Gayatri Mantra: betekenis, voordelen en hoe te chantenWelk Sanskrietvers wordt al bijna 4.000 jaar dagelijks gezongen en is in de popcultuur terechtgekomen door de Battlestar Galactica-serie en Cher? Als je de Gayatri-mantra zou beantwoorden, bekend bij yogi’s en fans van kirtanzangeres Deva Premal, zou je gelijk hebben. Er wordt gezegd dat deze mantra alle kennis van het universum bevat, dus het is duidelijk dat de volledige betekenis en de juiste aanroeping ervan tijd, toewijding en oefening kost om te begrijpen en te beheersen. Als je een fan bent van het zingen van mantra’s, dan is het de moeite waard om dit vers in meer detail te onderzoeken om de betekenis, voordelen en geschiedenis ervan te leren kennen.

Wat is de Gayatri-mantra?

De Gayatri-mantra is een mantra uit het Sanskriet die al duizenden jaren wordt gezongen. Het werd opgeschreven tijdens de Vedische periode (1500-500 BCE) en wordt beschouwd als een van de oudst bekende en krachtigste mantra’s. Er wordt gezegd dat het alle kennis van het universum bevat.

De mantra is een uitdrukking van dankbaarheid en lof voor de krachten van transformatie, innerlijke groei en zelfrealisatie door het stralende licht van het goddelijke. Mediteren op dit spirituele licht zuivert het hartchakra en opent het om hogere vibraties van liefde, wijsheid en gelukzaligheid te ontvangen.

De Gayatri-mantra

De Gayatri heeft 24 lettergrepen en staat hieronder vermeld met de fonetische uitspraak tussen haakjes:

Om bhuh, bhuvah, swaha (Aum Bhoor Bhoo-va Su-va-ha)

Tat savitur varenyam (Tat Sa-vee-toor Var-ayn-yam)

Bhargo devasya dhimahi (Bar-go Day-vas-ya Dhee-ma-hee)

Dhiyo yo nah prachodayat (Dhee-yo Yo Nah Pra-cho-da-yaat)

De betekenis van de Gayatri Mantra

Een algemene vertaling van de mantra is:

O Goddelijke Moeder, moge uw zuivere goddelijke licht alle rijken (fysiek, mentaal en spiritueel) van ons wezen verlichten. Verdrijf alstublieft alle duisternis uit ons hart en schenk ons ​​de ware kennis.

Vertalingen variëren, maar die van Vyaas Houston is een van de meest toegankelijke: “Aarde, atmosfeer, hemel. We mediteren op het heilige licht van de stralende bron. Laat dat onze gedachten inspireren.” Vastgelopen op het woord “stralend”? Merriam-Webster’s definieert het als “stralende pracht”, maar in yoga-zin verwijst het naar het alles doordringende licht van de hemelse rijken.

Een woord voor woord vertaling is:

 • Om: Het oergeluid
 • Bhur: Het menselijk lichaam, de aarde, het fysieke rijk, het bestaan
 • Bhuvah: De vitale energieën, hemel, bewustzijn
 • Suvah: De ziel, innerlijke ruimte, spiritueel rijk, gelukzaligheid
 • Tat: Dat
 • Savitur: De zon, zonne-energie
 • Varenyam: Kiezen, de beste, aanbidden
 • Bhargo: Schittering, zelf-lichtgevend, goddelijk licht
 • Devasya: het goddelijke, stralende
 • Dhimahi Dhiyo: het intellect
 • Yo: Welke?
 • Nah: Onze, van ons
 • Prachodayat: Verlichten, inspireren

Een mantra van kracht, kennis en licht

In alle culturen en door de tijd heen symboliseerde de zon spiritueel licht. Het woord “savitur” verwijst naar Savitri, de Vedische zonnegod. De mantra, beschouwd als de essentie van alle mantra’s, wordt gepersonifieerd als de schitterende Gayatri, de kracht achter de zon en de moeder van het universum. Terwijl we haar mantra chanten, stemmen we af op de frequenties van universeel licht en brengen het naar het aardse vlak (bhuh) en onszelf.

De mantra wordt gepersonifieerd door de godin Gayatri Devi die de schenker van kennis is en wordt aangeduid als ‘de moeder van de Veda’s’. Ze wordt vaak afgebeeld met 5 hoofden en 10 armen, en ze rijdt op een zwaan. De vijf gezichten symboliseren vijf Prana’s en de vijf elementen van het universum. Gayatri Devi vertegenwoordigt de gecombineerde kracht van de drie godinnen lakshmi, saraswati en kali. Haar goddelijke krachten zijn bescherming, wijsheid en kracht.

