Hoe u het meeste uit uw yogabeoefening kunt halen – emotioneel gesproken“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

We weten allemaal dat yoga een effectieve manier is om mindfulness te beoefenen, jezelf te vernieuwen en je te concentreren op zelfcompassie. En soms doet het precies dat. Het “komt hard aan”, waardoor je je verfrist en energiek voelt, of zelfs kalm en gefocust, zowel emotioneel als fysiek. Maar andere keren verlaat je een sessie alsof je net door de houdingen bent gegaan. En dat kan frustrerend zijn, toch?

Dus wat maakt yoga bij sommige gelegenheden “harder”, en hoe kun je die energie benutten elke keer dat je naar de mat komt? Het antwoord kan liggen in de manier waarop u uw praktijk benadert.

Waarom je bij een yogasessie in de stemming bent

Er zijn verschillende mogelijke redenen om te overwegen:

1. Je concentreerde je op het proces, niet op het resultaat

Na een lange dag is het begrijpelijk dat je op yoga zou vertrouwen om je te geven wat je nodig hebt, of dat nu een boost of een pauze is. Maar vergeet niet de stappen die u tijdens uw oefening moet nemen om op die ‘sweet spot’ te komen, inclusief de moeite nemen om naar de les te gaan, op uw ademhaling letten en proberen te onthouden waar uw gedachten naartoe gaan.

“Met de nadruk op het doel of de uitkomst, in plaats van het proces, verandert je yogabeoefening in gewoon een doos om te controleren op de weg naar je beter te voelen”, zegt Valerie Ugrinow, mastertrainer bij YogaSix, een nationale franchise met meer dan 150 studio’s . Uiteindelijk gaat je praktijk over veel meer dan alleen maar in de klas zitten.

2. Je bleef aanwezig

Je aanwezig voelen in je lichaam en in de studio kan ook helpen. “Als we aanwezig zijn, zijn we volledig hier op dit moment met ons bewustzijn en onze aandacht, onze geest is relatief rustig en ons hart is open”, legt dominee Connie L. Habash uit, een psychotherapeut en yogaleraar. “Dat betekent dat we onszelf toestaan ​​kwetsbaar te zijn en dat we weinig afleiding in onszelf hebben.”

Ugrinow gelooft dat uw vermogen om aanwezig te zijn uw praktijk krachtig en effectief maakt. Dit kan lijken op voelen hoe je lichaam aanvoelt wanneer je overgaat naar een nieuwe houding of het ritme van je ademhaling. Let op afleidingen die opduiken, zonder oordeel. Misschien ben je gestrest over een deadline op het werk of een conflict met je partner. Dat is normaal!

Wanneer je die gedachten echter opmerkt, raadt Habash aan om je geest te richten op hoe je lichaam en adem voelen bij elke pose. U kunt bijvoorbeeld een korte bodyscan doen of langzaam uw in- en uitademing tellen.

3. De poses waren emotioneel geladen

Voelen sommige yogahoudingen emotioneler dan andere? Dat komt omdat ze dat in zekere zin zijn! “Bepaalde bewegingen en asana’s, zoals achteroverbuigingen of heupopeners, richten zich op gebieden die de neiging hebben om veel emotionele spanning voor individuen vast te houden”, zegt yogaleraar Catri Barrett. Door deze houdingen – zoals Balasana (Child’s Pose), Uttana Shishosana (Extended Puppy Pose) en Garudasana (Eagle Pose) – kun je opgeslagen emoties en gevoelens loslaten, zegt ze.

4. Je was trouw aan jezelf

In een persoonlijke yogales kom je misschien in de verleiding om je lichaam te pushen om “bij te blijven” met de mensen om je heen. “Als je echter aandachtig komt opdagen en de versie van jezelf ontmoet die die dag op de mat ligt, dan stel je jezelf in staat om het meeste uit je yogabeoefening te halen”, zegt Barrett.

Dit kan betekenen dat je een variatie van de houding aanneemt, een meer herstellende houding aanneemt of zelfs je ogen sluit zodat je jezelf niet vergelijkt. Onthoud dat hoe je je voelt en hoe diep je kunt rekken van de ene les naar de andere kan veranderen – en dat is oké!

