Het geheim om je bestemming te ontdekken“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

De groei van een bloem is een verbazingwekkend hoogstandje van de wetenschap. Elk zaadje bevat puur potentieel en een DNA-kaart van wat het zou moeten zijn. We weten dat om een ​​plant te laten bloeien, de buitenomstandigheden precies goed moeten zijn: de optimale combinatie van water, zuurstof, licht en voedingsstoffen in de bodem. Maar wetenschappers geloven ook dat een zaadje het vermogen heeft om te beslissen wanneer het bloeit. Cellen nabij de punt van elk zaadje fungeren als een klein plantje “brein” dat de optimale tijd voor de plant om te ontkiemen bepaalt. Het zal slapend blijven totdat het bepaalt dat de omstandigheden goed zijn.

Het ontdekken van dergelijke concepten is een van mijn favoriete onderdelen van het leraarschap, vooral wanneer dergelijke ontdekkingen ook verband houden met mijn yogabeoefening. Dit onderzoek doet me bijvoorbeeld denken aan: sankalpa, een oud concept en gebruik van het cultiveren van een verlangen of doel. Het herinnert me eraan dat ‘doel’ een potentieel kan zijn dat al in ons bestaat en het kan iets zijn dat we kunnen beslissen.

Sankalpa is meer dan een intentie zetten

Sankalpa wordt soms synoniem gebruikt met ‘intentie’. Maar het is meer dan alleen een wens of wens uitspreken. Het omvat het opruimen van interne en externe energetische knopen voordat een nieuw spiritueel zaadje van verandering wordt geplant of bewaterd. Ik zie het graag als het bewerken van grond en het verwijderen van onkruid uit een tuin voordat ik bloemen ga planten.

In het hindoeïsme wordt dharma beschouwd als ons morele pad of onze plicht. Karma is onze goddelijke actie en bijdragen gebaseerd op onze vrije wil. De zaden van potentieel kunnen in ons bestaan, misschien van onze afkomst of goddelijk doel. Het kunnen wensen zijn die voortkomen uit omgevingsinvloeden. Maar als we van plan zijn dat ze vrucht gaan dragen, ondernemen we actie om de voorwaarden voor groei te scheppen.

Als het bijvoorbeeld je bedoeling is om een ​​moeilijke relatie te helen, zou je opzettelijk yogasana (lichamelijke houding) en kriya (reinigende) ademhalingstechnieken kunnen beoefenen om spanningen weg te nemen en vergeving te bevorderen. Met een schonere lei kan een vers geplant metaforisch zaadje wortel schieten en zich positief manifesteren in iemands fysieke ervaring. Sankalpa geeft onze intenties sterkere wortels van hoop.

Doel definiëren en ontdekken

Aangezien mijn eerste gepubliceerde prentenboek, Yoga Nidra Lullaby, in november uitkomt, kijk ik met een glimlach terug op deze lange en omslachtige reis terwijl ik het concept ‘doel’ overweeg.

Het doel kan anders worden gedefinieerd, afhankelijk van uw spiritualiteit, religie of filosofie. In het boeddhisme en andere oosterse filosofieën wordt bijvoorbeeld gezegd dat het potentieel voor alle dingen, ervaringen, sensaties, zelfs uitvindingen, al bestaat voordat ze zich in ons leven manifesteren. Mindfulness-leringen verwijzen naar dit als “zaden” van potentieel, of bija. Wat er daadwerkelijk gebeurt, hangt af van welke zaden worden gevoed om te bloeien – en hoe.

Ik ben opgegroeid in een klein stadje in Florida en de meeste dagen na school wachtte ik in onze plaatselijke openbare bibliotheek tot mijn werkende ouders me kwamen ophalen. Dag in dag uit geniet ik in de kinderafdeling van de kleurrijke pagina’s van kinderprentenboeken. Het gevoel van het papier en het geluid van de omslaande pagina’s boeiden me. Boeken waren het venster naar nieuwe werelden. Thuis gebruikte ik karton, nietjes, papier en kleurpotloden om mijn eigen zelfgemaakte boeken te maken.

Ik was niet op zoek naar een doel in die kindertijd. Ik combineerde gewoon twee bronnen van geluk: kunst maken en schrijven. Maar op de een of andere manier wist ik diep, onvoorwaardelijk dat het schrijven en illustreren van boeken iets was dat ik wilde – nee, niet alleen wilde – was bedoeld om te doen.

Stappen nemen op het pad naar een doel

Misschien is dit zaad van verlangen geërfd van de erfenis van mijn moeder en de generaties leraren, enthousiaste lezers en schrijvers aan haar kant van de familie. Misschien is het voortgekomen uit de erfenis van mijn vader en de autodidactische kunstenaars van zijn kant. Het zou kunnen zijn dat je omringd bent door die planken met prentenboeken in de bibliotheek. Of misschien, in een moment van onschuld en ernst uit mijn kindertijd, heb ik er een intentie voor opgesteld zonder het te beseffen.

Ik heb ook verschillende rollen gehad – als opvoeder, schrijver, kunstenaar, onderzoeker en yogaleraar – die ook mijn pad naar dit punt hebben beïnvloed. In feite elk klein stukje van mijn ervaring – mijn culturele opvoeding, de yoga nidra die we beoefenden toen ik klein was, concepten van verhalen die ik in de loop der jaren in notitieboekjes heb geschreven, lesgeven en voorlezen aan kinderen, een audioverhaal dat ik heb opgenomen voor mijn website jaren geleden – maakte deel uit van het pad dat me leidde naar het schrijven van een auteur.

De resultaten heb je niet in handen

We kunnen intenties stellen en een sankalpa vestigen. Maar niet alles ligt in onze handen. Als ik denk aan een doelbewust leven, moet ik vaak denken aan het favoriete vers van mijn vader in de Bhagavad Gita:

karmaṇy-evādhikāras te mā phaleṣhu kadāchana mā karma-phala-hetur bhūr mā te saṅgo ‘stvakarmaṇi:

“Je hebt het recht om voorgeschreven taken uit te voeren, maar je hebt geen recht op de vruchten van je werk. Beschouw jezelf nooit als de enige oorzaak van de resultaten van je acties, en wees ook niet inactief.”

Als we een levensdoel identificeren, is het nog steeds aan ons hoe we ervoor kiezen om het te volgen (of niet te volgen). We hebben een vrije wil. Maar er is geen garantie voor pad of uitkomst, dus vrijheid van gehechtheid aan resultaten is een belangrijk ingrediënt in de yoga van doelgerichtheid.

Ondanks onze beste bedoelingen hebben we geen volledige controle over een uitkomst. We moeten oppassen dat we niet gebukt gaan onder de afhankelijkheid van een resultaat. Wanneer het succes van een project mijn emoties overneemt, word ik eraan herinnerd om yoga-leringen opnieuw te bekijken om mezelf geaard te houden: een echt doel omvat oprechte daden van toewijding, niet het resultaat. Net als een bloem, ligt ons vermogen om in het leven te bloeien slechts gedeeltelijk in onze handen.


Over onze bijdrager:
Rina Deshpande is een schrijver, docent, yoga-instructeur en levert regelmatig bijdragen aan Yoga Journal. Yoga Nidra Slaapliedje is haar eerste prentenboek voor kinderen, geïnspireerd door haar voorouders en familie, haar yoga-onderzoek en haar voortdurende werk in het onderwijs.

Yoga Nidra Slaapliedje door Rina Deshpande wordt uitgebracht op 1 november 2022 en is momenteel beschikbaar voor pre-order op pinguinrandomhouse.com en overal waar boeken worden verkocht.

Recent Posts