Een yogareeks voor een open hartAls ik de film mag kiezen voor de moeder-dochter filmavond, stel ik elke keer een overvalfilm voor. Ik vind het geweldig om te zien hoe een groep slimme oplichters een kronkelig, geraffineerd complot ontwikkelt om een ​​semi-vileine mogul uit een zeldzaam juweel of een schilderij van onschatbare waarde te halen. Ja, dit zijn technisch gezien dieven en in feite stelen ze. Dus misschien zijn ze niet de rolmodellen die ik voor mijn kind wil. Maar ze weet dat ik stelen in het echte leven niet goedkeur.

Als het gaat om het yogaprincipe van asteya, of niet-stelen, voelen we ons op ons gemak dat we niet inbreken of banken beroven. (Ik zou geen overval kunnen plegen als je me zou betalen.) Maar als we dieper aan de derde yama denken, kunnen we ontdekken dat we wat werk te doen hebben.

Waarom stelen mensen?

Onderzoek toont aan dat mensen niet altijd dingen nemen omdat ze het nodig hebben. De impuls om iets te nemen dat niet van ons is, komt vaak van een diepe emotionele plek. Het kan voortkomen uit een gevoel van gemis of de behoefte om een ​​leemte van binnen op te vullen.

We proberen misschien het gevoel te verhelpen dat we niet genoeg hebben. Als we dagelijks worden geconfronteerd met documentatie op sociale media over het geluk van onze vrienden – de sprankelende verlovingsring, de glimmende nieuwe auto, de luxe vakantie, zelfs de chique brunch die je hebt gemist – kunnen we het gevoel krijgen dat we iets missen. Als het gevoel intens genoeg is, kan het ons wanhopig maken om de dingen te hebben waar we jaloers op zijn in anderen.

Onze onzekerheden kunnen ons ook het gevoel geven dat we niet goed genoeg zijn. Dat is waar we in de verleiding kunnen komen om iemands ideeën als die van onszelf te beschouwen – plagiaat te plegen op andermans academische, professionele of creatieve werk.

Hoewel de eenvoudige vertaling van asteya niet stelen is, richt deze yama zich ook op het cultiveren van dankbaarheid en vrijgevigheid. En het overlapt met ahimsa als het nemen van iets een andere persoon schade berokkent, of met aparigraha, wanneer het nemen van dingen in hamstergedrag verandert.

Meer dan nemen wat niet van jou is

Professor psychiatrie Robert Tyminkski, auteur van The Psychology of Theft and Loss, suggereert dat “diefstal iets is dat we gewend zijn en als vanzelfsprekend beschouwen, aangezien we het zien als onderdeel van de menselijke conditie.” Dit is niet zomaar een cynische mening dat mensen over het algemeen immoreel zijn. Het is een erkenning dat ‘nemen’ in feite in veel contexten plaatsvindt. Er zijn momenten waarop iets nemen dat niet van jou is noodzakelijk en zelfs deugdzaam is. Wie zou een ouder de schuld geven van het stelen om een ​​uitgehongerd kind te voeden?

Volgens de legende vergaf de 17e-eeuwse Punjabi-keizer Ranjit Singh een hongerige vrouw die probeerde mango’s van zijn boom te stelen, en beval hij zijn bewakers om haar geld te geven voor eten. Ze werd als onschuldig beschouwd voor haar wanhopige daad, en zijn vergiffenis leverde hem de reputatie op een eerlijke, nobele en genereuze leider te zijn.

De vrijgevigheid van de keizer werd versterkt. Hoe kun je beter een impuls om te nemen tegengaan dan door openhartig te zijn en te geven? En hoe kan je de beoefening van deze yama beter ondersteunen dan met een openhartige asana-beoefening. Probeer deze reeks als je je ruim en genereus wilt voelen.

Voor een meer diepgaand perspectief op asteya, lees “Asteya: Weten wanneer genoeg genoeg is” door Susanna Barkataki.

Oefening met open hart

Begin je oefening staand in Tadasana (Mountain Pose) bovenaan je mat. Zoek een beetje beweging in je lichaam, misschien iets naar voren naar achteren en van links naar rechts, terwijl je voelt hoe je gewicht in je voeten verschuift. Afwisselend je knieën lichtjes buigen. Omcirkel je schouders een paar keer naar voren, omhoog, naar achteren en naar beneden, waarbij je eventuele spanning opmerkt en loslaat. Als je er klaar voor bent, kom dan tot stilte met je handen langs je lichaam en je gewicht gelijkmatig over je voeten verdeeld.

