Het probleem met de Biohack-beweging“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

In de zelfhulp-, biohacking- en persoonlijke verbeteringsmenigten veranderen mensen vaak hun hele leven in werk, allemaal in de naam om beter te worden en voor altijd te leven. Ik ken sommigen die zo bezig zijn met optimalisatie, het volgen van herstel, blootstelling aan koude en de timing van voedingsstoffen dat elke maaltijd en douche – en zelfs slaap – iets wordt om in uit te blinken voor een toekomstig doel.

Geen wonder dat iedereen zo uitgeput is.

Als het wellness-industriële complex van het afgelopen decennium was gericht op ‘zelfzorg’ via lotions, drankjes en pillen, dan wordt dit decennium er een dat pleit voor ‘optimalisatie’ via neurochemische techniek, ijskoude douches en baden, “zone twee” training, mToren groene poeders.

Deze nieuwe golf van welzijn berust op de complexiteit van alles met behulp van jargon en wetenschappelijke termen (of in sommige gevallen gewoon wetenschappelijk) klinkend termen) om gewoonten en praktijken te beschrijven die een versie van fysieke en iets spirituele verlichting beloven. Maar er is een verschil tussen een activiteit die super belangrijk klinkt, versus een activiteit die eigenlijk super belangrijk is. Dat je iets kunt meten, betekent niet dat het ertoe doet.

Denk aan de veel gehypte koppeling tussen wakker worden, zich onderdompelen in goddeloos koud water, en “opregelen feelgood-moleculen zoals dopamine, serotonine en noradrenaline.” Het kan heel goed zijn dat het bevriezen van water nuttig is, maar weet je wat waarschijnlijk nog meer een effect heeft dat vergelijkbaar is met diezelfde neurochemicaliën? Een kopje koffie drinken en ’s ochtends poepen. Er zijn talloze activiteiten – een lange wandeling naar buiten, deadlifting, tuinieren, dansen, zwemmen, kijken naar een zonsondergang – die ons een goed gevoel geven, waarvan vele gemakkelijker, toegankelijker, plezieriger en voordeliger zijn dan een koude duik.

Zouden sommige new-wave wellness-technieken voor bepaalde mensen in bepaalde situaties kunnen werken? Absoluut. Maar ik heb drie grote zorgen:

Ten eerste, voor degenen die gezondheid, welzijn en een lang leven proberen te begrijpen, zal het gesprek overspoeld worden met zoveel ruis dat het voor leken onmogelijk zal zijn om feit van fictie en hype van werkzaamheid te scheiden. Als alles fancy, wetenschappelijk, gezaghebbend klinkt en alsof het effectief is, hoe kunnen mensen dan onderscheiden wat echt werkt? De zone wordt overspoeld met onzin.

Ten tweede zijn veel new-wave wellness-gewoonten en praktijken eigenlijk best moeilijk vol te houden. Je moet tijdens bepaalde uren specifieke voedingsstoffen eten, wakker worden en een uitgebreide ochtendroutine beginnen, enzovoort. Ja, we moeten ernaar streven om gezond en excellent te zijn en zo, maar soms is de sleutel tot het volwassen leven – vooral als je kinderen hebt – dat je gewoon een pizza moet bestellen en verder moet gaan. Het is beter consequent goed genoeg te zijn dan te proberen perfect te zijn en consequent te falen.

Ten derde: door alles op het gebied van gezondheid, welzijn en een lang leven te complexeren, kunnen we het moeilijker maken om de activiteiten te doen die er het meest toe doen. Complexiteit is een manier om te voorkomen dat je de realiteit onder ogen ziet dat het er voor de meeste dingen in het leven echt toe doet, gewoon opdagen en het werk doen. Hoe complexer je iets maakt, hoe moeilijker het is om het vol te houden. Complexiteit geeft je excuses, uitwegen en eindeloze opties om dingen altijd te veranderen. Complexiteit is de beste vriend van uitstel.

Wat er echt toe doet voor gezondheid, welzijn en een lang leven (en hoe je je eraan houdt)

Wat we weten, is echt van belang voor gezondheid, welzijn en een lang leven, gebaseerd op tientallen en decennia van bewijs, is eigenlijk vrij eenvoudig.

Volgens Onderzoek gepubliceerd in 2011 in de Amerikaans tijdschrift voor gezondheidsbevordering, het aannemen van een gezonde basislevensstijl kan de levensduur met maar liefst 11 jaar verlengen! een 2016 studie gepubliceerd in de Brits medisch tijdschrift ontdekte dat hetzelfde gedrag – fysieke activiteit, het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen, niet roken en beperkt alcoholgebruik – de mortaliteit door alle oorzaken, of iemands kans om op een bepaald moment te overlijden, met 61 procent vermindert. Ik zal de belangrijkste gedragingen – de dingen die echt werken – kort samenvatten.

