Heb je Mudra’s helemaal verkeerd gedaan?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Als je ‘yoga’ in je zoekmachine typt en naar afbeeldingen zoekt, kom je waarschijnlijk iemand tegen die in Natarajasana (Danserhouding) staat – opgeheven hart, gebogen rug, een hand naar achteren reiken om een ​​voet hoog te houden en de andere te bereiken hand naar voren met een delicaat gebaar – duim en wijsvinger maken een cirkel en drie uitgestrekte vingers.

Het is een beeld dat yoga- en ayurvedalerares Indu Arora haar hoofd doet schudden. Het probleem is niet de demonstratie van de asana. Het is die combinatie van de asana en de mudra.

“Als je zulke handmudra’s combineert met willekeurige asana’s, maak je een allegaartje”, zegt de auteur van Mudra: het heilige geheim. In sommige gevallen staan ​​de pose en het handgebaar energetisch haaks op elkaar.

Wat is een mudra?

We hebben de neiging om mudra’s eenvoudigweg te zien als gebaren – onze vingers en handen in verschillende posities plaatsen. Maar Arora legt uit dat mudra’s een veel diepere betekenis hebben. Ze zijn een vorm van non-verbale communicatie met jezelf, evenals een gemoedstoestand die via het lichaam wordt uitgedrukt. Elk is ontworpen om een ​​handtekening achter te laten op je prana of adem. “Vanwege die subtiele verschuiving in de ademhaling verandert het de gemoedstoestand”, zegt ze. Dit maakt het gemakkelijker om in “een bepaalde staat van bewustzijn of bewustzijn” te komen.

Mudra’s zijn niet alleen de handposities. Ze omvatten een willekeurig aantal interne en externe lichaamshoudingen, gebaren en vergrendelingen. Wanneer je je tong rolt in Sitali Pranayama (koelende adem), creëer je een mudra. Hetzelfde gebeurt wanneer je je ogen kruist en omhoog staart tussen je wenkbrauwen in Simhasana (Leeuwenhouding). En elk van de bandha’s, of sloten, is een interne mudra die is ontworpen om de prana op een bepaalde manier te bevatten en te sturen.

Op dezelfde manier waarop de term ‘yoga’ verwijst naar zowel de actieve beoefening als naar de staat van zijn die het resultaat is van de beoefening, beschrijft mudra zowel de gebaren als de resulterende staat van zijn. “Mudra is een gemoedstoestand die wordt uitgedrukt door het lichaam”, zegt Arora.

Net zoals elke asana een doel heeft, heeft elke mudra een taak – en idealiter werken de twee samen.

Welke invloed hebben mudra’s op yogabeoefening?

In handmudra’s vertegenwoordigen de duim en elke vinger een element. Volgens de yogatraditie staat de duim voor vuur, de wijsvinger voor lucht; de middelvinger, spatie of ether; ringvinger, aarde; en de pink, water.

Het is de positionering van de vingers en handpalmen ten opzichte van elkaar die energetische signalen in het lichaam creëert. Het vasthouden van verschillende handposities creëert verschillende effecten op de lichaamssystemen.

Om mudra’s effectief te laten zijn, moeten we de positie vasthouden, stil zijn en wachten op een pranische reactie. “Je moet het de tijd geven en je niet bemoeien met het proces”, zegt Arora. “Geef het de tijd om de adem te beïnvloeden. En die adem leidt tot een gemoedstoestand die een mudra wordt.”

Omdat de impact van de mudra afhankelijk is van stilte, worden mudra’s op de juiste manier gebruikt tijdens meditatie of in asana’s waarbij je stil moet zitten of liggen en moet ademen, zoals Sukhasana (Easy Pose) of Padmasana (Lotus Pose). Als je een mudra gebruikt tijdens een actieve pose, een bewegende meditatie of zelfs een opzettelijke pranayama-oefening, negeer je mogelijk het effect van het handgebaar.

Als je een mudra beoefent die is ontworpen om energie te vergrendelen met een asana- of pranayama-oefening die is ontworpen om energetische paden te deblokkeren, breng je het lichaam in de war, zegt ze. Aldus de mengelmoes.

“Bij de zittende voorwaartse vouw, Paschimottanasana, is het belangrijkste doel van de asana bijvoorbeeld om uit te rekken, wat betekent dat je kunt strekken. Een mudra is een slot. Dus je verwart het lichaam, ‘zegt Arora. Er is een vergelijkbare energetische wrijving wanneer je Dancer Pose, een openhartige uitbreiding, beoefent met Jnana Mudra, een gesloten circuit dat je oefent wanneer je energie wilt beheersen.

Het gebruik van mudra’s zoals ze bedoeld zijn – om de subtiele energieën van het lichaam te helpen sturen – kan betekenen dat je nieuwe manieren moet leren om enkele veel voorkomende mudra’s te oefenen, waaronder de onderstaande.

Namaskar Mudra

Het gebedshandgebaar dat we over het algemeen Anjali Mudra noemen, wordt beter “Namaskar” genoemd als je een andere persoon respectvol begroet. “Namaste” is de meervoudsvorm, gereserveerd voor wanneer u een groep toespreekt.

Anjali Mudra betekent ‘handpalmen vol’, zegt Arora. “Dit wordt gebruikt wanneer u een offer brengt aan een godheid, niet aan een persoon.” Dit volgt de hindoeïstische traditie om bloemen of een ander offer tussen je handpalmen te houden om aan een altaar of in een tempel te offeren.

Omdat dit gebaar eenheid symboliseert, is het belangrijk om de vingers bij elkaar te houden, niet gespreid. Je duimen maken contact met je hart, lippen, voorhoofd en soms de kruin van je hoofd. Het is een zacht, stil gebaar. “Als je de handen samenvoegt met een klap, wordt dat als aanstootgevend beschouwd”, zegt ze.

