Een yogareeks voor als je je geaard moet voelen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Na een recente yoga-thon van een hele dag – inclusief twee geluidsbaden, een herstellende sessie en een intense geleide meditatie – was ik zo in de yogazone dat ik eigenlijk een lift instapte, naar de vierde verdieping reed en er nog twee nam. yogalessen voordat ik me realiseerde dat ik mijn schoenen beneden had laten staan.

Ik heb misschien ervaren wat sommige mensen ‘yoga high’ noemen. Het is dat luchtige, misschien licht gevoel in het hoofd dat je kunt krijgen na een bijzonder lonende oefensessie. Je kunt het hebben na een asana-beoefening, tijdens pranayama of in yoga nidra. Het zit niet alleen in je hoofd. Yoga-oefeningen activeren je parasympathische zenuwstelsel, dat feel-good hormonen vrijgeeft en je een tevreden en ontspannen gevoel geeft. In mijn geval vroeg de meditatieleider ons om ons voor te stellen dat we buiten ons lichaam zweefden. Misschien kwam ik niet helemaal terug naar de mijne.

Hoewel we dol zijn op zalige yogasessies, moeten we op een gegeven moment opnieuw deelnemen aan de echte wereld en dagelijkse activiteiten hervatten waarvoor dingen zoals schoenen nodig zijn. Maar dat betekent niet dat u uw praktijk moet inhouden. Een aardende asana-oefening kan je helpen om zowel gelukzaligheid als balans te vinden.

Hier zijn enkele poses die zijn samengesteld om je te helpen een gevoel van stabiliteit te vinden wanneer je een ervaring hebt die je uit het midden haalt, bijvoorbeeld wakker worden uit een diepe droom, een verrassing ervaren of deelnemen aan een knuffelsessie. Deze houdingen activeren ook je gevoel van proprioceptie – je gevoel van waar je lichaam is gepositioneerd en hoe het in de ruimte beweegt – om je te helpen je minder zweverig te voelen. Het idee is om evenwichtiger en meer gesetteld te worden, zodat u zich kunt concentreren op wat u daarna wilt of moet doen.

Probeer een paar van deze houdingen als je je moet centreren na een yogasessie met verlichting, of oefen ze als een reeks wanneer je je meer geaard en veilig wilt voelen.

Hiro Landazuri, een man met donker haar, zit in kleermakerszit (Sukhasana) op een lichte houten vloer tegen een witte muur.  Hij draagt ​​een lichtblauw T-shirt en een broek.
(Foto: Andrew Clark)

Sukhasana (Klaphouding)

Ga op je mat zitten en kruis je benen voor je. Neem even de tijd om te noteren waar je lichaam contact maakt met de grond. Merk dan op waar je lichaam zich met zichzelf verbindt – je voeten tegen je schenen, je handen op je knieën, je armen tegen je zijlichaam. Adem natuurlijk en merk het gevoel van je adem die je lichaam binnenkomt en verlaat. Zoek vanuit Sukhasana wat beweging in je bovenlichaam terwijl je onderlichaam geworteld en horizontaal blijft.

  • Hoofd en nek – Beweeg uw hoofd langzaam naar links en rechts, zodat uw oor naar uw schouder kan komen.
  • Zijwaartse buiging – Reik met uw rechterhand omhoog en buig op een uitademing uw romp naar links. Adem in terwijl je opstaat en herhaal dan aan de andere kant.
  • Zijwaartse draai – Plaats uw rechterhand op uw linkerknie of dij. Ondersteun jezelf door je linkerhand achter je te plaatsen, in de buurt van je linkerheup. Draai in je middel, beweeg je schouders en romp naar links terwijl je je heupen naar voren houdt. Adem en verken de sensatie in je rug. Op een inademing keer je terug naar het midden. Herhaal de draai naar de andere kant.
Een vrouw met kleurrijke tatoeages op armen en rug oefent tafelhouding
(Foto: Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Tafelblad

Kom op handen en voeten en breng je heupen op één lijn met je knieën. Je handen kunnen onder je schouders zijn, een beetje opzij of een beetje naar voren. Zoek een handplaatsing die stevig en comfortabel aanvoelt. Veranker je handen in de mat en druk de vloer weg, houd je schouderbladen langs je rug naar beneden. Betrek je kern, verleng je nek en kijk recht naar beneden.

