Jay Shetty legt uit hoe eenzaamheid je volgende relatie kan saboteren (en wat je kunt doen om dat te veranderen)“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Jay Shetty gelooft in intentionaliteit. De voormalige monnik en presentator van een van ’s werelds meest gedownloade podcasts, Opzettelijk met Jay Shetty, deelt inzichten en wijsheid die bedoeld zijn om ieder van ons over te halen en uit te dagen om het doel achter alles wat we doen te onderzoeken. Door middel van interviews met experts en beroemdheden brengt Shetty doordachte gesprekken en vragen naar voren die ons ertoe aanzetten om beter te begrijpen – en te veranderen – hoe we verschijnen op het werk, liefde, onszelf en service.

Misschien wel de onderliggende boodschap achter al zijn lessen? Bewustzijn. Zoals hij op zijn website uitlegt: “Zelfbewustzijn kan de manier waarop je alles ziet veranderen.” Het daagt de aannames, overtuigingen en verhalen uit die bijdragen aan onze huidige staat van zijn. En door dat te doen, kan het ons terugbrengen naar onze oprechtste bedoelingen. Shetty behandelt dit kunstig rond de constructie van liefde in zijn recente boek, 8 regels van liefde. In het fragment dat volgt, onderzoekt hij bewustzijn in de context van eenzaamheid. —YJ-editors

De voordelen van eenzaamheid

Paul Tillich zei: “Taal heeft het woord ‘eenzaamheid’ gecreëerd om de pijn van alleen zijn uit te drukken. En het heeft het woord ‘eenzaamheid’ gecreëerd om de glorie van alleen zijn uit te drukken.”

Het verschil tussen eenzaamheid en eenzaamheid is de lens waardoor we onze tijd alleen zien, en hoe we die tijd gebruiken. De lens van eenzaamheid maakt ons onzeker en vatbaar voor slechte beslissingen. De lens van eenzaamheid maakt ons open en nieuwsgierig.

Eenzaamheid is geen falen om lief te hebben. Het is het begin van de liefde. In de tijd die we zonder hulpje doorbrengen, bewegen we ons anders door de wereld, alerter op onszelf en de wereld.

Op zichzelf geeft eenzaamheid ons niet de vaardigheden die we nodig hebben voor relaties. Maar als we het gebruiken om onszelf te leren kennen, zijn er veel manieren waarop het ons voorbereidt op liefde. In eenzaamheid oefenen we onszelf te geven wat we nodig hebben voordat we het van iemand anders verwachten. Ben je lief voor jezelf? Ben je eerlijk tegen jezelf? Ben je emotioneel beschikbaar voor jezelf? Steunt u uw eigen inspanningen?

U hoeft deze vragen nu niet te beantwoorden. Hoe meer tijd je in eenzaamheid doorbrengt, hoe beter je weet hoe je ze moet beantwoorden. Mensen bepalen grotendeels hoe ze ons behandelen door te observeren hoe we onszelf behandelen. De manier waarop je over jezelf praat, heeft invloed op hoe mensen met je zullen praten. De manier waarop je tegen jezelf laat praten, versterkt wat mensen denken dat je verdient.

Een relatie met iemand anders geneest je relatie met jezelf niet. Therapie en vriendschappen en een partner kunnen ons helpen de bronnen van ons verdriet te begrijpen en aan te pakken, maar veel mensen hebben nog steeds het gevoel dat hun partner ze niet begrijpt. Onze cultuur moedigt ons vaak aan om de verantwoordelijkheid voor het uiten van onze gevoelens bij iemand anders te leggen. We verwachten dat ze onze emoties begrijpen, zelfs als we dat niet doen.

Andere mensen kunnen je helpen, maar als je jezelf niet probeert te begrijpen, kan niemand anders het voor je doen. Hopen dat een partner je problemen oplost, is hetzelfde als proberen iemand je scriptie voor je te laten schrijven. Je moet de cursus volgen, de stof leren en de paper zelf schrijven, anders heb je niets geleerd.

Dit is waar eenzaamheid voor is. Wanneer je als een geheel persoon tot een relatie komt, zonder iemand te zoeken die je compleet maakt of je wederhelft is, kun je echt verbinding maken en liefhebben. Je weet hoe je je tijd graag besteedt, wat belangrijk voor je is en hoe je wilt groeien. Je hebt de zelfbeheersing om te wachten op iemand met wie je gelukkig kunt zijn en het geduld om iemand te waarderen met wie je al samen bent. Je beseft dat je waarde kunt toevoegen aan het leven van iemand anders. Met deze foundation ben je klaar om liefde te geven zonder behoeftigheid of angst.

Natuurlijk genezen relaties ons door verbinding, maar je geeft jezelf een voorsprong door het meeste te halen uit de tijd die je in eenzaamheid doorbrengt. Je wilt met iemand op reis gaan, niet om ze jouw reis te maken.

Deze levensfase is ontworpen om ons te helpen leren van onszelf te houden. Maar als je de lessen van liefde niet leert, weet je niet hoe lief je bent en wat je te bieden hebt. Dit is een dagelijkse praktijk om ons voor te bereiden op een relatie terwijl we trouw blijven aan wie we zijn. Het is een van de moeilijkste regels in dit boek, en ook de belangrijkste.

Elke stap om jezelf in eenzaamheid te leren kennen, zal je helpen om van anderen te houden, want behalve dat je weet wat je te bieden hebt, helpt het hele proces van leren begrijpen en van jezelf houden je te begrijpen hoeveel moeite het kost om van iemand anders te houden. Het werk dat nodig was om onszelf te begrijpen, leert ons dat zelfs als we met iemand zijn om wie we geven, het nog steeds moeilijk zal zijn om ze te begrijpen.

Misschien is de belangrijkste les die eenzaamheid ons biedt, ons helpen onze eigen onvolmaaktheid te begrijpen. Dit bereidt ons voor om van iemand anders te houden, in al hun schoonheid en onvolmaaktheid.

Uittreksel van 8 liefdesregels: hoe je het kunt vinden, behouden en loslaten Jay Shetty. Copyright © 2023 door Jay Shetty. Herdrukt met toestemming van Simon & Schuster, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Recent Posts