Het woord van 2022 geeft echt weer wat we het hele jaar voelden“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Bekentenis: De laatste tijd eet ik meestal om 14.00 uur ijs, rechtstreeks uit de verpakking. Ook wordt mijn haar niet zo vaak gewassen (hoewel dit misschien niet zo’n slechte zaak is). En ik zou je niet kunnen vertellen wanneer ik voor het laatst mijn yogamat heb schoongemaakt. (Ja, ik weet het.) Volgens Oxford University Press opereer ik in ‘goblin-modus’, het woordenboekwoord van het jaar voor 2022.

Wat is “goblin-modus”?

Oxford definieert “goblin-modus” als “een soort gedrag dat onbeschaamd genotzuchtig, lui, slordig of hebzuchtig is, meestal op een manier die sociale normen of verwachtingen verwerpt.” In een jaar van verandering en onzekerheid lijkt deze jargonterm het algemene gevoel samen te vatten van ‘ik kan vandaag gewoon niet’.

“Kennelijk vatte het de heersende stemming vast van individuen die het idee om terug te keren naar het ‘normale leven’ verwierpen, of in opstand kwamen tegen de steeds onbereikbaarder wordende esthetische normen en onhoudbare levensstijlen die op sociale media werden getoond”, aldus de organisatie in een persbericht deze week.

Het is logisch. Mensen zijn opgebrand, uitgeput en willen een ander leven leiden dan vóór de pandemie. Maar sommigen van ons weten misschien niet precies hoe dat “andere leven” eruit ziet.

Waarom is gekozen voor “goblin-modus”?

Dit jaar stond Oxford voor het eerst het publiek toe om te stemmen over het woord van het jaar. Volgens het persbericht van de organisatie hebben in een periode van twee weken meer dan 300.000 mensen gestemd. Goblin-modus versloeg de twee andere kanshebbers – “metaverse” en “#IStandWith” – voor de taalkundige prijs.

Is dit een goede zaak?

Dus, zou moeten gedragen we ons allemaal als kobolden? Zoals met de meeste dingen, is het genuanceerd. Het afgelopen jaar merkte ik dat ik neigde naar de anti-esthetiek. BeReal, een nieuwe app voor sociale media gericht op het vastleggen van de ‘echte momenten van je dag’, droeg bij aan dit ethos. Maar het gaat verder dan mijn sociale profielen. Ik ben gestopt met werken op de automatische piloot, in plaats daarvan probeer ik me te richten op de dingen die me een goed gevoel geven, inclusief dat middagijsje.

Zoals te zien is in de definitie van goblin-modus, heeft dit echter een keerzijde, een genotzucht die je uit de wereld om je heen haalt, in plaats van je er authentieker in te plaatsen. Als ik er bijvoorbeeld voor kies om mijn yogamat niet schoon te maken, is dat geen teken dat ik ‘mijn waarheid leef’. Het is gewoon luiheid.

Uiteindelijk gaat het om het vinden van een balans tussen die twee. Dus ja, ik zeg misschien vaker nee tegen de dingen die me niet dienen (ahem, een dagelijkse haarwasbeurt), maar ik probeer ook te verschijnen waar ik kan – zowel voor anderen als voor mezelf. Dat kan betekenen dat ik 10 minuten van mijn dag neem voor een herstellende yogabeoefening of eindelijk (eindelijk!) mijn mat een goede scrubbeurt geven. (Ik weet dat de mensen in mijn hete yogales dankbaar zullen zijn.)

Recent Posts