Hoe vaak moet je je yogamat eigenlijk schoonmaken? We vroegen het aan een microbioloog.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Maak jij je schuldig aan een veelvoorkomend yogafenomeen? Je rent na de yogales de deur uit voor een broodnodige koffie en vergeet – in het belang van de tijd natuurlijk – je mat schoon te maken. Dat doe je later wel, denk je. En dan gaan dagen of zelfs weken voorbij.

Je zou kunnen denken dat het een paar wasbeurten kan overslaan, vergelijkbaar met hoe je dat oude sweatshirt op koude ochtenden aantrekt en het later opzij gooit. Maar hoe vaak doe je dat echt moet je je yogamat schoonmaken?

Hoe vaak moet je je mat schoonmaken?

Als je op je eigen yogamat oefent in plaats van een gehuurde yogamat in je lokale studio, heb je waarschijnlijk alleen te maken met je eigen microben, kleine organismen die bacteriën kunnen bevatten, in tegenstelling tot die van andere studenten. (Oef.) In dit scenario hoef je het maar om de twee of drie keer schoon te maken om het zweetvrij te houden, zegt Jason Tetro, een microbioloog en auteur van De kiembestanden. Dus als je drie keer per week oefent, zou je één dag kunnen aanwijzen als je desinfectieroutine na de les om ervoor te zorgen dat je de laatste poetsbeurt niet uit het oog verliest.

Als je echter een gedeelde mat gebruikt, overweeg dan een grondiger reinigingsproces, ook voordat je gaat oefenen, aangezien je de microben van andere studenten tegenkomt. “Die bacteriën die je op je yogamat oppikt, kunnen uiteindelijk op je terechtkomen en dat kan problemen veroorzaken”, zegt Tetro. U bent misschien al bekend met een aantal minder dan ideale gevallen waarin dit soort overdracht van bacteriën plaatsvond, ook in een NFL-kleedkamer.

Wat betreft die keren dat je Salamba Bhujangasana binnenkomt (Sphinx Pose), je gezicht centimeters verwijderd van je mat, en plotseling ruik je een vleugje van een niet-zo-rustgevende geur? Dat is een teken dat je mat aan een reinigingsbeurt toe is. De stank, die voortkomt uit de afvalproducten van de bacterie, is duidelijk een belangrijke indicator dat je mat moet worden gedesinfecteerd en niet snel moet worden schoongeveegd, zegt Tetro.

Hoe desinfecteer ik mijn yogamat?

In paniek raken en naar wat desinfecterende doekjes grijpen? We nemen het je niet kwalijk. Denk echter voordat u uw mat gaat spetteren na over de reiniger die u gebruikt. Hoe graag je ook van volledig natuurlijke doe-het-zelfopties houdt, het is het beste om je aan de beproefde producten te houden als het gaat om het schoonmaken van je yogamat.

Een rapport uit 2016, uitgevoerd door onderzoekers van Concordia University, vond drie volledig natuurlijke reinigingsproducten: een zelfgemaakte spray met wilgenbastextract en tea tree-olie, Gaiam’s Super Yoga Mat Wash en Grodi Yogi Yoga Mat Spray uit een Etsy-winkel. niet effectief zijn in het tegengaan van de groei van Staphylococcus aureus (MRSA), een bacterie die stafylokokbesmettingen kan veroorzaken. (En ja, het is gevonden op yogamatten.) Helaas betekent dit dat je etherische olieremedies niet voldoende zijn als het gaat om het ontsmetten van je mat.

In plaats daarvan raadt Tetro aan om waterstofperoxide te gebruiken, dat zowel in flessen als in veegvorm verkrijgbaar is. Nadat je je hele mat met dit ontsmettingsmiddel hebt schoongespoeld, moet je ervoor zorgen dat het oppervlak tussen de 30 en 60 seconden nat blijft – de optimale tijd om het aantal bacteriën te verminderen, zegt hij.

Hoe maak ik mijn yogamat het beste schoon na elke paar lessen?

Blijf tussen die incidentele schoonmaakbeurten met desinfectiemiddel door bij de basis. Zeep en water, evenals wasmiddel, kunnen helpen de bacteriën op een laag niveau te houden, zegt Tetro. Zonder dat vrij regelmatige afvegen kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en die ongewenste infecties en, eh, aroma’s veroorzaken.

Zie ook: De ultieme gids voor het schoonmaken van je yogamat

Recent Posts