Experts hebben gesproken: dit is de beste tijd van de dag om kurkuma te nemen
Voordat we het over timing hebben, is het handig om te contextualiseren wat kurkuma precies doet om het lichaam te ondersteunen.

Als voedingspsychiater en bestsellerauteur Uma Naidoo, zegt MD tegen mindbodygreen, is curcumine, een van de belangrijkste fytonutriënten actieve ingrediënten in kurkuma, in de eerste plaats een krachtige antioxidant. “Antioxidanten zijn zeer krachtige stoffen die oxidatieve stress afweren door te zorgen voor de vrije radicalen die zich in ons lichaam vormen… Als vrije radicalen aan hun lot worden overgelaten, zijn ze problematisch”, legt Naidoo uit.

De curcumine in kurkuma kan ook helpen bij het moduleren van pro-inflammatoire routes.* En door een gezonde ontstekingsreactie te stimuleren, helpt kurkuma vrijwel elk deel van het lichaam – van de darm en gewrichten tot de hersenen – om zijn werk effectiever te doen.* ” Als we nadenken over de manier waarop kurkuma de stemming of een lang leven bevordert, zijn de onderliggende mechanismen antioxidanten en ontstekingsroutes”, voegt Naidoo toe.

Naast curcumine is kurkuma met volledig spectrum uniek omdat het ook andere belangrijke bioactieve stoffen levert (volledige reeks curcuminoïden, essentiële oliën, vezels, enz.) om optimale absorptie te vergemakkelijken en oxidatieve stress verder te verlichten en een gezonde ontstekingsstatus te bevorderen. * Al met al, het opnemen van een hoogwaardige kurkumabron in uw routine kan na verloop van tijd leiden tot merkbare verschillen in stemming, gewrichts- en spiercomfort, immuniteit en darmgezondheid.*

Maar verwacht deze veranderingen niet te zien na je eerste gouden melk. Naidoo merkt op dat het, afhankelijk van de persoon, een paar weken zal duren bij regelmatig gebruik van kurkuma voordat deze effecten echt zichtbaar worden. Dit betekent dat je, om het meeste uit de antioxidantrijke krachtpatser te halen, je best moet doen om het dagelijks te consumeren.

“Ik heb het gevoel dat met alles – of het nu een voedingsmiddel, voedingsstof of een kruidensupplement is – consistentie altijd de sleutel is”, zegt Naidoo. Dus degenen die hun kurkuma-inname willen verhogen, kunnen het nuttig vinden om dit op hetzelfde tijdstip van de dag te doen. Hoe laat dat is, maakt echter niet zoveel uit.

Naidoo en Maya Feller, MS, RD, CDN, een geregistreerde diëtist en auteur van het komende boek Eten van onze roots ben het ermee eens dat de beste tijd van de dag om kurkuma te consumeren – als voedsel of als supplement – is wanneer je eraan denkt dit te doen!

Recent Posts