Geschiedenis van de Gayatri-mantra

Hoe de universele mantra hier op aarde werd gezongen, is een rijk verhaal van woede, afgunst, lust en vergeving. Het begint in de oudheid, toen koning Vishwamitra en zijn leger Sage Vashista bezochten, die hun aantal kon voeden dankzij een wensvervullende koe. Vishwamitra wilde de koe meenemen, en Vashista’s weigering maakte de koning zo boos dat hij zwoer om ascese te ondernemen en te mediteren totdat zijn spirituele krachten die van de wijze overtreffen. Elke keer dat Vishwamitra geloofde dat hij succes naderde, faalde hij echter bij een nieuwe test van het ego.

Toen Vishwatmitra eindelijk zijn tekortkomingen inzag en Vashista om vergiffenis smeekte, ervoer hij spontane Samadhi en de goden schonken hem de woorden van de Gayatri. (De poses Vashistasana en Vishwamitrasana eren deze wijzen.) Vishwamitra is een van de auteurs van de Rig Veda, de oudst bekende bron van de Gayatri. Zijn verhaal leert dat verlichting mogelijk is voor iedereen die met toewijding oefent, en de Gayatri wordt aanbevolen als een oefening die geschikt is voor mensen uit alle lagen van de bevolking.

Voordelen van het chanten van de Gayatri

Er wordt gezegd dat je door regelmatig de Gayatri-mantra te reciteren, spiritueel licht verzamelt, en dat je niet alleen je eigen trillingsniveau verhoogt, maar ook dat van de mensen om je heen, je familie en vrienden, je kennissenkring, de hele wereldgemeenschap.

Het geluid van de Gayatri-mantra brengt ons terug naar onze eigen ware aard, die het pure bewustzijn zelf is. Het herinnert ons eraan dat we al perfecte wezens zijn en dat we alles hebben gekregen wat we nodig hebben om ons hoogste potentieel te manifesteren. Wanneer we de Gayatri beoefenen, herinneren we ons dat we goddelijk verbonden zijn met het universum en dat we gezegend zijn door zijn overvloed.

Een regelmatige meditatiebeoefening met behulp van deze mantra kan vrede, vreugde, genade en geluk voorspoed brengen. Er wordt ook gezegd dat het de concentratie versterkt, het fysieke lichaam geneest en beschermt tegen negativiteit, angst, woede, jaloezie, haat, hebzucht en afgunst. De oude teksten beweren dat het 10 keer per dag chanten van de Gayatri het slechte karma in dit leven verwijdert, en 108 keer per dag chanten zal het karma van vorige levens oplossen.

Hoe de Gayatri-mantra te chanten

Hoewel het op elk moment van de dag kan worden gezongen, is het raadzaam om de mantra zowel ’s morgens vroeg als ’s avonds voor het slapengaan te chanten. Houd je geest gefocust op elk woord terwijl je de mantra chant. Merk op waar je de vibratie van het heilige geluid in je hoofd en borst voelt. Het kan zijn dat je eerst je ogen open moet houden om de mantra te lezen, maar uiteindelijk moet je eraan werken om hem uit je hoofd te leren, zodat je kunt oefenen met je ogen dicht.

Het zal het krachtigst zijn om de mantra in stilte te chanten. Als je de Gayatri-mantra reciteert, visualiseer dan het licht van de zon als het je hart binnenkomt en naar buiten straalt om de wereld te zegenen.

Hier zijn de negen stappen om de Gayatri-mantra te chanten:

 1. Ga comfortabel zitten op een rustige plek waar weinig afleiding is.
 2. Sluit je ogen en haal een paar keer langzaam diep adem.
 3. Concentreer je op je ademhaling als deze je neusgaten binnenkomt en verlaat.
 4. Zeg de mantra hardop terwijl je je op je ademhaling concentreert.
 5. Herhaal het de tweede keer met een wisper terwijl je je blijft concentreren op je ademhaling.
 6. Herhaal het de derde keer stil in je hoofd.
 7. Blijf de matra herhalen zolang je wilt.
 8. Als je klaar bent met het reciteren van de mantra, haal dan een paar keer diep adem om de effecten van de mantra op je lichaam, geest en hart te voelen.
 9. Blijf de mantra dagelijks herhalen totdat je de positieve energiestromen in je hart voelt stromen.

Recent Posts