Opwaartse groet oefenen, staande op een houten vloer tegen een witte muur op de achtergrond.  Een dieproze/magenta tanktop en yogashort dragen
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Urdhva Hastasana (opwaartse groet)

Ga staan ​​​​met je gewicht gelijkmatig verdeeld tussen je voeten in deze pose die ook bekend staat als Tall Mountain of Palm Tree. Stapel de kruin van je hoofd boven je bekken en trek je schouders naar achteren en naar beneden weg van je oren, maar houd je voorste ribben zacht. Let op de zachte opening van je borst. Op een inademing hef je je armen boven je hoofd met je handen op schouderafstand of iets verder uit elkaar en je handpalmen naar elkaar gericht. Lijn je armen uit met je oren en draai je biceps naar achteren en laat je schouderbladen omhoog en weg van je wervelkolom bewegen. Haal meerdere keren adem in de houding, let op de ruimte die het creëert in je borstkas, en laat dan je armen langs je lichaam los. Herhaal dit nog een paar keer, adem in om omhoog te reiken en uitademing breng je handen naar beneden.

Een persoon demonstreert High Lunge in yoga
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Hoge uitval

Buig vanuit Tadasana licht je knieën en, met een inademing, stap je linkervoet recht naar achteren 3-4 voet en breng de bal van je voet naar de grond. Buig je rechterknie diep om je dij evenwijdig aan de vloer te brengen. Stap de linkervoet verder naar achteren als dat nodig is; strek je achterste been zo veel als je kunt. Veeg je armen wijd en omhoog boven je hoofd, met de handpalmen naar je toe. Til je kin op om naar voren of naar je duimen te kijken. Breng de schouderbladen dieper in je rug om de opening van je borst te ondersteunen. Houd 3-5 ademhalingen vast.

Vrouw in Warrior II Pose
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Virabhadrasana II (krijger 2 pose)

Draai op de bal van je linkervoet en breng je hiel naar de grond, terwijl je je romp naar de lange kant van je mat draait. Een diepe buiging in je rechterknie houden. Breng je armen naar beneden en strek ze vervolgens recht uit vanaf je schouders in een T-positie. Reik krachtig naar de voor- en achterkant van de mat en draai je hoofd om voorbij je rechter vingertoppen te kijken. Blijf hier 3-5 ademhalingen.

Vrouw in verlengde zijhoek pose variatie met arm op dij
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Utthita Parsvakonasana (uitgebreide zijwaartse houding)

Til vanuit Warrior II door je ruggengraat om de zijkanten van je romp even lang te houden, leun dan naar je rechterknie, scharnierend op de heupen. Breng je rechterarm naar de grond of laat je elleboog op je rechterdij rusten. Reik met je linkerarm recht omhoog of strek hem uit over je rechteroor, met de handpalm naar de grond gericht. Draai je borst naar je opgeheven arm en verleng deze langs beide zijden van je lichaam om ruimte te creëren voor de romp om te openen. Je zou een opening over je sleutelbeenderen en borst moeten voelen. Blijf 3-5 ademhalingen. Als je klaar bent, inhaleer je en keer je terug naar Warrior II om je voor te bereiden op Triangle Pose.

(Foto: Andrew Clark)

Utthita Trikonasana (driehoekhouding)

Van Warrior II, strek je rechterbeen. Op een uitademing strek je je romp naar rechts uit en reik je zo ver als je kunt naar je rechterbeen. Draai dan aan de heup en reik met je rechterhand naar de grond terwijl je je linkerarm naar het plafond strekt. Je handen, armen en schouders vormen een rechte lijn, loodrecht op je mat. Open je romp naar links en houd beide zijden van de romp even lang. Open je borstkas, creëer ruimte en een hart-openende energetische beweging in de pose terwijl je de schouders terug naar de wervelkolom rolt. Blijf 3-5 ademhalingen in de houding. Om omhoog te komen, reik je omhoog met je linkerarm en til je je romp op om terug te komen in een wijdbeens positie.

Utthita Tadasana (vijfpuntige ster pose)

Draai je rechtervoet naar voren om in Utthita Tadasana (vijfpuntige sterhouding) te komen. Blijf met beide handen krachtig reiken en pas uw houding aan zodat uw voeten op één lijn liggen met uw handen. Ontspan je schouders. Open voorzichtig je borst en adem.

Utkata Konasana (Godin Pose)

Draai vanuit je wijdbeenshouding je tenen naar buiten. Buig je knieën en laat je romp recht naar beneden zakken om je benen in een hoek van 90 graden te brengen. Draai je dijen naar buiten en breng je knieën wijd om in lijn te zijn met de richting van je voeten. Houd je schouders open en buig je ellebogen 90 graden naar de armen van Trident of Cactus.

Kijk voor een tutorial over deze pose Master Goddess Pose met Sierra Campbell.

Herhaal poses 1-7 aan de andere kant. Kom dan in een zittende positie op je mat.

