Wat is flow yoga: definitie en uitleg


Definitie – Wat betekent “Flow Yoga”?

Flow Yoga is de algemene term die gegeven wordt aan elke stijl van yoga asana waarbij de beoefenaar dynamisch beweegt van de ene houding onmiddellijk in de andere, de adem volgend. Deze voortdurende stroom van beweging en ademhaling genereert een meditatieve staat, die beoefenaars aanmoedigt om gedachten los te laten en zich te concentreren op de ervaring van het huidige moment. In flow yoga wordt elke beweging in of uit een houding getimed met een inademing of een uitademing in een gechoreografeerde opeenvolging.
wat is flow yoga
Hoewel het meest bekend als Vinyasa Flow, zijn er veel verschillende stijlen van flow yoga. De meeste bestaan uit een energieke opeenvolging met de nadruk op uithoudingsvermogen, kracht en ademhaling, vaak met een thema erin verwerkt. De vloeiende bewegingen kunnen soms gecombineerd worden met het langer vasthouden van bepaalde houdingen. De student ervaart over het algemeen een gevoel van vloeiende beweging, waaraan flow yoga zijn naam dankt.

Uitleg Flow Yoga

Flow yoga lessen zijn meestal een mix van meditatie, ademwerk en energieke beweging. Ze beginnen meestal met zachtere bewegingen om het lichaam op te warmen, en gaan dan over in steeds uitdagender vloeiende series. Deze kunnen bestaan uit staande houdingen, balansen, inversies en piek houdingen. De lessen eindigen met langzamere, diepere stretchoefeningen, en vaak met asana’s op de grond.

In tegenstelling tot sommige andere yogastijlen, heeft flow yoga geen vaste volgorde van houdingen, omdat het niet gebonden is aan een bepaalde traditie of lijn. Als zodanig zijn yogaleraren geneigd om creatief te zijn met de opeenvolging van houdingen, gericht op bepaalde delen van het lichaam, gericht op verschillende thema’s of om te helpen bepaalde vaardigheden op te bouwen, zoals kracht, flexibiliteit of balans. Deze diversiteit geeft flow yoga een universele aantrekkingskracht, en flow lessen behoren tot de meest populaire ter wereld.

Afhankelijk van de leraar, kunnen flow yogalessen een sterke fysieke uitdaging zijn, of langzaam, zacht en ontspannend. Namen als ‘Power Flow’ of ‘Gentle Flow’ geven over het algemeen aan wat je van een les kunt verwachten. Ongeacht het niveau van de beoefenaar, kunnen de meeste flow yoga series worden aangepast om mensen met blessures of handicaps tegemoet te komen. De meest voorkomende stijl van flow yoga is Vinyasa Flow, met meer recente aanpassingen, zoals Inside Flow, die snel aan populariteit winnen.

Er wordt gezegd dat de synchronisatie van de ademhaling in flow yoga de positieve voordelen van de beoefening maximaliseert en het in een bewegende meditatie verandert. De ademhaling helpt vooral om het tempo van de reeks aan te houden, zodat beoefenaars zich niet door de houdingen hoeven te haasten. Het kan ook gebruikt worden om de expressie van een houding te verdiepen, terwijl het een grotere mentale focus geeft en vrij is van afleiding. Op deze manier zijn meditatie en ademhaling verweven in alle flow yoga oefeningen.

Recent Posts