Ik gebruikte zelfhypnose om mijn slapeloosheid te genezen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Slapeloosheid is een griezelige ervaring. Als de avond valt, zijn alle andere appartementen donker, maar in de jouwe brandt een licht en ben je klaarwakker.

Mijn hele leven had ik meteen geslapen. Slapeloosheid was nieuw. Het begon met COVID-19. Ik had reden om me zorgen te maken. Ik ben een ontvanger van een harttransplantatie en vatbaar voor infecties. Ik ben ook vrijgezel zonder familie in de buurt. Toen het virus zich als een bosbrand verspreidde, begon er non-stop geklets in mijn hoofd: Ik zal het nooit overleven als ik besmet ben. Toen kreeg mijn zus het virus. Ze was in kritieke toestand en ik was drie dagen en drie nachten gespannen. Tegen de tijd dat ze de hoek omsloeg, had ik mijn slaap helemaal verloren.

Mijn cardioloog schreef een maand lang een anti-angstmedicijn voor. “Je moet slapen. Je hart heeft rust nodig’, zei hij. Na 30 nachten goed geslapen te hebben, stopte ik met het innemen van het medicijn en ging liggen in afwachting van een wonder. Maar de slaap kwam niet.

Ik heb een teletherapeut geraadpleegd. “De pandemie heeft iedereen getroffen”, zei hij, en schreef hem nog twintig nachten een kalmerend middel voor. Toen ik stopte met dat medicijn, steeg de slaapangst weer in me op. Ik begon me vreemd in mijn hoofd te voelen.

Ik was 26 jaar geleden getraind in zelfhypnotische meditatie en heb het gebruikt bij het zoeken naar antwoorden op mijn problemen – vaak met verrassende resultaten. Gefrustreerd door mijn toestand, besloot ik te kijken of het me zou helpen de oorzaak van het probleem te identificeren.

Wat is zelfhypnotische meditatie?

Sigmund Freud, de ‘vader van de moderne psychologie’, redeneerde dat emotionele en psychologische problemen zoals pijn, depressie en angst vaak begraven lagen in het conflict tussen de bewuste en onbewuste geest. Hij gebruikte psychoanalyse om wat op het onbewuste of onderbewuste niveau bestaat tot bewustzijn te brengen.

In India waren yogi’s al lang vóór Freud gewend om het onderbewustzijn te doordringen. Ze wisten dat het de opslagplaats was van al onze levensgebeurtenissen, herinneringen en emoties. Mijn meditatieleraar, Mohan Pawar, had me in 1996 getraind om te mediteren. Hij leerde me mezelf te hypnotiseren en me de kwetsende momenten, reacties en frustraties in mijn leven te herinneren.

Veel mensen beschouwen hypnose als een soort goocheltruc of bijzaak. Maar het National Cancer Institute definieert hypnose als “een tranceachtige toestand waarin een persoon zich meer bewust wordt van en zich concentreert op bepaalde gedachten, gevoelens, beelden, sensaties of gedragingen.” Hypnose is een veelgebruikte techniek voor pijnverlichting, stressvermindering en angst. Je zult zien dat het wordt aangeboden om mensen te helpen stoppen met roken of om af te vallen. Het kan patiënten ook helpen toegang te krijgen tot verdrongen herinneringen en trauma’s.

Een persoon onder hypnose kan zich kalm en ontspannen voelen. Ze kunnen gemakkelijker op suggesties reageren. Alle hypnose is zelfhypnose omdat jij het uiteindelijk bent die het proces beheerst. Niemand kan je tegen je zin in hypnotiseren, en je kunt er naar believen uit komen.

“Als je je concentreert, concentreer je je op je ademhaling en ontspan je je geest. Als je jezelf in die toestand overgeeft aan het onderbewuste en vragen stelt, krijg je de antwoorden’, zei mijn leraar.

Hoe ik zelfhypnotische meditatie gebruikte voor slapeloosheid

Ik ging liggen in Savasana (lijkhouding), sloot mijn ogen en concentreerde me op mijn ademhaling. Al snel begon ik los te laten en te ontspannen. Terwijl ik dieper en dieper mediteerde, ervoer ik een tijdje intense concentratie voordat ik in een trance-achtige toestand kwam. Mijn geest was naar een subtieler vlak gegaan waar ik me niet langer bewust was van mijn fysieke lichaam.