Een zwarte vrouw met een crèmekleurige panty en topje beoefent Child's Pose (Balasana).  Ze is op een houten vloer tegen een witte achtergrond.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Balasana (kinderhouding)

Druk vanaf het tafelblad je heupen terug naar je hielen voor Balasana. Breng je armen langs je lichaam naar beneden met je handen naar je voeten reikend. (Als dit niet comfortabel is, kruis dan je armen en maak een kussen voor je voorhoofd.) Sta jezelf toe om zachter te worden in de houding en voel de lengte langs je ruggengraat en over je rug van schouder tot schouder. Haal een paar keer adem. Als je klaar bent, druk je omhoog naar Tafelblad.

Een man in een blauwe korte broek en een topje oefent de Neerwaartse Hond met gebogen knieën.  Hij staat op een houten plankenvloer met een witte muur achter hem
(Foto: Andrew Clark)

Adho Mukha Svanasana (naar beneden gerichte hond pose)

Loop vanaf het tafelblad met uw handen naar voren, voor en iets breder dan uw schouders. Til je buik op om je kern te activeren en til vervolgens je knieën een paar centimeter van de vloer. U kunt hier een moment of twee blijven hangen. Til dan langzaam je heupen op naar het plafond en druk terug in de naar beneden gerichte hond. U kunt uw benen strekken of licht gebogen houden. Druk je handen en voeten in de mat en duw weg van de vloer. Blijf een paar ademhalingen in deze positie. Zoek beweging in de positie – buig je knieën of verken de positie van je schouderbladen. Als je klaar bent, loop je naar voren totdat je voeten je handen raken, of buig je je knieën en loop je met je handen naar je voeten. Oprollen tot staan.

Vrouw staat op haar yogamat in Mountain Pose, of Tadasana, met haar voeten bij elkaar en haar armen langs haar lichaam
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Tadasana (berghouding)

Besteed wat quality time aan je basis in je Mountain Pose. Begin met je voeten ongeveer heupbeenbreedte uit elkaar en span je buik aan alsof je van je bekken naar je navel ritst. Breng je heupen waterpas en creëer ruimte in je onderrug. Zorg ervoor dat alle randen van je voeten op de grond zijn geworteld en dat je bogen van de mat zijn opgetild. Misschien wilt u uw tenen optillen, wiebelen of uit elkaar spreiden om u te helpen de verbinding tussen de bal van uw voeten en de mat te voelen. Verplaats uw gewicht misschien iets naar voren, naar achteren, naar links en naar rechts om uw evenwichtsgevoel te verkennen. Keer terug naar het midden, strek de kruin van je hoofd uit naar het plafond, laat je schouders weg van je oren en je handen om naar de vloer te reiken.

Persoon in Boom Pose.  Ze is een vrouw met een bruine huidskleur en draagt ​​een zeegroene panty en topje.  Ze staat op een houten vloer tegen een witte muur.
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Vrksasana (boomhouding)

Verplaats vanuit Tadasana je gewicht naar je rechtervoet. Begin om je linkervoet van de vloer te tillen en balans te vinden. Hef je knie zo hoog als je comfortabel bent. Als je je stabiel voelt, open je je knie naar links en houd je je heupen naar voren gericht. Breng de zool van je linkervoet naar de binnenkant van je rechterkuit of dij voor Tree Pose. Druk je been en je voet zachtjes, maar gelijkmatig, richting je middellijn. Vind balans. Verleng je ruggengraat en reik je hoofd omhoog terwijl je doorgaat met rooten. Plaats je handen op je heupen, breng ze naar Anjali Mudra in je hart, of reik omhoog naar het plafond.