5. Je hebt jezelf niet beoordeeld

Als je uit een pose valt of niet gefocust kunt blijven, kies er dan voor om met eigenliefde te reageren. Het kan leiden tot een meer bevredigende yogasessie. Habash moedigt je aan om je gedachten en emoties met begrip tegemoet te treden. “Wees bij hen aanwezig, met een vriendelijke en zorgzame houding.” Dit kan je lichaam verder verbinden met je geest.

Hoe haal je het meeste uit je yogabeoefening

Hoewel je gevoelens na yoga elke keer anders kunnen zijn, kan het in gedachten houden van deze tips tijdens de les je helpen om de emotionele bevrijding te bereiken waarnaar je verlangt.

1. Stel een intentie in

Bedenk aan het begin van je yogabeoefening wat je tijdens de les wilt voelen. Dit kan lijken op het kanaliseren van kracht, compassie voor jezelf of moed verzamelen. Houd die intentie in gedachten tijdens de hele les. Het kan helpen om één bepaald woord te kiezen – overgave, kalmte, geduld – om tijdens je oefening op terug te komen.

2. Adem bewust

Check in met je adem. Je houdt het misschien vast zonder het te beseffen, vooral als de pose ongemakkelijk of stressvol is. Door erop af te stemmen en een techniek zoals ujjayi pranayama (ook bekend als een Darth Vader-ademhaling) te gebruiken, creëer je alfagolven in je hersenen. “Dit activeert je nervus vagus, die uiteindelijk je parasympathische zenuwstelsel activeert”, zegt Ugrinow.

Een onderzoek uit 2018 in de Geestesziekte dagboek ondersteunt dit. Het bleek dat de niveaus van theta en alfa-2-golven hoger waren bij deelnemers na diep ademhalen, wat bijdroeg aan verminderde angst. U kunt echter dezelfde voordelen ervaren van andere technieken, waaronder gewoon uw ademhaling vertragen. Een studie uit 2018 in Grenzen in de menselijke neurowetenschappen ontdekte dat langzamer ademen je kan helpen je meer ontspannen te voelen, maar ook minder angstig en depressief.

3. Herformuleer oordelen in nieuwsgierigheid

Voel je je beschaamd als je uit een pose valt? Als dat zo is, ben je niet de enige. Dat oordeel verschuiven en nieuwsgierig worden in plaats van, nou ja, jezelf veroordelen omdat je jezelf veroordeelt, kan helpen. Mariel Witmond, yogaleraar en oprichter van Mindful Sonder, zegt dat nieuwsgierigheid ons helpt ‘zin te vinden in wat we doen en ervaren’.

In plaats van te zeggen: ‘Ik ben te zwak in deze pose; mijn balans is verschrikkelijk”, raadt Ugrinow aan om te herformuleren naar: “Ik vraag me af hoe het zou zijn om een ​​andere variatie te nemen.” Deze verschuiving opent je naar nieuwe inzichten en mogelijkheden, zegt ze.

4. Doe wat je op dit moment nodig hebt

Probeer je in dat geval niet te concentreren op wat anderen doen, wat je gewoonlijk doet, of wat de “volledige uitdrukking” van de pose is, omdat dit je in een nutteloze hoofdruimte kan brengen. Ugrinow raadt aan om jezelf af te vragen: “Heb je op dit moment echt meer intensiteit nodig (of wil je zelfs)), of dwing je jezelf gewoon door de extremen uit gewoonte?” Je emotionele behoeften en verlangens kunnen er elke keer dat je naar de mat komt er anders uitzien – respecteer dat.

Breng zelfcompassie op je mat

Om deze tips in gedachten te houden, kan het helpen om ze op een plakbriefje te schrijven of leraren te zoeken die deze herinneringen in de hele klas noemen. En nogmaals, aangezien elke yogasessie anders is, wees lief voor jezelf. Niemand is perfect, en dat is oké.

Recent Posts