Ik hou zo veel van haar. Waarom kan ik haar niet overtuigen om te mediteren?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Mijn eerstgeborene naar de universiteit sturen was veel moeilijker dan ik me had voorgesteld. Ik zal nooit vergeten dat ik met mijn man en jongste dochter weer in de auto stapte nadat ik was afgezet en besefte dat mijn studente niet met ons meeging. Ik probeerde mijn toenemende paniek in evenwicht te brengen door mezelf te herinneren aan de belangrijkheid van dit volgende hoofdstuk. Mijn kind is naar de universiteit gegaan! Ze stippelde haar eigen pad uit! Ik was zo trots op haar! En hoe dan ook, had ze ons daar niet praktisch in de auto geduwd? Het meisje was er klaar voor launch.

Dus het overrompelde me toen ze, nog geen 12 uur later, de eerste van vele betraande telefoontjes naar huis maakte. Ze was overweldigd en eenzaam. Ze haatte het eten. Haar kerstverlichting werkte niet. Ze wilde naar huis komen. Ik beloofde haar dat dit gevoel tijdelijk was, dat het beter zou worden. Ik zei haar dat ze het tijd moest geven.

En ja hoor, ze voelde zich snel thuis, maar naarmate de maanden verstreken, voelde ik de spanning van het balanceren van academici met heimwee en een vraatzuchtig nieuw sociaal leven. ‘Ik ben zo gestrest’, sms’te ze me elke avond. Tijdens Facetime-gesprekken scande ik haar gezicht om te bewijzen dat ze voor zichzelf zorgde. En terwijl ze me verzekerde dat ze genoeg slaap kreeg en niet te hard aan het feesten was, deed haar Instagram-pagina anders vermoeden. Bovendien waren onze verschillende definities van zelfzorg: voor mijn dochter werd het kijken naar een film in bed om 3 uur ’s nachts met vijf van haar vrienden geteld als ‘downtime’.

Ik kwam er al snel achter dat ik heel weinig – oké, nul – controle heb over hoe ze haar tijd doorbrengt. Maar dat heeft me er niet van weerhouden om strategieën aan te bieden om haar te helpen met elke situatie om te gaan. Een ding dat ik heb voorgesteld is meditatie.

Handige hulpmiddelen doorgeven

Ik begon 15 jaar geleden met meditatie nadat ik op een avond werd overvallen door een paniekaanval. Ik schreef me onmiddellijk in voor een MBSR-programma en het kalmeerde mijn uit balans geraakte zenuwstelsel en zorgde ervoor dat mijn paniek terugtrok. Mijn dochter en ik zijn op dezelfde manier gebouwd. Ze heeft mijn liefde voor de natuur, mijn gevoel voor humor en mijn angst. Dus ik twijfel er niet aan dat de problemen van mijn dochter – snelle gedachten, slapeloosheid, periodes van verdriet – goed zouden reageren op een mindfulness-oefening.

Studie na studie heeft aangetoond dat, of je nu een moeder, een monnik of een wiskundeleraar bent, meditatie werkt. De simpele handeling van het focussen op de ademhaling vertraagt ​​een opgewonden brein. Het verlaagt ook de cortisolspiegel en verhoogt het welzijn. En mindfulness bouwt angsttolerantie bij kinderen op door hen te leren moeilijke situaties te accepteren in plaats van erop te reageren. Ik zeg niet dat meditatie een wondermiddel is, en het zal niet voor iedereen werken, maar het zou een goedkoop en efficiënt hulpmiddel kunnen zijn in het arsenaal voor geestelijke gezondheid van mijn dochter.

Ze genoot nogal van meditatie toen ze klein was, vooral als dat betekende dat ze op mijn schoot moest kruipen. Als ze een zware dag op school had gehad of een ontmoeting met een vriend had gehad, kon een korte meditatie haar snel aarden. Meditatie was gezellig, het was stil, het was tijd voor elkaar – en het was veel gemakkelijker voordat technologie in beeld kwam.

In de jaren sinds mobiele telefoons en sociale media een alomtegenwoordig onderdeel van het leven van adolescenten zijn geworden, heeft onderzoek de negatieve invloed op de geestelijke gezondheid van tieners aan het licht gebracht. En een recent CDC-rapport maakte één ding duidelijk: onze meisjes hebben pijn. In 2021 meldde 60 procent van de tienermeisjes “aanhoudende gevoelens van verdriet en hopeloosheid”; 18 procent heeft seksueel geweld meegemaakt. Een ondenkbare een op de drie meisjes in de VS had serieus zelfmoord overwogen.

Voeg nu de snelkookpanomgeving van de universiteit toe. Volgens de National College Health Assessment van het najaar van 2021 bereikte 22 procent van de studenten markeringen voor ernstige depressie en scoorde 40 procent voor algehele depressie. Angst, suïcidale gedachten, eetstoornissen en middelenmisbruik gedijen allemaal op de universiteit. Minstens één medicijn gebruiken is praktisch een gegeven in de woning van mijn dochter.

