Hoe te kalmeren van een paniekaanval“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Ik was in Savasana toen het me trof. Mijn hart begon sneller te kloppen als het ritme van een heavy metal-drummer. Bum bump bum bump bum bump.

Ik had het gevoel dat er niet genoeg lucht in deze wereld was om te ademen. Ik wilde hardop huilen. Ik wilde vertrekken. Maar dat deed ik niet omdat ik de sociale media-kerel ben die yoga voor de gek houdt. Ik maak komische video’s en memes over studenten die Savasana voortijdig verlaten.

Liggend op mijn mat, doorweekt van het zweet, vroeg ik me af: is dit karma? Leert het Universum mij een lesje? Sta ik op het punt te sterven? Hier zullen ze mijn lichaam vinden, dacht ik. Hier in een yogastudio, dood in Savasana. Hoeveel memes zouden er van mij gemaakt worden? “Yogi Bryan dood op 40 Mastering Corpse Pose.”

Ik kan niet weg, zei ik tegen mezelf. Ik kan niet in paniek raken. Ik kan geen meme zijn.

Hoe te kalmeren van een paniekaanval

Ik heb met angst te maken gehad sinds ik een kind was. Mijn familie zei altijd tegen me: “Maak je geen zorgen, je krijgt een maagzweer.” Dan zou ik me nog meer zorgen maken omdat ik eraan dacht een maagzweer te krijgen.

Ik wist niet wat ‘stop met piekeren’ betekende of eruit zag. Hoe? Hoe maak ik me geen zorgen? Hoe stop ik deze spiraalvormige gedachten?

Gelukkig heb ik coping-strategieën die ik niet kende toen ik jonger was. Sommige heb ik geleerd door directe ervaring met meditatie, ademwerk en yoga. Anderen heb ik elders geleerd.

Ik heb ooit een video op YouTube bekeken van meditatiemeester Yongey Mingyur Rinpoche waarin hij uitlegde dat ook hij als kind paniekaanvallen had. Ook als hij aan het mediteren was. Zijn vader zei hem de paniek als een vriend te verwelkomen.

Ik herinner me dat ik dacht: “Wat? Maak je een grapje? Moet ik vrienden maken met mijn angst?

Maar toen hij dit probeerde, ontdekte hij dat vrienden maken met paniek zijn meditaties draaglijk maakte. Uiteindelijk zou hij paniek gebruiken als ondersteuning voor zijn meditatiebeoefening, net alsof een vriend naast hem zat om te mediteren. Hij raakte zo goed bevriend met zijn paniek dat er iets bitterzoet gebeurde. Nadat hij zijn constante metgezel en zijn leraar was geworden, nam de paniek afscheid en vertrok.

Die leer werd de basis van hoe ik met mijn paniekaanvallen omga.

Ik heb geleerd dat we zoveel krachtiger zijn dan onze gevoelens. Het is gewoon paniek, het is gewoon angst, het zijn gewoon gevoelens. Die dag in Savasana ging de terreur uiteindelijk weg. Dat doet het altijd.

Maar soms hebben we meer dan één techniek nodig. Hieronder staat mijn methode in vijf stappen om met paniekaanvallen om te gaan.

Mijn 5-stappenstrategie om te kalmeren na een paniekaanval

Stap 1: Erken je paniek

Dit is het gedeelte ‘vrienden maken’. Gevoelens willen erkend worden. Gevoelens willen gezien worden. Soms is dat alles wat je gevoelens nodig hebben voordat ze verdwijnen. Maak vrienden met je paniek of je woede of waar je ook mee worstelt.

In de afgelopen jaren, wanneer angst in mijn tijd komt, verwelkom ik het. “Hé angst, ik zie je.” Zeg gewoon hallo en verwelkom het alsof je een goede vriend verwelkomt.

Stap 2. Focus op een stilstaand object in je ruimte of kamer

Beschrijf een object in je omgeving voor jezelf. Bijvoorbeeld: “Ik kijk naar deze foto. Deze foto is van mijn hond in een houten lijst.” Blijf het object voor jezelf beschrijven, hardop sprekend, gedurende een minuut of twee. Dit helpt je aandacht terug te brengen naar het huidige moment.

Stap 3: Begin met een ademhalingstechniek om je lichaam nog meer te ontspannen

Paniek heeft een duidelijk ademhalingspatroon. Je begint je adem in te houden en je lichaam gaat intuïtief in vecht-of-vluchtmodus. Je lichaam wil ontspannen, dus geef het voldoende zuurstof en laat het dat ook doen.

Met je mond dicht, adem 4 tellen in, houd je adem 2 tellen vast en adem dan 6 tellen uit door je mond. Langere uitademingen zorgen er letterlijk en fysiologisch voor dat je zenuwstelsel de vecht-of-vluchtreactie stopt. Naarmate uw inademingen langer worden, zal uw lichaam meer ontspannen.

Stap 4: Glimlach

Ja, lach. Je lichaam is in wezen je onderbewustzijn. Wat je met je lichaam doet, heeft invloed op je geest. Glimlach zelfs als je niet wilt glimlachen. Fake een glimlach als het moet. En houd die glimlach dan 2 minuten vast. Merk op dat je gevoelens beginnen te veranderen, zelfs als je nep glimlacht.

Gebruik je lichaam als een hulpmiddel en vergeet niet om plezier te hebben.

Stap 5: Zeg een affirmatie tegen jezelf

Affirmaties zijn positieve uitspraken die in het huidige moment worden gedaan. Wat je tegen jezelf zegt is heel belangrijk. Door een affirmatie te zeggen, zal het je spiraalvormige angstige gedachten laten kalmeren.

Hier zijn enkele voorbeelden van affirmaties die je tegen jezelf zou kunnen zeggen:

“Ik zal kalm en standvastig blijven.”

“Ik ben veilig, zeker en ontspan steeds meer.”

“Ik ben sterker dan ik denk.”

“Ik voel me rustiger en rustiger.”

Een meditatie om je te helpen kalmeren na een paniekaanval

Na het lezen van deze stappen voel je je waarschijnlijk meer ontspannen dan voorheen. Je lichaam wil ontspannen. Ja dat doet het. Ontspanning is zijn natuurlijke staat, dus laat je lichaam doen wat het intuïtief wil doen.

Ik heb een meditatie gemaakt voor verlichting van paniekaanvallen. Als je er klaar voor bent, zoek dan een comfortabele plek en laat mijn stem en muziek je nog meer ontspannen. Gebruik deze meditatie wanneer je een paniekaanval of angst ervaart. (De muziek bevat binaurale beats met 528 Hz, dus je kunt het het beste ervaren met een koptelefoon of oordopjes voor maximale ontspanning.)

Je hebt dit! Je bent sterker dan je denkt.

Over onze bijdrager

Yogi Bryan is een gecertificeerde hypnotherapeut, Neuro Linguïstisch Programmeur (NLP), E-RYT 200-urige yoga-instructeur en Yoga Alliance Continuing Education Provider (YACEP). Zijn podcast Relax with Yogi Bryan Meditations is meer dan 2 miljoen keer afgespeeld. Bryan’s missie is om zijn beoefening van yoga en meditatie te delen, zodat mensen een gezond lichaam en een vredige geest kunnen ontwikkelen.Recent Posts