Eenzaam voelen? Je bent niet alleen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Onze ervaring van intense en langdurige eenzaamheid komt steeds vaker voor. Volgens een onderzoek uit 2021 geeft 58% van de Amerikanen aan zich af en toe eenzaam te voelen. En een recent onderzoek door de Graduate School of Education van Harvard University geeft aan dat 36% worstelt met ‘ernstige eenzaamheid’. Helaas voelen velen van ons dit gevoel van emotionele isolatie het meest intens tijdens de vakantie, ongeacht of we omringd zijn door vrienden en familie, een relatie hebben of alleen zijn.

Eenzaamheid treft iedereen anders. Het is een toestand in ons, wat betekent dat het gevoel weinig of niets te maken heeft met onze omgeving en alles met ons gevoel van verbondenheid met die omgeving. Je kunt alleen zijn maar je niet eenzaam voelen, of in een kamer vol mensen zijn maar je geïsoleerd voelen. We hebben de neiging om eenzaam te worden als we ons niet alleen losgekoppeld voelen van de wereld om ons heen, maar ook van onszelf. Langdurige eenzaamheid kan zowel de psychische als de lichamelijke gezondheid negatief beïnvloeden.

Hoe Ayurveda kan helpen bij eenzaamheid

Het eeuwenoude gezondheidssysteem van Ayurveda kan daarbij helpen. Volgens Ayurveda is iedereen een unieke combinatie van drie dosha’sof lichaamsenergieën: vata (lucht energie), pitta (vuur), en kapha (aarde). We bevatten alle drie de elementen in wisselende hoeveelheden, en dit verandert voortdurend, net zoals wij voortdurend veranderen. (Doe deze quiz om erachter te komen wat jouw unieke mix is.)

Het begrijpen van je primaire dosha kan diepgaande inzichten bieden in hoe je opduikt in verschillende situaties in het leven, waaronder eenzaamheid. Een idee hebben van waarom je het ervaart, kan nuttig zijn om er doorheen te komen. Immers, pas wanneer je eigenaar bent van een emotie en begint te veranderen hoe je het labelt, verander je hoe je erop reageert.

De redenen om tijdens de feestdagen tijd voor jezelf te vinden om eenzaamheid tegen te gaan, verschillen per dosha: misschien moet je jezelf op de eerste plaats zetten, een grens trekken met werk of jezelf niet meer afleiden van je gevoelens. Maar de achterliggende bedoeling is dezelfde: nadenken over wat je lichaam en geest echt nodig hebben. Die kennis kan je helpen vakantie-eenzaamheid, of welke ongewenste emotie dan ook, minder als een vaste toestand waar te nemen en meer als een herinnering om opnieuw te evalueren wat je nodig hebt. Dit kan een blijvende oplossing zijn om deze tijd van het jaar, evenals uw dagelijks leven, meer voldoening te geven.

Zie ook: Breng uw stemmingen in evenwicht door de Dosha’s te begrijpen

Als je primaire dosha vata is…

Mensen met veel vata zijn luchtig van aard en lijken altijd iets nieuws te ondernemen of van het een naar het ander te gaan. Tijdens de feestdagen vind je het misschien gemakkelijk om te veel feestjes bij te wonen, te veel te drinken of gewoon te veel in je schema te proppen. Al deze activiteiten kunnen je afleiden van je gevoelens van eenzaamheid. Dit kan op dit moment nuttig lijken, hoewel het negeren van deze emoties je uiteindelijk nog meer overweldigd en moedeloos kan maken.

De oplossing

Sla een paar feestuitnodigingen over en omhels wat tijd alleen tijdens de feestdagen. Vertragen. Doe één ding tegelijk. Ga bij jezelf zitten zodat je bij je eenzaamheid kunt zitten. Probeer je tijd alleen te accepteren in plaats van het te vermijden door er iets van te maken waar je naar verlangt.

Een van de beste dingen die je kunt doen, is je energie aarden, want al die luchtigheid kan rusteloosheid, angst en zelfs slapeloosheid veroorzaken. Concentreer u op meer thuis blijven, contact maken met de natuur en naar binnen gaan om uw kapha, of aardse energie, te gebruiken. Mediteer meer. Oefen langzame vormen van yoga, zoals Hatha, Yin en Restorative. Masseer je lichaam met sesamolie om het interne geluid te dempen. Geniet van een lange duik in het bad. Maak een wandeling, ook al is het buiten koud, om weer bij je lichaam te komen en je geest tot rust te laten komen in de natuur.