Meditatie is een superkracht

Voor mij zou meditatie een geheime superkracht zijn om de stress van opkomende volwassenen aan te pakken, maar probeer dat maar eens aan mijn kind te vertellen.

“Meditatie werkt gewoon niet voor mij, mam”, is een constant refrein dat ik nu hoor van mijn onrustige leerling. Wat ik hoor is: “Meditatie is moeilijk en saai, en ik voel me niet snel genoeg beter. Waarom zou ik mediteren als ik me zoveel beter en sneller kan voelen door Uber Eats te bestellen?”

“Mediteerde je toen je zo oud was als ik?” is een vraag die ze vaak mijn kant op komt. Ik morrel en leg dan uit dat meditatie helaas gewoon niet toegankelijk was toen ik opgroeide zoals het nu is. (Daarom werd ik gedwongen om te decomprimeren door naar soapseries te kijken, maar dat deel laat ik achterwege.) ‘Nou, dat is handig’, zegt ze met rollende ogen.

Een geliefde helpen het licht te zien

Soms sms ik haar korte, begeleide meditaties van YouTube, waarbij ik er een selecteer met de minste new-age-sfeer en met vertellers die in niets op haar moeder lijken. Een keer luisterde ze naar een van hen en gaf toe dat het best aardig was.

Natuurlijk reageerde ik met mijn kenmerkende overenthousiasme: “Dat is zo geweldig!” Ik strompelde: ‘En het is zo kort! Je kunt het gemakkelijk voor het slapengaan doen. Misschien kun je een nachtelijk ritueel hebben: een kopje thee, dan meditatie, dan naar bed met een boek – misschien die Pema Chodron die ik je heb gestuurd – is die aangekomen?’

‘Ja, misschien,’ zegt ze, terwijl ze me onderbreekt, ‘staat er iemand aan mijn deur, mam. Ik moet gaan.”

‘Maar het is 23.30 uur ’s avonds…’ sputter ik. “En het is een dinsdag!”

Klik.

Een wake-up call voor ons allebei

Laatst had ik een openbaring.

Er is geen ritueel voor het slapengaan, geen thee drinken of zich voorbereiden op het slapengaan door spirituele boeken te lezen. Er bestaat niet zoiets als “ontspanningstijd” als je een eerstejaars student bent.

Mijn dochter is honderden kilometers ver weg. Ze leeft haar leven. Ze werkt hard en speelt hard. Ik moet mezelf er ook aan herinneren dat het feit dat ik al een week niets van haar heb gehoord, niet betekent dat ze in het donker in foetushouding ligt opgerold. In feite elke tekst die ze niet verzenden betekent een probleem dat ze zelf heeft opgelost.

Natuurlijk maakt ze waarschijnlijk fouten, onderdrukt ze angst en gaat ze soms op een ongezonde manier met angst om. Maar hier is het punt: mijn dochter moet alleen naar de meditatie komen. Ze moet bereid zijn om lang genoeg te vertragen om te gaan zitten – zitten met haar verveling en irritatie, zitten met haar pijnlijke herinneringen, zitten met haar verdriet. Als iemand weet dat dat makkelijker gezegd dan gedaan is, dan ben ik het wel.

Wat moet een ouder doen?

Nog een openbaring: ik ben niet verantwoordelijk voor het geluk van mijn dochter – en dat doet me pijn. Het enige wat ik kan doen is het goede voorbeeld geven. Dat betekent zorgen voor mijn fysieke en mentale gezondheid, werken aan mijn reactieve energie als ze weer thuis is – en, o ja, mijn eigen vlekkeloze meditatiebeoefening ondersteunen.

Want als ik eerlijk ben, is vrijwel alles wat ik ‘voorstel’ voor mijn dochter geworteld in iets dat ik zelf net zo hard nodig heb. Wie ben ik om haar race-gedachten te beoordelen als mijn eigen brein de helft van de tijd als een wervelwind is? Hoe kan ik van een 20-jarige verwachten dat ze bij haar ongemak blijft zitten als ik geen vriendschap kan sluiten met mijn eigen kronkelende gedachten?

Het is van vitaal belang dat ik tijd vrijmaak om stil te zitten en de tsunami van irrationele angsten te observeren die regelmatig mijn brein overspoelen – inclusief mijn angst voor haar. Ik ben me ervan bewust dat ik ze binnen moet laten, maar ze niet moet uitnodigen voor een kopje thee, hoewel dat laatste een hele opgave is. Als het op mijn gedachten aankomt, ben ik altijd in voor een kopje thee en een praatje.

Maar ik ben het aan haar – aan mijn hele familie – verplicht om te verschijnen als de beste versie van mezelf, dus ik zal blijven oefenen wat ik predik en me inzetten voor dagelijkse meditatie. Wat mijn dochter betreft, ik zal mezelf eraan herinneren dat wanneer de student klaar is, de leraar zal verschijnen.


Over onze bijdrager
Chris Deacon is een in Toronto gevestigde schrijver, filmmaker en yogi. Haar werk is verschenen in Chatelaine, Broadview, Toronto Life, En Ouder van vandaag, onder andere.

Recent Posts