Ik werk voor Yoga Journal en ik ga naar yoga-beeldhouwlessen. Dit is waaromOp de universiteit deed ik veel aan hardlopen, spinnen en tillen. (De geur van die muffe sportschool hangt nog steeds op sommige van mijn t-shirts.) Ik deed alles – behalve yoga. Het was niet voor mij. Een reeks was geen echte training, dus wat had het voor zin?

Natuurlijk, ik had een paar “herstelstromen” gedaan als atleet op de middelbare school en had hier en daar een handvol lessen gevolgd. (Ik wist wat een naar beneden gerichte hond was, maak je geen zorgen.) Maar op dat moment in mijn leven was ik bezig met het duwen van mijn lichaam tot het punt van uitputting. Een training was geen training als ik tegen het einde niet druipend van het zweet was. Dus toen een vriendin me vroeg om met haar naar de yoga-sculptuurles van CorePower te gaan, aarzelde ik, maar uiteindelijk was ik een spel. Mijn rationalisatie: de klas had gewichten, daarom telde het als een training.

Die eerste yoga-sculptuurles was brutaal. Mijn spieren beefden in de houdingen, zweetdruppels druppelden van mijn gezicht en ik weet vrij zeker dat ik hijgde tijdens de cardio-sectie. Maar het was in de zachte momenten – de lange Balasana (Child’s Pose), de greep in Warrior III (Virabhadrasana III) en, natuurlijk, Savasana – dat ik die yoga-stilte ontdekte. Dit was iets waarvan ik niet wist dat ik het nodig had. Ik ging op zoek naar een training en kwam naar buiten met een nieuw verlangen om een ​​groter gevoel van rust te zoeken. In veel opzichten was die yoga-sculptuurles de katalysator voor mijn huidige praktijk.

De geschiedenis van yoga beeldhouwen

Yoga sculpt biedt iets anders dan veel yogalessen. De lessen die ik vaak gebruik, bevatten vaak gewichten, dus ik verlaat de kamer met het gevoel dat mijn spieren echt in brand staan. (Nee, dit is niet overdreven.) Het is zeker een afwijking van de wortels van de beoefening, verhuizen naar een yoga-fusiegebied dat het niets anders is dan ingewikkeld en controversieel.

Het is moeilijk om de precieze oorsprong van yoga-sculptuur te achterhalen, maar het kan worden gekoppeld aan poweryoga. Leraar Beryl Bender Birch wordt gecrediteerd met het begin van power yoga in 1995 met de publicatie van haar boek, Kracht yoga. In een artikel voor Yoga Journal zei ze dat ze een les wilde ontwerpen die was afgeleid van Ashtanga, maar toegankelijker was voor mensen die niet bekend waren met yoga.

“De meeste mensen zouden geen les volgen die Ashtanga Yoga heet, omdat ze geen idee hadden wat het betekende,” zei ze. “Power Yoga, aan de andere kant, was iets waar Amerikanen zich mee konden identificeren en weten dat ze een goede training zouden krijgen.”

CorePower, de grootste yogaketen van het land, lanceerde in 2004 zijn populaire yoga-sculptuurles, volgens Chief Executive Officer Niki Leondakis. “Het is ontstaan ​​uit een verzoek van onze studenten om de opmerkzaamheid van een vinyasa-gedreven yogabeoefening te combineren met de kracht- en metabolisme-stimulering van krachttraining en cardio,” zei Leondakis in een verklaring.

Als een van de meest bezochte aanbiedingen, kan de yoga-sculptuurles dienen als een toegangspoort tot het meer traditionele yoga-aanbod van de studio, zoals hun CorePower Yoga 1- of 2-klasse, zei Leondakis. Voor studenten die beweren dat “yoga niets voor mij is”, kan deze les van gedachten veranderen.

Wat beeldhouwen echt biedt

Pas toen ik dit artikel begon te schrijven, realiseerde ik me dat ik een van die studenten was. Er was een enkele yoga-sculptuurles voor nodig om mezelf open te stellen voor de beoefening van yoga. Tegenwoordig wend ik me tot yoga-sculptuurlessen als ik zin heb in iets dat aanvoelt als een training en een oefening. Ik ga nog steeds naar de klas van CorePower, maar ik heb ook soortgelijke ervaringen gehad bij andere studio’s. En of het nu komt door de volledige uitputting, de verwarmde kamer of de broodnodige Savasana, het is een van de weinige trainingen waarbij ik merk dat ik uit mijn hoofd ga en in mijn lichaam tik. Misschien is dat ook wel “echte” yoga.

Recent Posts