Ik worstelde jarenlang met mijn lichaamsbeeld. Hier is hoe het beoefenen van yoga heeft geholpen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Ik liep een paar vrijdagavonden geleden mijn eerste yogales in de Y binnen en voelde me nerveus en geïntrigeerd. Meestal ben ik niet iemand voor een avondtraining in het weekend – ik eet liever afhaalmaaltijden en haal mijn favoriete programma’s in bed in, of hang rond met vrienden – maar ik voelde een willekeurige drang om te gaan. Ik had een rustige manier nodig om een ​​anders stressvolle week af te sluiten.

Ik was niet zeker wat te verwachten. Tijdens mijn eerdere ervaringen in studio’s ervoer ik fysieke pijn tijdens de les. Yoga is echter iets dat mijn vrienden en diëtisten aanbevelen als het gaat om werken aan mijn geestelijke gezondheid en in harmonie zijn met mijn lichaam. Ik wilde de praktijk nog een kans geven.

Ik ging alleen zoals ik gewoonlijk doe. Het is gemakkelijker dan te proberen plannen te maken, vooral op het laatste moment, en sporten met mensen die ik ken, kan ervoor zorgen dat ik me bekeken en zelfbewust voel.

Toen de les begon, zei mijn leraar, Jody, dat we in een ontspannen houding moesten zitten, de gronding van ons lichaam moesten voelen en diep moesten ademen. Ik vond haar zachte stem onmiddellijk kalmerend. Terwijl we door elke pose gingen, bood ze variaties aan met behulp van props en moedigde ze ons aan om onszelf niet te beoordelen.

Ik wist dat ik op de goede plek was.

Ik was in staat om me in elke pose te nestelen op een manier die comfortabel (genoeg) aanvoelde terwijl ik diep ademhaalde – in door de neus, uit door de mond. Door me op mijn adem te concentreren, kon ik niet aan alle stressoren in mijn leven denken, een broodnodige gamechanger. Terwijl ik dit deed, merkte ik dat ik dacht: “Kijk eens naar deze coole dingen die mijn lichaam kan doen.”

Dit idee voelde revolutionair aan. Als iemand die al jaren worstelt met het lichaamsbeeld en mezelf vergelijkt met anderen, komt deze gedachte vanzelf – en ikzelf geloven het was een groot probleem. Sinds ik een kind was, herinner ik me dat ik naar de lichamen van mijn vrienden keek en de mijne beoordeelde omdat ze groter waren. Plus, als een Enneagram drie, ook wel bekend als “The Achiever”, heb ik altijd een beetje een competitieve inslag gehad. Dit werd nog verergerd door het feit dat ik geen onbekende ben in die (vreselijke, vreselijke) tijdschriften met koppen als ‘de beste en slechtste strandlichamen van beroemdheden’. Ik heb ernaar gestreefd om een ​​van de betere (zo niet de beste) deelnemers te zijn aan welke activiteit dan ook, of dat nu dans, volleybal of iets anders is, en ik voel me onzeker als ik dat niet ben.

Maar sinds mijn eerste jaar op de universiteit, zes jaar geleden, toen ik me aansloot bij Embody Carolina, een op sociale rechtvaardigheid gebaseerde organisatie voor eetstoornissen, is mijn relatie met mijn lichaam aan het veranderen. De refreinen die we hebben geleerd, hoewel een beetje wazig, echoën nog steeds in mijn hoofd: alle lichamen zijn goede lichamen, en onze waarde zit niet in hoe we eruitzien.

In slechts een paar weken tijd heb ik ontdekt dat yoga me helpt om in die mindset te komen, omdat het me de kans geeft om mijn lichaam te waarderen zonder er al te veel nadruk op te leggen.

Hoe yoga kan helpen bij het lichaamsbeeld

Nieuwsgierig naar deze ervaring met yoga, heb ik contact opgenomen met docenten en therapeuten over het vermogen van yoga om je relatie met je lichaam te beïnvloeden. (Hiermee moet ik mijn voorrecht als valide persoon erkennen.)

Yoga kan je helpen je lichaam anders te ervaren “door in de loop van de tijd de flexibiliteit te vergroten, meer vertrouwen te krijgen in hoe je lichaam door yogahoudingen kan bewegen en te oefenen met de bedoeling de relatie die je met jezelf hebt te verbeteren”, zegt Victoria Mengel, een creatieve kunstenares. therapeut en primaire therapeut bij The Renfrew Center, een woonvoorziening voor eetstoornissen.

Verschillende onderzoeken suggereren dat yoga je relatie met je lichaam kan helpen. Een studie uit 2018 in Lichaamsbeeld ontdekte dat jonge volwassenen die yoga beoefenen, meer dankbaarheid voor hun lichaam ervaren. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat deelnemers zich meer volbracht en zelfverzekerder voelden in hun yogabeoefening, vooral in lessen met verschillende lichamen. Bovendien, een studie gepubliceerd in de Driemaandelijks psychologie van vrouwen ontdekte vrouwen die aan yoga deelnemen, zijn zich meer bewust van en reageren beter op lichamelijke gewaarwordingen. Ze ervaren ook lagere niveaus van zelfobjectivering en een grotere lichaamstevredenheid.

Hoe je je relatie met je lichaam kunt verbeteren tijdens yoga

Als je je zorgen maakt dat een yogales je lichaamsbeeldproblemen zal verergeren (vooral met al die strakke leggings en workout-tops), hoor ik je. De volgende tips kunnen helpen:

Probeer verschillende klassen en ontdek wat voor jou werkt

Mengel stelt voor om verschillende soorten yoga te proberen en vast te houden aan degene die fysiek en mentaal het beste voelen. Ze suggereert dat Yin yoga of herstellende yoga een goed begin kan zijn.