Vrouw in kleermakerszit variatie met bolsters
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Sukhasana (Klaphouding)

Om in kleermakerszit te komen, ga op je mat zitten, buig en open je knieën, kruis je schenen en trek je hielen naar je romp. Je kunt op een deken, kussen of blokken zitten; ondersteun je knieën met opgerolde dekens. Pas uw houding aan zodat uw bekken een neutrale positie behoudt, zonder naar voren of naar achteren te kantelen, en verleng uw staartbeen naar de grond. Druk je schouderbladen tegen je rug om je bovenlichaam langer te maken. Buig je onderrug niet te veel en steek je onderste voorste ribben niet naar voren, maar houd je schouders open. Zit in deze positie voor 3-5 ademhalingen, wissel dan het kruis van de benen af ​​​​en haal nog eens 3-5 ademhalingen. (Om het gevoel van borstopening in deze pose te benadrukken, probeer je met je rug tegen een muur te zitten, iets dichterbij dan de lengte van een yogablok, en klem het uiteinde van het blok tussen de muur en je onderste schouderbladen.)

Marjaryasana/Bitilasana (kat/koe pose), zittend

Adem vanuit Sukhasana in, verleng je ruggengraat en buig je rug, waardoor een vloeiende, gelijkmatige curve ontstaat van je stuitje tot aan de achterkant van je hoofd. Kijk omhoog, maar behoud de lengte langs de achterkant van je nek. Op een uitademing, rond je ruggengraat, je staartbeen intrekkend, je buik naar binnen trekkend en je hoofd naar je borst latend. Herhaal de bewegingen, beweeg langzaam een ​​aantal ademhalingen van kat naar koe en keer dan terug naar kleermakerszit.

Een persoon demonstreert een variatie van Matsyasana (Fish Pose) in yoga, met een opgerolde deken onder haar rug
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Matsyasana (Vishouding)

Voor deze variant van Fish Pose rol je een deken op en leg je deze over je mat achter je. Ga achterover liggen met je knieën gebogen, voeten op de grond. Stel de dekenrol zo af dat deze zich onder uw schouderbladen bevindt. Reik je armen uit in een T-positie. Met een inademing, til je je hoofd op en laat je het weer zakken, zodat de achterkant van je hoofd op de grond rust. Blijf 3-5 ademhalingen. Om uit de pose te komen, rol je opzij om de deken te verwijderen en keer je terug naar je liggende positie.

(Foto: Andrew Clark)

Setu Bandha Sarvangasana (brughouding)

Liggend op je rug, kom in de brughouding door je knieën te buigen en je voeten op de grond te brengen, waarbij je ze zo dicht mogelijk bij je billen brengt. Houd je benen, knieën en voeten parallel en op heupafstand van elkaar. Druk stevig door zowel je voeten als je armen. Bij een inademing, hef je je heupen op. Verbreed je sleutelbeenderen en houd ruimte tussen je kin en je borst. Houd 3-5 ademhalingen vast. Op een uitademing laat je je heupen op de grond zakken. Laat je rug in een neutrale staat rusten terwijl je de ruimte in je borst waarneemt

Persoon in wielhouding
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Urdhva Dhanurasana (wielhouding/opwaarts gerichte booghouding)

Kom naar Wheel Pose vanaf Bridge. Ga liggen met je knieën gebogen, controleer of je benen en voeten op heupafstand van elkaar en evenwijdig zijn. Plaats je voeten recht onder je knieën. Reik naar achteren om je handen langs je oren te plaatsen met je handpalmen naar beneden en je vingers naar je schouders wijzend. Trek je ellebogen naar elkaar toe en begin je midden- en bovenrug te buigen. Op een uitademing til je je heupen, romp en hoofd voldoende op om de kruin van je hoofd op de mat te plaatsen, zonder enig gewicht op je hoofd te laten rusten. Druk bij de volgende inademing met je handen en voeten naar beneden en til in de pose. Blijf 1-2 ademhalingen in de houding. Om uit de pose te komen, stop je je kin en laat je je lichaam direct op de grond zakken.

Een zwarte vrouw in zeegroene kleding demonstreert Savasana (lijkhouding) in yoga
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Savasana (lijk pose)

Om je reeks in een rustende houding te beëindigen, strek je langzaam je benen uit met je voeten uit elkaar en de tenen gelijk gedraaid. Laat je armen langs je lichaam rusten, in een gelijkmatige hoek weg van je lichaam en uitgestrekt naar je voeten. Draai je handpalmen omhoog. Breng uw schouders naar beneden en weg van uw oren, en laat uw schouderbladen gelijkmatig op de grond rusten. Maak alle aanpassingen die je nodig hebt om comfort te vinden in de pose, en ontspan je lichaam van je tenen tot je hoofd. Verzacht je gezicht en richt je ogen naar beneden om naar je hart te staren. Blijf minstens 5 minuten in deze houding, ademhalend.

Recent Posts