En wanneer je de handen in elkaar slaat in deze mudra, communiceert het gebaar automatisch de betekenis ervan. Je hoeft geen Namasté te zeggen. “Weet je wanneer je iets schrijft en je het ook vet en onderstreept? Zo is het als je de handen ineen slaat en ook ‘namaste’ zegt,” zegt Arora.

Jnana Mudra

Deze mudra – de wijsvinger en duim die een cirkel vormen met de andere drie vingers gestrekt – is bekend bij mensen die al een tijdje yoga beoefenen. De uitspraak ervan? Minder. Het is verleidelijk om het uit te spreken zoals het eruit ziet: jana. In feite wordt het uitgesproken met een harde g-klank en die eerste n is stil: g’yana.

“Het wordt ook wel ‘het Wijsheidszegel’ genoemd en het heeft een ongelooflijke diepe betekenis”, zegt Arora. De wijsvinger vertegenwoordigt de individuele geest of het ego; de duim staat voor bewust bewustzijn en de collectieve geest. Wanneer de twee elkaar zachtjes ontmoeten, vertegenwoordigen ze de beweging van dualiteit naar Eenheid. De cirkel die je vingers creëren, vertegenwoordigt het niets – de niet-gehechtheid waar we met yoga naar toe werken.

“Als we dit gebaar vasthouden, communiceren we met onze geest, met onze adem, dat we voorbij deze veelvoud zijn en op weg zijn naar Eenheid”, zegt ze. Om deze reden is het een geschikte handpositie om vast te houden tijdens meditatie.

“De beste tijd om deze mudra te doen is wanneer je stil zit of achterover leunt in meditatie, of tijdens het reciteren van mantra’s”, zegt ze. Houd de handen ontspannen zodat de energie kan stromen. Dit is niet de mudra die je moet vasthouden als je een opzettelijke pranayama-techniek doet of in een actieve asana-oefening.

Vishnu Mudra

Als het gaat om Vishnu Mudra – de handpositie die wordt gebruikt tijdens Anuloma Viloma en Nadi Shodhana (twee variaties van Alternate Nostril Breathing) – is het probleem niet zozeer de vorm die je met je hand maakt als wel de plaatsing van je hand tijdens de oefening .

Breng de wijs- en middelvinger van uw rechterhand naar de basis van de duim en strek uw duim, uw ringvinger en uw pink uit. Plaats je duim en laatste twee vingers op de brug van je neus. Trek je vingers langs je neus totdat de benige rand overgaat in het zachte kraakbeen. Dat is de plek om lichte druk uit te oefenen om de ademstroom af te sluiten.

De juiste positie van de hand activeert de twee marma punten – energiecentra of neurolymfatische punten. Deze maken verbinding met de maan- en zonne-energiekanalen, of nadi’s. Haal je vingers niet van je neus terwijl je inademt en uitademt in deze pranayama-oefening. Laat de druk gewoon voldoende los om de lucht te laten stromen. Als het een uitdaging is om je focus te behouden tijdens de oefening, maak dan je wijsvinger en middelvinger los en plaats ze tussen je wenkbrauwen bij het derde oog.

Apana Vayu Mudra

Arora dringt aan op de beoefening van een minder bekende, maar uiterst therapeutische mudra genaamd Apana Vayu Mudra of Maha Mrityunjaya Mudra. Om het te oefenen, vouw je je wijsvinger om de basis van je duim aan te raken en breng je je middel- en ringvinger naar de top van je duim. Houd je pink gestrekt. Houd de mudra minstens twee minuten vast.

“Zie het als het beste therapeutische handgebaar – goed voor iedereen, op elk moment van de dag”, zegt ze. Het wordt in verband gebracht met de gezondheid van het hart en met de spijsvertering, dus het kan nuttig zijn om voor of na de maaltijd te oefenen om een ​​opgeblazen gevoel of winderigheid te verminderen.

“Je kunt het met één of beide handen doen”, zegt ze. “Dit kan worden vastgehouden als je een boek leest, televisie kijkt, een wandeling maakt, zit te mediteren, voordat je naar bed gaat.”

De betekenis en het mysterie van mudra’s leren kennen

Maak je geen zorgen als je mudra’s helemaal “verkeerd” hebt beoefend. Arora oordeelt niet – en zegt dat we onszelf niet moeten veroordelen.

“Het is op dit pad belangrijk om te accepteren dat we op elk niveau, wat er ook gebeurt, iets verkeerd zullen doen, omdat we niet alles weten”, zegt ze. “Te denken dat we alles weten is de grootste illusie en de grootste fout op je eigen pad. We moeten bescheiden blijven.”

Het effectief beoefenen van mudra’s omvat voortdurende studie. “Mudra is een onderdeel geworden van de selfiecultuur. Het is een onderdeel van poseren geworden”, zegt ze. We kunnen merken dat we posities innemen zonder noodzakelijkerwijs de geschiedenis, context of de diepere betekenis te begrijpen.

Het kan enige moeite kosten om nieuwe manieren te leren om bekende mudra’s te oefenen en de impact te begrijpen die mudra’s op uw beoefening kunnen hebben. Er zijn tientallen mudra’s met verschillende doeleinden die resulteren in verschillende uitdrukkingen op het fysieke en subtiele lichaam. Arora creëerde een mudra-workshop van een week om studenten een diepere duik te geven. Maar ze zegt dat het een levenslange gewoonte is.

“Is het niet beter om nieuwsgierig te zijn, zodat je dingen intelligent kunt combineren?”


Tamara Jeffries is hoofdredacteur bij Yoga-dagboek.

Recent Posts