Hij werd jarenlang geconfronteerd met beschuldigingen van seksueel geweld en verkrachting door studenten. Nu geeft Bikram Choudhury “terug” les in Canada.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Afgelopen week heeft de Vancouver zon rapporteerde over een aanstaande reeks yogalessen en lezingen die plaatsvinden in Vancouver, British Columbia, en die op sociale media wordt gepromoot als “Boss is back!”

“The Boss” is Bikram Choudhury, de grondlegger van hot yoga en de beklaagde in een half dozijn civiele zaken over seksueel wangedrag.

In 2013 was Sarah Baughn de eerste die Choudhury publiekelijk beschuldigde van aanranding. Larissa Anderson stapte vervolgens naar voren. Dan Jill Lawler. In totaal hebben zeven vrouwen – zes van hen voormalige Bikram-yogastudenten – civiele rechtszaken aangespannen tegen Choudhury wegens aanranding, intimidatie, het creëren van een vijandige werkomgeving, onrechtmatig ontslag of verkrachting. Het openbaar ministerie van Los Angeles heeft er niet voor gekozen Choudhury strafrechtelijk te vervolgen.

De enige rechtszaak die voor de rechter kwam, was aangespannen door Minakshi Jafa-Bodden, de voormalige juridisch adviseur van Choudhury. In 2011 startte Jafa-Bodden een intern onderzoek naar beschuldigingen van verkrachting en aanranding door verschillende studenten van Choudhury. Ze zegt dat hij aanvankelijk haar zorgen van de hand wees en toen ze niet toegaf, dwong hij haar af te treden.

In haar geval beraadslaagden de juryleden van Los Angeles ongeveer een dag voordat ze unaniem tegen Choudhury beslisten en Jafa-Bodden in januari 2016 meer dan $ 7,4 miljoen aan schadevergoeding toekenden.

Zestien maanden later resulteerde Choudhury’s verzuim om de uitspraak te betalen in een arrestatiebevel tegen hem. Hij vroeg faillissement aan en bleef yogalerarenopleidingen leiden in India, Thailand en Mexico, waarbij tientallen studenten meer dan $ 10.000 aan collegegeld betaalden. Op zijn Instagram-pagina verschenen foto’s van Choudhury met tientallen cursisten tijdens de trainingen.

Tot op heden zijn ten minste drie van de rechtszaken buitengerechtelijk beslecht. De overige bleven in afwachting nadat Choudhury het land had verlaten.

Choudhury heeft elke aantijging ontkend. In een verklaring die per e-mail werd gedeeld, zei Choudhury’s woordvoerder, Richard Hillgrove, “Mr. Choudhury is onschuldig en werd dichtgenaaid door een haatcampagne georkestreerd door een voormalig juridisch medewerker en yoga-enthousiasteling [sic].”

In een video-interview uit 2014 met David Wright van ABC News Nightline zei Choudhury: “Ik heb nooit een andere geest pijn gedaan. Ik ben de meest spirituele man, David, die je ooit in je leven hebt ontmoet.’

Het is niet duidelijk of Choudhury’s juridische geschiedenis in de Verenigde Staten van invloed zal zijn op zijn Canadese seminar. De VS en Canada delen criminele databases, waardoor de Canada Border Services Agency in feite toegang heeft tot alle strafregisters in de VS, inclusief arrestatiebevelen.

Of het arrestatiebevel in Californië actief blijft, zal voor een groot deel bepalen of Choudhury legaal Canada kan binnenkomen. Wanneer een persoon Canada probeert binnen te komen met een uitstaand Amerikaans bevel, wordt hij waarschijnlijk vastgehouden, ondervraagd en kan hij aan boord gaan van een vlucht terug naar zijn land van herkomst, zegt Robert Russo, PhD, een gediplomeerde programmadocent aan de Peter A Allard School of Law aan de Universiteit van British Columbia. Meerdere verzoeken die zijn ingediend bij de Los Angeles Superior Court en de Los Angeles County District Attorney’s Office hebben geen informatie over het bevel vrijgegeven.

Als er een bevel geldig is, is het mogelijk, zegt Russo, voor advocaten om ontheffingen te regelen waarmee individuen de gebruikelijke regels voor binnenkomst in Canada kunnen omzeilen.

Het evenement in Vancouver, dat plaatsvindt van 20-24 februari, wordt gesponsord door de Canada Yoga Sports Federation, ook wel bekend als Canada Yoga. Tijdens de rapportage van dit artikel waren meer dan een derde van de reacties op de meest recente Choudhury-post op Facebook “boze” emoji’s. Op het moment van publicatie beperkte Canada Yoga de reacties op het bericht.

Volgens de website promoot Canada Yoga “de discipline van Yoga Asana en moedigt het yogabeoefenaars van alle geslachten, alle leeftijden, geslachten en culturele achtergronden aan om op wedstrijdniveau deel te nemen.” Het is een dochteronderneming van de International Yoga Sports Federation (IYSF), die zich inzet voor de opname van yoga in de Olympische Spelen. IYSF werd in 2003 opgericht door Rajashree Choudhury, destijds de vrouw van Bikram. Een woordvoerder van Canada Yoga weigerde commentaar te geven, tenzij het interview live op sociale media kon worden uitgezonden, in strijd met de journalistieke normen.

IYSF en Marriott International, eigenaar van JW Marriott Parq Vancouver waar het seminar wordt gehouden, hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Aanvullende rapportage door Tamara Y. Jeffries.

Recent Posts