Ik gaf yoga aan mijn klasgenoten op de universiteit. Dit is wat ze me hebben geleerd.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Ik rondde de yogalerarenopleiding af in de zomer voor mijn derde studiejaar. Ik kwam uit een breuk en had op mijn praktijk geleund veel in het jaar ervoor, dus het voelde intuïtief om nog meer naar yoga te leunen, en lesgeven zit in mijn familie. Mijn moeder is een groepsfitnessinstructeur en ik vond het geweldig om de gemeenschap te zien die ze rond haar lessen heeft opgebouwd. Het leek een natuurlijke volgende stap om mijn leerpotentieel aan te boren voor een praktijk die zoveel voor mij persoonlijk betekende.

Tijdens de training stonden mijn weken in het teken van anatomielessen, huisfeesten, een juridische stage en mijn persoonlijke spirituele verkenning. Ik paste niet in de vorm van een stereotiepe yogaleraar, maar die incongruentie vormde de basis voor mijn volgende twee jaar yogales geven op de campus.

Mijn collega’s lesgeven

Niet lang nadat ik was afgestudeerd aan YTT, begon ik vinyasa om 07:15 uur te geven in de sportschool van mijn universiteit. Omdat universiteitsstudenten niet bepaald staan ​​te popelen om voor de middag uit bed te komen, werd de klas voornamelijk bijgewoond door docenten. Professoren die ik gewend was te zien in pakken achter een podium, verschenen op hun matten, slaperige ogen en in yogakleding, en keken naar mij om hen door hun beoefening te leiden. Als iemand die opgroeide met collegehockey, vond ik het een beetje een cultuurschok om de hoofdcoach door yoga te leiden.

Te midden van mijn beverigheid herinnerde ik mezelf eraan dat dit was waar de universiteit over ging: doe alsof totdat je het haalt. Ik herhaalde die mantra dat jaar meer dan eens voor mezelf.

Ik stapte over van de zonsopgangsyoga van één keer per week en begon twee keer per week een krachtles van 17.15 uur te geven. Ik wilde nog steeds meer lesgeven, dus sleepte ik mijn mat naar verschillende hoeken van de campus om lessen aan te bieden voor clubs en organisaties in vergaderzalen, op de quad en op andere geïmproviseerde locaties.

Die tijden waren leuk en brachten veel ervaringen met zich mee die waarschijnlijk niet in een yogastudio zouden zijn voorgekomen, zoals iemand die met de klas meeoefent vanuit de gang omdat ze arriveerden nadat de deuren waren gesloten. (Ik snap het. Soms heb je gewoon yoga nodig.) Uren besteden aan het maken van afspeellijsten met tophits om yoga aantrekkelijker te maken voor onwillige studenten. Universitaire referenties, anekdotes en grappen laten vallen in evenwichtige sequenties en periodes van langdurige stilte. (Shout-out naar Eagle Pose, die een naam deelt met de mascotte van mijn alma mater.)

Natuurlijk, het voelde bevredigend om door mijn collega’s op de campus als yogaleraar te worden erkend (hallo, externe validatie). Maar het voelde ook goed om te weten dat ik de kans kreeg om een ​​praktijk die veel voor me betekende te delen met mensen om wie ik gaf.

Buiten de studio

Het opbouwen van mijn ‘lerarenstem’ voor yoga heeft me uiteindelijk geholpen mijn stem in andere arena’s te vinden. Ik begon vertrouwen op te bouwen, niet alleen in de gedateerde studio in het recreatiecentrum, maar ook in klaslokalen en relaties. Ik kwam vaak in botsing met studenten in de ‘senior-only’-bar, waar ze me vertelden, terwijl ze hun derde White Claw neerhaalden, hoe de stromen hielpen bij het verlichten van faalangst of het herstellen van een breuk.

Ik wist dat de praktijk die kracht voor mij had, maar ik was verrast om te horen dat het resoneerde voor anderen, of het nu gaat om toegewijde atleten of chronische bumperklevers. Deze voormalige yoga-sceptici zouden toevertrouwen hoe mijn les van 60 minuten hen had laten ademen. Het was een ruimte waar ze toestemming hadden om te rusten, te zweten en gewoon een heel uur te zijn.

Niet elke les was gevuld met wereldschokkende, levensveranderende momenten waarover we lazen in zelfhulpboeken of voorbij scrollen op TikTok. Maar elke les was uiteindelijk een praktijk, een verzameling van momenten, waar mensen samenkwamen in ruimte en tijd op de manier die ze nodig hadden. Om hun lichaam te bewegen. Om bij hun adem te zijn. Of om gewoon even de rust op te zoeken.

Ik ben momenteel een doctoraalstudent klinische psychologie, en ik ben de echte waarde van yoga voor veel studenten gaan inzien – een plaats van troost na de vele stress van de bacheloropleiding. Terwijl sommige mensen alleen kwamen om te stretchen voordat ze hun hartslag verhoogden tijdens de spin-les van 18:15 uur, kwamen anderen om met angst en depressie om te gaan, persoonlijk verlies te verwerken en in gemeenschap te zijn.

Uit recent onderzoek gepubliceerd in Gallup’s “The State of Higher Education 2023 Report” bleek dat twee op de vijf niet-gegradueerde studenten zeggen emotionele stress te ervaren op de universiteit. De geestelijke gezondheidscrisis op de universiteit blijft toenemen, maar voor sommige studenten is yoga misschien precies wat hen bij elkaar houdt.

Yoga is niet de oplossing voor de geestelijke gezondheidscrisis. Maar zelfs op 20-jarige leeftijd zag ik de kracht die de praktijk heeft in een gemeenschappelijke ruimte. Studenten hebben misschien met tegenzin les gevolgd op uitnodiging van hun kamergenoot of vriend, of omdat ze op zoek waren naar wat ontspanning voor de spinles of na intramuraal basketbal. Maar het was me duidelijk dat een aantal mensen die de praktijk verlieten het voordeel ervoeren van vertragen, diep ademhalen en vrij en individueel bewegen – maar niet alleen.

Ik had yoga altijd als mijn persoonlijke beoefening beschouwd. Maar door yoga te geven op de universiteit besefte ik dat het zoveel meer is.

Meredith Hawkins gaat momenteel naar de graduate school waar ze een doctoraat in de klinische psychologie nastreeft. Ze geeft vinyasa flow-lessen in Afterglow Studio in Hartford, Connecticut.

Recent Posts