ook geïsoleerd blijven uit angst voor afwijzing. Wanneer je de Anahata-chakra stimuleert, open je je hart voor nieuwe ervaringen.

Probeer Camel Pose voor meer ontvankelijkheid voor anderen: Als achteroverbuigende houdingen geen deel uitmaken van uw oefening, neem dan de tijd om voldoende kromming in uw rug te ontwikkelen om naar achteren te reiken en uw hielen aan te raken. Maar vergeet niet dat je rug niet al het werk doet. Druk je heupen naar voren en voel de lengte aan de voorkant van je dijen. Dit zal je ook helpen om knarsen in je onderrug te voorkomen.

Probeer ook: Open je hartchakra met deze 9 houdingen.

Schouderstand, Salamba Sarvangasana
(Foto: Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

5. Vishuddha (Keelchakra) = Salamba Sarvangasana (ondersteunde schouderstand)

Helpt je meer uitgesproken te worden en je stem te vinden. Wanneer dit chakra geblokkeerd is, heb je misschien het gevoel dat je niet je waarheid kunt spreken. U kunt ook overdreven spraakzaam zijn en merken dat u niet naar anderen luistert. Wanneer dit chakra open en gestimuleerd is, beweegt je stem door de ruimte om je te helpen je emoties op een gezonde manier te communiceren. Je wordt ook beter in het luisteren naar anderen en het eren van hun persoonlijke waarheden zonder oordeel.

Voor een groter vermogen om uw waarheid te spreken, kunt u Shoulder Stand proberen: Maar oefen voorzichtig. Plaats uw schouders zo dat uw gewicht op uw schouders en bovenarmen rust, niet op uw nek.

Probeer ook: Alles wat u moet weten over de keelchakra.

Hiro Landazuri, een man met donker haar, zit in kleermakerszit (Sukhasana) op een lichte houten vloer tegen een witte muur.  Hij draagt ​​een lichtblauw T-shirt en broek.
(Foto: Andrew Clark)

6. Ajna (Derde Oog Chakra) = Sukhasana (Kleine houding)

Helpt je nieuwe dingen te leren en je instinct te vertrouwen. Dit chakra wordt geassocieerd met je intuïtie of zesde zintuig; het regelt hoe alle 7 chakra’s functioneren. Als het goed werkt, heb je inzicht en vertrouw je op je innerlijke wijsheid om de uitdagingen en keuzes van het leven aan te gaan. Als het geblokkeerd is, voel je je misschien bekrompen, te gehecht aan logica, wantrouwend en cynisch. Werken aan het zesde chakra opent je geest voor het grotere geheel en verschillende perspectieven, en het helpt je wijsheid te ontvangen die niet kan worden gezien of gehoord door gewone zintuigen.

Probeer Easy Pose voor hulp bij het vertrouwen op uw intuïtie: Terwijl je je in deze houding nestelt, let dan op de symmetrie en uitlijning van je lichaam. Verleng uw ruggengraat en zorg ervoor dat uw hoofd is uitgelijnd over uw heupen. Sluit je ogen en richt ze op de ruimte tussen je wenkbrauwen om je aandacht op het derde oog te vestigen.

Probeer ook: Baddha Konasana (Bound Angle Pose) en Padmasana (Lotus Pose) variaties.

(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

7. Sahasrara (kruinchakra) = Savasana (lijkhouding)

Helpt je humeur op te heffen en los te komen van je ego. Het kruinchakra, het laatste en meest bovenste van de 7 chakra’s, verbindt je met het spirituele rijk. Het helpt je te begrijpen wie je bent voorbij je fysieke zelf – dat je een spiritueel wezen bent met een menselijke ervaring. Het bevindt zich niet in het lichaam, maar zweeft eigenlijk boven de kruin van het hoofd. Als het gesloten is, denk je dat geluk alleen van buitenaf kan komen, en je lijdt. Werken aan dit chakra helpt je om je in elke situatie vrij te voelen.

Probeer Savasana voor meer gemak in het leven: Lijfhouding zal je zenuwstelsel naar beneden reguleren en je stressreactie deactiveren. Geef jezelf toestemming om dekens, kussens en andere rekwisieten te gebruiken om je lichaam te ondersteunen op welke manier dan ook, zodat je kunt ontspannen.

Probeer ook: Waarom je niet in slaap moet vallen in Yoga Nidra

Dit artikel is bijgewerkt. Oorspronkelijk gepubliceerd op 24 juli 2014.

Recent Posts