Als je de drang om iets nieuws te beginnen niet kunt weerstaan, gebruik dan je creatieve denkwijze en bedenk een dagelijkse routine die schoonheid en inspiratie in je leven brengt, of je nu leest, schildert, speelt of naar muziek luistert, of op welke manier dan ook fantasierijk bent .

Zie ook: Voel je je spacey en ongeaard? Je Vata Dosha kan uit balans zijn

Als je primaire dosha pitta is…

Als vurige pitta ben je vastbesloten om je doelen te bereiken en heb je altijd wat te doen. Je voelt je vaak eenzaam als je ergens geen controle over hebt. Het resultaat: je hebt misschien de neiging om geobsedeerd te raken door werk in een poging jezelf af te leiden. Helaas maakt dit je eenzaamheid alleen maar groter, want als je het altijd druk hebt, is er geen tijd om aan je relaties te besteden. Je werk verwarren met je identiteit kan leiden tot een burn-out, waardoor je emotionele overweldiging toeneemt.

De oplossing

Maskeer tijdens de vakantie uw inherente verlangen naar verbinding, betekenis, intimiteit en doel niet door uw schema te overboeken. Creëer een scheiding tussen werk en privéleven. Doe het rustig aan.

Laat de vakantie een kans voor u zijn om terug te komen op uw waarom. Denk na over de levensstijl die u wenst, uw kernwaarden en wat belangrijk voor u is. Creëer een leven voor jezelf vanuit een energie van toewijding in plaats van discipline. Vergeet niet te focussen op het heden. Richt uw toewijding op uw dagelijks leven. Stop met je gewoonte om cafeïne te drinken en neem een ​​pauze van intensieve training, zodat je echt in contact kunt komen met jezelf.

Als je jezelf toestaat een stap terug te doen, opnieuw te beoordelen en een leven buiten het werk te creëren, kun je met meer efficiëntie en energie terugkeren naar je carrière. Je wilt naar kapha gaan, de heilige pauze en gronding, zodat je verschuiving naar vata, het creëren van ideeën, uiteindelijk kan plaatsvinden.

Zie ook: Hoe herken je de symptomen van een Pitta-onbalans (en voel je je beter!)

Als je primaire dosha kapha is…

Aardse kapha’s zijn meestal geaard, ondersteunend, stabiel en humoristisch. Als geboren empaat probeer je er constant voor te zorgen dat iedereen in orde is door contact op te nemen met je dierbaren, ruimte te houden voor anderen en bijna altijd alle anderen voor jezelf te plaatsen.

Het vakantieseizoen kan een heel moeilijke tijd zijn voor kapha’s. Omdat menselijke verbondenheid zo belangrijk is voor kapha’s, heb je de neiging om te worstelen als je niet omringd bent door familie en vrienden. Zelfs als je in een volle zaal zit, kun je het zo druk hebben met het voldoen aan de behoeften van anderen dat je die van jezelf vergeet – wat een dieper gevoel van eenzaamheid, verdriet en zelfs depressie kan veroorzaken.

De oplossing

Zet jezelf op de eerste plaats. Je verdient alle liefde die je zo stralend aan anderen geeft! Door jezelf omringd te houden door andere mensen en elk moment in hun behoeften te voorzien, kun je jezelf afleiden van je eigen verlangens. Check in plaats daarvan in om te zien hoe je je voelt.

In plaats van je voor gevoelens te verbergen, kun je je lichaam en geest er doorheen laten bewegen door een dagboek bij te houden, te dansen of yoga te beoefenen. Ga door met uw dagelijkse zelfzorgpraktijken. Laat je lymfestelsel stromen door droog borstelen, gezichtsmassage en rebounding (sta met je knieën licht gebogen, armen langs je lichaam en stuiter zachtjes door je hielen op te tillen en te laten zakken).

Als je een manier vindt om in je eenzaamheid te zijn in plaats van je ervoor te verbergen, zal het resultaat de momenten die je met anderen doorbrengt nog zinvoller maken.

Zie ook: 10 dingen die alleen Kaphas zullen begrijpen

Dit artikel is bijgewerkt. Oorspronkelijk gepubliceerd op 15 november 2021.


Over onze bijdrager

Sahara Rose is een bestsellerauteur en gastheer van de Highest Self Podcast, door Deepak Chopra “een leidende stem voor de millenniumgeneratie naar de nieuwe paradigmaverschuiving” genoemd. Maak contact met haar op Instagram.Recent Posts