Locatie is ook van belang. Je kunt oefenen in een studio, in het park of in je slaapkamer, eigenlijk waar je je het prettigst voelt, zegt ze. Let op: dit kan in de loop van de tijd veranderen!

Stel je intentie in

Voordat je je yogabeoefening ingaat, kan je leraar ‘een intentie instellen’ noemen. Dit is een andere geweldige manier om je te concentreren op lichaamsliefde. Randi Sprintis, een yogaleraar met een master in geestelijke gezondheidszorg en huwelijks- en gezinstherapie, suggereert een intentie als: “Vandaag ga ik mezelf met liefde en respect behandelen, en ik ga mijn lichaam eren.” Als je uitglijdt – zoals jezelf veroordelen omdat je uit een pose bent gevallen of merkt dat je je lichaam vergelijkt met dat van iemand anders – is dat oké. Wees zo goed mogelijk begripvol.

Let op je gedachten

Je geest kan tijdens yoga afdwalen – dat doet het zeker voor mij – en dat is oké. Grijp deze kans aan om op te merken wat je denkt en hoe die gedachten nuttiger kunnen zijn. “Door deze vaardigheid te oefenen (niet-oordelend, zou ik kunnen toevoegen), oefenen we het vermogen om op te letten …[which] is een centrale vaardigheid bij het helpen met het lichaamsbeeld”, zegt Evan Lawrence, een psychotherapeut en yogaleraar. In staat zijn om negatieve lichaamsgedachten op te merken is de eerste stap om ze te veranderen.

Doe mee aan compassievolle zelfpraat

Als je nutteloze gedachten hebt opgemerkt, denk er dan over na hoe je ze kunt herformuleren. Of, als alternatief, probeer eerst bewuster te zijn over het denken van positieve gedachten. Tijdens mijn beoefening herhaal ik graag affirmaties bij elke diepe ademhaling, zoals “Mijn lichaam is mijn vriend” of “Ik word geliefd”.

Focus op je eigen praktijk

Als je merkt dat er vergelijkingen opduiken, kan het nuttig zijn om te onthouden dat mensen je niet in de gaten houden – ze zijn op zichzelf gericht.

“Het is belangrijk om het ego buiten de yogabeoefening te laten”, zegt Amy Miller, een yogaleraar. “Om jezelf niet te vergelijken met anderen en hun praktijk, maar ook niet om te vergelijken met hoe je eigen praktijk de vorige keer was. Elke keer dat we op de mat komen, is anders.” Ze raadt aan om je ogen te sluiten tijdens poses, zodat je niet in de verleiding komt om jezelf te vergelijken.

Onthoud dat je niet de enige bent die wordt uitgedaagd

Aandacht voor anderen kan echter soms nuttig zijn voor mijn eigen praktijk. Als ik merk dat andere mensen rusten of een variatie kiezen, voel ik me opgelucht en dankbaar. Het geeft me toestemming om hetzelfde te doen (ook al weet ik dat ik dat hoe dan ook heb).

Vier de mogelijkheden van je lichaam

Het kan zijn dat je moeite hebt om bepaalde poses te doen of vast te houden (been there, done that), en daar is geen schande! Je waarde is niet afhankelijk van je capaciteiten. Maar tegelijkertijd is het ook oké om te vieren wat je lichaam kan (wat in de loop van de tijd wel of niet kan veranderen!). “We zijn allemaal op onze eigen paden en we zouden onze uniciteit moeten vieren”, zegt Sprintis. “Je yogabeoefening is van jou, wat betekent dat er geen scorebord of competitie is.”

Onthoud het grote geheel van dingen

“Onze lichamen zijn de meest ongelooflijke machines op deze planeet, en wanneer we in staat zijn om onze denkwijze te veranderen en onrealistische verwachtingen los te laten over hoe we eruit zouden moeten zien, kunnen we leren om ons lichaam als ons thuis te behandelen, met onvoorwaardelijke liefde en acceptatie, ‘, zegt Cat Meffan, een yogaleraar en de oprichter van Soul Sanctuary. “Breng liefde, compassie en dankbaarheid naar je lichaam in je beoefening en je zult een verschuiving gaan voelen en ervaren.”

Probeer die gevoelens in je hoofd te houden tijdens je hele yogabeoefening – zelfs wanneer het eindigt, in Savasana – omdat een lichaam in rust ook waardering en liefde waard is.

In die yogales op vrijdag realiseerde ik me, nadat ik me alles herinnerde wat ik in Embody had geleerd, dat mijn lichaam mijn vriend is. Ze helpt me verschillende, interessante poses aan te nemen. Ze doet haar best om aan mijn verzoeken te voldoen en me gezond te houden. Ze zal mijn hele leven bij me zijn. Ik wil haar met hetzelfde respect behandelen.

En wanneer mijn versie van een pose er anders uitziet dan die van iemand anders, dan is dat het gewoon – het is verschillend, niet erger of beschamend of verkeerd. Mijn lichaam doet al lang niet meer aan yoga; ze leert nog steeds, en dat is oké. Ze is een hulpmiddel, een omhulsel, niet iets dat er op een bepaalde manier uit moet zien. Ik wil zien wat ze kan en die grens respecteren.

Ik worstel soms nog steeds met vergelijking en dankbaarheid. Ik wou dat mijn lichaam kleiner en flexibeler was. Ik veroordeel mezelf als ik de moeilijkere poses niet kan doen. Op deze momenten probeer ik me te concentreren op Jody’s stem die ‘geen oordeel’ zegt. Dat is de energie die ik wil benutten om vooruit te komen in yoga en in het leven.

Recent Posts