Persoon in Warrior III Pose.  Hij draagt ​​een blauwblauwe korte broek en een mouwloos topje.  Hij staat op een houten plankenvloer met een effen witte muur achter hem.
(Foto: Andrew Clark)

Virabhadrasana 3 (Warrior 3) variatie met beweging

Laat vanuit Tree Pose je linkervoet los van je staande been en draai aan de linkerheup om je knie terug te brengen naar de voorkant van de mat. Controleer uw saldo. Als je klaar bent, begin je de linkervoet achter je te bereiken, waarbij je beide benen strekt terwijl je je romp naar voren kantelt. Blijf kantelen totdat je lichaam een ​​rechte lijn vormt van je hoofd naar je hiel in Warrior 3. Blijf een paar ademhalingen in de houding.

Als je met je balans wilt spelen, kun je ervoor kiezen om je lichaam naar voren te kantelen, je handen naar de mat of naar blokken te brengen en je been hoog achter je op te tillen in een Staande split, of Urdhva Prasarita Eka Padasana. Als je klaar bent, keer je terug naar Warrior 3.

Een vrouw met een bruine huid, gekleed in een felgele top en korte broek, beoefent High Lunge met haar armen omhoog
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Hoge uitval

Buig vanaf Warrior 3 je rechterknie en reik met je linkervoet heen en weer totdat je tenen en de bal van je voet de grond vinden. Pas uw houding aan om ervoor te zorgen dat uw achterste voet stevig contact met de grond heeft. Zet je heupen recht, verdiep de buiging van je rechterknie en neem een ​​hoge uitval, zodat de zwaartekracht je romp recht naar beneden naar de grond laat zakken. Houd je handen op je heupen of reik met je armen langs je oren terwijl je met beide voeten blijft wortelen. Uw achterste been kan recht of licht gebogen zijn. Neem even de tijd om op je ademhaling te letten. Als je klaar bent, stap je met je rechtervoet naar voren in Tadasana.

Herhaal poses 6-8 aan de andere kant.

Hiro Landazuri oefent stoelhouding met een kurkblok tussen zijn dijen
(Foto: Andrew Clark)

Utkatasana (stoelhouding)

Breng vanuit Tadasana je voeten bij elkaar. Buig je knieën en laat je heupen zakken, zorg ervoor dat je je lage rug niet kromt. Scharnier lichtjes op de heupen om je lichaam in een hoek over je knieën naar buiten te brengen. Houd je handen op je heupen of til ze naast je oren. Vanuit Chair Pose kun je naar beneden zakken in een diepere kniebuiging en je romp naar voren brengen totdat je lichaam evenwijdig aan de grond is in Bear Pose. Reik je armen naar voren in lijn met je lichaam. Als je klaar bent, keer je terug naar Tadasana.

Godin Pose

Zet je voeten ongeveer een meter uit elkaar en draai je tenen naar buiten. Betrek je kern, breng je heupen waterpas en verleng je ruggengraat, waarbij je de kruin van je hoofd naar het plafond reikt. Buig op je knieën, leid ze in dezelfde richting als je tenen, en laat je romp zakken in een wijdbeens hurkzit. U kunt uw handen op uw heupen houden, uw armen evenwijdig aan de mat naar de zijkant brengen of ze boven uw hoofd opheffen. Adem en speel met dieper in de pose te gaan. Als je klaar bent, adem in, laat je armen los en strek je benen.

Een persoon demonstreert een Squat of Garland Pose in yoga
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Malasana (Slinger Pose)

Breng uw voeten vanuit staande positie iets verder dan heupbreedte uit elkaar. Betrek je kern, buig je knieën en laat je lichaam recht naar beneden tussen je benen zakken. Ga deze keer door met je lichaam helemaal naar beneden te laten zakken in een diepe hurkzit, waarbij je je knieën wijd opent. Je kunt jezelf ondersteunen met je handen op de mat voor je of je handen naar Anjali Mudra brengen bij je hart, je ellebogen wijd openen en ze gebruiken om je knieën van elkaar weg te drukken. Als je er klaar voor bent, reik dan naar voren om jezelf met je handen te ondersteunen. Kom op je knieën en leun dan achterover om terug te keren naar Sukhasana.

Recent Posts