Ik heb een maand lang elke dag een koude duik genomen – dit is wat ik heb geleerd“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Als eigenaar van een hete yogastudio in Rhode Island brengt Brooke Finocchiaro het grootste deel van haar dagen zwetend door. Maar gedurende de eerste 31 dagen van 2023 begon ze ze door te bevriezen – vrijwillig.

Voor de maand januari onderwierp Finocchiaro zichzelf aan een dagelijkse koude duik in de oceaan en schreef ze haar inspanningen op TikTok. Ze was aan het begin van de pandemie begonnen met regelmatige onderdompelingen in koud water, geïnspireerd door de Wim Hof-methode, als een manier om haar seizoensgebonden depressie te beheersen. Ze zag haar mentale energie bij elke duik toenemen.

Deze winter, als een bijproduct van haar angst en de stress van het eigenaar zijn van een klein bedrijf, zag ze haar humeur nog meer dalen. “Zodra je van je passie je beroep maakt, is het niet zo makkelijk om te ontspannen tijdens een yogales”, zegt ze. “Dus ik moest me wenden tot andere coping-mechanismen voor mijn angst en depressie.”

In een poging haar geestelijke gezondheid te verbeteren, besloot Finocchiaro om een ​​maand lang elke dag een koude duik te nemen. Ze ging de meeste vroege ochtenden naar de oceaan voor haar onderdompeling, hoewel ze vanwege haar werkschema soms haar duik in de middag perste. Als ze eenmaal op de kade of in het zand was, sloot ze haar warme pufferjack af, kleedde zich uit tot een badpak en waadde in het ijskoude water.

Voor de yogaleraar en studio-eigenaar is het een deel van haar dag waarop ze gefocust is om iets voor zichzelf te doen.

@mendwithbrooke

dag 12 🫶

♬ Tweede kansen – Gregory Alan Isakov

Haar opgewekte humeur zorgde ervoor dat ze terugkwam naar het water, zelfs op de koudste dagen. “Als je eenmaal klaar bent met een duik, heb je al deze energie”, zegt ze. “Voor mij maakt het mijn hoofd leeg en geeft het me de energie om de rest van de dag door te komen.” Gedurende de hele maand januari merkte ze dat ze die middagkop koffie achterwege kon laten, in plaats daarvan nieuw leven ingeblazen door haar snelle dip.

De wetenschap achter koudduiken

Chris Minson, hoogleraar menselijke fysiologie aan de Universiteit van Oregon, doet onderzoek naar thermoregulatie – de impact die extreme hitte en kou op het lichaam hebben. Hoewel de meeste van zijn studies zich richten op de voordelen van warmte, zegt hij dat er enig bewijs is dat een euforisch gevoel kan volgen op een acute koude onderdompeling. Hij zegt echter dat er meer onderzoek naar dit onderwerp moet worden gedaan om meer te weten te komen over hoe lang deze gevoelens kunnen duren en de mechanismen erachter.

De impact van de bevriezing kan verder gaan dan dat gevoel van vreugde. In een nieuwe studie die nog moet worden vrijgegeven voor het publiek, ontdekten hij en zijn team van onderzoekers dat wanneer we kijken naar een positief-negatief affect (dwz hoe goed je je voelt over dingen versus hoe slecht je je voelt over dingen), mensen zich minder voelen. negatief na een korte onderdompeling in koud water, zegt hij.

Niet klaar om jezelf te onderwerpen aan een koude duik? Mogelijk kunt u vergelijkbare voordelen halen uit onderdompeling in extreme hitte, zoals een sauna of hot tub. Er zijn aanwijzingen dat zelfs één sessie warmtetherapie per week het aantal depressies vermindert, zegt Minson. Uiteindelijk gaat het erom de juiste temperatuurbehandeling voor uw lichaam te vinden.

Vooruit gaan

Met haar uitdaging van een maand achter de rug, zegt Finocchiaro dat ze nog steeds regelmatig zal blijven duiken, ook al is het niet elke dag. “Ik probeer niet iets te bewijzen”, zegt ze. “Voor mij gaat het om verbinding maken met de natuur en naar buiten gaan, zelfs als het 30 graden is en sneeuwt of regent. Het gaat om het omarmen van de winter.”

Het gaat er ook om anderen kennis te laten maken met het plezier van koude onderdompeling. Tijdens haar engagement van een maand begon ze samen met haar studenten gemeenschapsduiken te leiden na haar yogales op zaterdag, een oefening die ze van plan is de hele winter door te zetten.

Wat u moet weten over koudduiken

Koud duiken is lang niet zo eenvoudig als een zomerse duik. Hier volgen een paar dingen om in gedachten te houden als je erover denkt om op weg te gaan naar een ijzige onderdompeling.

Duik er niet in

Je voorduik mag dan prachtig zijn, maar je wilt er niet aan denken als je in koud water gaat. Minson zegt dat als je je hoofd onmiddellijk onderdompelt in ijskoud water, je een instinctieve “hijgende reactie” zult ervaren, waardoor je veel lucht probeert in te ademen. Wanneer dit in diep water gebeurt, neemt de kans op verdrinking toe. Waad in plaats daarvan langzaam het water in.

Concentreer u op kalm blijven

Hoewel je misschien opgewonden (of nerveus!) bent voor je koude onderdompeling, zegt Finocchiaro dat het essentieel is om kalm te blijven om hyperventilatie te voorkomen. Voor haar betekent dat met aanwezigheid en gemak het water in gaan. “Mijn eerste paar keer rende ik naar binnen en was zo opgewonden, maar toen begon ik te hyperventileren en kon ik mezelf er niet toe brengen om te kalmeren”, zegt ze. Ze verlichtte dat door langzaam en aandachtig naar binnen te lopen, gebruikmakend van hetzelfde ademwerk dat ze leert. Een meditatiebeoefening kan ook nuttig zijn om je in het huidige moment te aarden.

Test eerst uw koude douchetolerantie

Finocchiaro raadt aan om te wennen aan het concept van een ijskoude duik door een koude douche uit te proberen. Zelfs als u slechts een paar seconden verkoudheid aan het begin of einde van uw dagelijkse spoeling toevoegt, kunt u wennen aan de ijskoude temperaturen van een koude duik. Als je geen toegang hebt tot water, kan een gewone koude douche ook een duik vervangen.

Minson moedigt zijn studenten aan om de koude douche-uitdaging aan te gaan door af te zien van de typische warme douche voor een ijzige douche. Terwijl veel van de studenten stoppen met het nemen van de koude douches na de uitdaging, melden enkelen dat ze doorgaan voor het gevoel van opgetogenheid na het ritueel.

Kort en effectief

Je koude duik hoeft niet lang te zijn (en zou ook niet moeten zijn). Finocchiaro zegt dat ze meestal niet langer dan een minuut of 90 seconden in het water blijft. Het duurt niet lang voordat je de effecten voelt.Recent Posts