Houd voor elk van de volgende drie overkoepelende principes in gedachten. Doe eerst het ding zo goed mogelijk. Ten tweede, raak niet in paniek als je het niet kunt. Ten derde, laat het niet doen van het ding omdat er iets naar voren kwam een ​​excuus zijn om het helemaal te vergeten.

Laten we slapen als voorbeeld nemen. Slaap is echt zo belangrijk. Daarover krijg je van mij geen argument. Ik ben daar met de optimizers over de waarde van slaap. Maar het is ook waar dat u voor een langere periode slecht kunt slapen en geen nadelige gevolgen op de lange termijn ondervindt. We weten dit omdat Onderzoek laat zien dat mensen met kinderen – de ultieme slaapverstoorders – langer leven dan degenen die dat niet hebben. Een tijdje niet slapen is nog steeds klote en zorgt ervoor dat de meeste mensen, ikzelf inbegrepen, zich rot voelen, maar je gaat er niet dood aan.

Nu, zonder verder oponthoud, hier zijn gezondheids- en welzijnsprincipes waarmee u 99 procent – zo niet alles – de weg daarheen zult krijgen.

Beweeg je lichaam regelmatig

Als lichaamsbeweging zou kunnen worden gebotteld en verkocht als een medicijn, zou het een miljardenbusiness zijn. Decennia van studies tonen aan dat slechts 30 minuten matige tot intense dagelijkse lichamelijke activiteit uw risico op fysiologische ziekten verlaagt (zoals hartziekte en kanker), evenals psychologische (zoals angst en Alzheimer). Er hoeft niets bijzonders aan te zijn. Je wilt dat de meeste dagen redelijk zwaar zijn (je kunt nog steeds een gesprek voeren terwijl je het doet) en af ​​en toe is het nuttig om de intensiteit daarna te verhogen.

Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen

Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen als de kosten en de tijd het toelaten. “Voedingsmiddelen die ultra-verwerking ondergaan, hebben de neiging om veel van hun voedingswaarde te zien ontdaan”, zegt Yoni Freedhoff, een in Ottawa gevestigde arts en auteur van De dieetoplossing. Een andere reden om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, heeft te maken met de energiedichtheid of calorieën per gram voedsel. “Over het algemeen hebben ultrabewerkte voedingsmiddelen een veel hogere energiedichtheid dan voedingsmiddelen die zijn gemaakt van verse, hele ingrediënten”, zegt Freedhoff, “wat niet geweldig is voor het behouden van een gezond gewicht.”

Bouw gemeenschap op

Een groeiend aantal bewijzen onthult dat uitgaan met vrienden en familie je niet alleen een goed gevoel geeft op het moment, maar ook goed is voor de gezondheid op de lange termijn. Sociale connecties worden geassocieerd met verminderde niveaus van het stresshormoon cortisolverbeterd slaapkwaliteit, verminderd risico op hartaandoeningen en beroerte, vertraagde cognitieve achteruitgangverminderd systemisch ontstekingen verbeterde immuunfunctie.

S nachts slapen

Ongeacht wat de biohackers u misschien vertellen, u kunt gewoon niet dutten of met tussenpozen slapen op weg naar een optimale gezondheid en functioneren. Pas nadat je minstens een uur hebt geslapen, ontstaan ​​anabole hormonen zoals testosteron en menselijk groeihormoon – die beide essentieel zijn voor de gezondheid en het lichamelijk functioneren –zijn uitgebracht. Bovendien, een onderzoek uit 2007 gepubliceerd in het tijdschrift Slaap toonde aan dat je met elke extra cyclus van 90 minuten diepe slaap nog meer van deze hormonen binnenkrijgt.

Rook niet (help bij het stoppen als je dat wel doet)

Roken is geassocieerd met tientallen soorten kanker, evenals hartaandoeningen, dementie en chronische obstructieve longziekte. Volgens de American Cancer Association, roken veroorzaakt een op de vijf sterfgevallen in de Verenigde Staten, waarbij meer mensen omkomen dan alcohol, auto-ongelukken, hiv, wapens en illegale drugs samen.

Drink niet veel, of helemaal niet

Net als roken is overmatig alcoholgebruik: geassocieerd met een aantal chronische ziektenzoals levercirrose, keelkanker en hart- en vaatziekten. Te veel drinken schaadt ook de slaap en het dagelijks functioneren. Hoewel sommige oudere onderzoeken hebben aangetoond dat beperkt drinken – één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee voor mannen – een minimaal risico met zich meebrengt, recent onderzoek laat zien dat als het om alcohol gaat, minder meer is en niets het beste is.

Brad Stulberg (@BradSulberg)Bstulberg) coacht op prestatie en welzijn en is een bijdragende redacteur voor Outside. Hij is de bestsellerauteur van De praktijk van geaardheid: een pad naar succes dat je ziel voedt en niet verplettert en medeoprichter van De groeivergelijking.Recent Posts