Hoe yoga je kan helpen je bloedsuikerspiegel te beheersen, volgens nieuw onderzoek“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Je kunt je wenden tot je yogabeoefening voor een gevoel van rust of een uitbarsting van energie. Maar voor mensen met diabetes kan uw praktijk u ook helpen uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden. In een nieuwe meta-analyse gepubliceerd in de Tijdschrift voor integratieve en complementaire geneeskunde, onderzoekers vonden verbanden tussen lichaamspraktijken en verbeteringen in de glucosespiegels bij mensen met type 2-diabetes.

Het team, geleid door onderzoekers van de Keck School of Medicine van de University of Southern California, onderzocht de bevindingen van 28 onderzoeken. In elk namen de deelnemers medicatie naast het voltooien van verschillende op mindfulness gebaseerde oefeningen. Mensen die yoga beoefenden, zagen een statistisch significante procentuele afname van hemoglobine A1c, een test die uw gemiddelde bloedsuikerspiegel meet over de afgelopen drie maanden.

Een verlaging van de bloedsuikerspiegel door lichaamsoefeningen

Bij het evalueren van de onderzoeken als geheel, vonden de onderzoekers een gemiddelde vermindering van 0,84 procent in A1c. In onderzoeken waarbij deelnemers op mindfulness gebaseerde stressvermindering beoefenden, was er een vermindering van 0,48 procent in hemoglobine A1c. Mensen die Qigong beoefenden, een praktijk die geworteld is in de traditionele Chinese geneeskunde, zagen een daling van 0,66 procent.

Van alle onderzochte lichaam-geest-routines had yoga echter de grootste impact, wat leidde tot een afname van 1,0 procent. De frequentie van de yogabeoefening van de deelnemers was ook van belang in de analyse. Elke extra dag yoga per week leidde tot een steilere daling van hun hemoglobine A1c-niveaus.

De impact van deze bevindingen

Deze procentuele veranderingen lijken misschien klein, maar als we kijken naar het bereik van hemoglobine A1c-resultaten, is hun effectiviteit duidelijk. Volgens de Centers of Disease Control and Prevention is een normaal (niet-diabetisch) hemoglobine A1c-niveau lager dan 5,7 procent. Een prediabetisch niveau ligt tussen 5,7 en 6,4 procent, terwijl een diabetesniveau hoger is dan 6,5 procent. Dus zelfs een kleine vermindering van deze testresultaten kan een meetbare impact hebben voor een patiënt.

De mate waarin deze praktijken de bloedsuikerspiegel beïnvloedden, verraste het team van onderzoekers. “We hadden verwacht dat er een voordeel zou zijn, maar hadden nooit verwacht dat het zo groot zou zijn”, zei Fatimata Sanogo, de hoofdauteur van de studie, in een persbericht.

Hoewel deze analyse zich richtte op mensen met diabetes type 2, suggereren de resultaten dat mensen met prediabetische bloedsuikerspiegels mogelijk vergelijkbare voordelen zouden kunnen zien. “Dit kan voor veel mensen een belangrijk hulpmiddel zijn, omdat diabetes type 2 een groot chronisch gezondheidsprobleem is en we het niet goed genoeg doen om het onder controle te houden”, zei Sanogo. “Hoewel deze studie het niet als een preventieve maatregel behandelt, suggereert het wel dat het mensen met prediabetes kan helpen hun risico op toekomstige diabetes type 2 te verminderen.”

De auteurs merkten op dat deze mind-body-praktijken geen vervanging zijn voor medicatie, maar eerder een aanvullend hulpmiddel bij het helpen beheersen van de bloedsuikerspiegel.

Recent Posts