In die toestand sprak ik zachtjes tot mijn geest: “Je houdt al mijn herinneringen veilig bij je. Breng me alstublieft naar de oorzaak van mijn slapeloosheid.” Een tijdje was er volledige stilte; Ik weet niet voor hoe lang, want de tijd vliegt voor mij tijdens meditatie. Alsof ik op internet aan het zoeken was, zag ik mijn gedachten surfen, onderzoeken. Ik wachtte respectvol af.

Het antwoord, toen het kwam, sloeg me neer. Ik hoorde mijn geest expliciet tegen me zeggen: “Je hebt jezelf beschermd tegen de infectie. Dus stop met je voor te stellen en je angstig te voelen dat je Covid-19 zult oplopen.” Toen ik die magische woorden hoorde, overspoelde ik me onmiddellijk.

Ik had 11 jaar geleden. Eerst met kanker, gevolgd door door chemotherapie veroorzaakt hartfalen. De transplantatie had me uitstel gegeven van dat schrijnende bestaan. Ik was bang om weer ziek te worden. Op bewust niveau kon ik me niet herinneren wanneer de knagende gedachte mijn onderbewustzijn was binnengeslopen en slapeloosheid had veroorzaakt, maar mijn onbewuste had het tijdens meditatie op ingenieuze wijze teruggevonden. Toen ik uit mijn hypnotische toestand kwam, was ik in vrede. Sindsdien slaap ik goed.

Viney Kerpal is een schrijver en voormalig professor gevestigd in Pune, India.


De wetenschap achter hypnose

Hypnose is volgens de Slaapstichting een bewustzijnsverschuiving waarbij mensen zich niet meer bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt en in een soort trance lijken te verkeren. Het lijkt misschien alsof u slaapt, maar u bent gefocust op een manier die ‘uitgezonken’ lijkt. Onder hypnose verschuift je hersenfunctie zodat je ontvankelijker wordt voor suggestie, maar je bent nog steeds in staat om je beslissingen te beheersen.

Hoewel er meer studies nodig zijn, ondersteunt onderzoek hypnose als een veelbelovende behandeling voor slapeloosheid. Je zou kunnen denken dat het de hypnose zelf is die je in slaap brengt. Het is niet. In plaats daarvan helpt het proces gedachten of gewoonten te veranderen die uw rust verstoren; het kan u ook helpen betere slaapgewoonten te behouden. Het kan worden gecombineerd met cognitieve gedragstherapie of andere behandelingen. Het doel is om je te helpen beter te slapen na hypnotherapie, niet tijdens een sessie.

Om een ​​typische sessie te beginnen, legt de hypnotherapeut de processen uit. Vervolgens wordt u gevraagd om beelden te visualiseren of ontspannende gedachten te denken terwijl de hypnotherapeut u begeleidt bij het verbeteren van uw aandacht en het verdiepen van uw focus. Als je eenmaal in trance bent, kunnen ze suggesties doen om je slapeloosheid aan te pakken. U kunt worden aangemoedigd om uw slaapangst los te laten of uw slaapschema aan te passen. Wanneer het tijd is om uw sessie te beëindigen, wordt u teruggebracht naar volledige waakzaamheid.

Het is mogelijk dat je de techniek leert, zodat je niet op iemand anders hoeft te vertrouwen om je te hypnotiseren. Zelfhypnose met een video- of audio-opname kan slapeloosheid helpen. Een recente studie die zich richtte op vrouwen in de menopauze ontdekte dat zelfhypnose hen hielp om beter te slapen.

Zelfgeleide meditatie en hypnose zijn over het algemeen veilig, maar als je een trauma hebt meegemaakt, moeten deze technieken worden uitgevoerd door een getrainde hypnotherapeut of alleen als je de techniek onder de knie hebt met een gekwalificeerde trainer. –-YJ-editors

Recent Posts