Een yoga-fix van 5 minuten voor als je niet thuis bent“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Elk jaar eind november en december zeg ik tegen mezelf dat ik tijdens de reizen van mijn gezin zal blijven mediteren en yoga zal blijven beoefenen. En elk jaar stel ik mezelf teleur.

Mijn ochtendroutine is een work in progress. Toen ik voor het eerst begon, kostte het al mijn wilskracht om uit bed te rollen en slechts twee minuten te gaan zitten. Ik bouwde langzaam op naar drie minuten. En dan tot vijf. En het is nu uitgegroeid tot een meditatie van 20 minuten gevolgd door ongeveer 25 minuten asana.

Als gevolg hiervan merk ik dat reizen voor mij stressvoller is geworden dan ooit tevoren, niet minder. Zelfs als ik een weekendje weg ga met mijn partner en kinderen, merk ik dat ik uitgeput en teleurgesteld ben als ik me niet aan mijn normale routine kan houden.

Hoe is het mogelijk dat juist de beoefening die ervoor zorgt dat ik me thuis stabieler voel en meer verbonden met mezelf, mijn vermogen belemmert om aanwezig en vervuld te zijn als ik ergens anders ben?

Oefenen van niet-gehechtheid aan de beoefening

Als we zo afhankelijk worden van onze patronen en routines, kunnen zelfs de gezonde ongezond worden.

Aparigraha (niet-gehechtheid) is de laatste van de yama’s. De yama’s zijn gezamenlijk de ethische of morele disciplines die deel uitmaken van de acht onderdelen van yoga. Niet-gehechtheid is een concept dat essentieel is voor een yoga- en meditatiebeoefening en wordt vaak gedefinieerd als niet meer nemen dan wat je nodig hebt.

Als student en yogaleraar heb ik veel tijd besteed aan het nadenken over mijn eigen gehechtheden en het observeren hoe ze me tegenhouden. Ik ben me gaan realiseren, terwijl ik probeer te begrijpen hoe ik mijn greep op hen los kan maken, dat mijn gevoelens over mijn beoefening een gehechtheid kunnen zijn.

Laat me duidelijk zijn: ik geloof dat ik mijn meditatiebeoefening nodig heb. En ik moet yoga beoefenen en studeren. Wat ik echter onlangs ben gaan begrijpen, is dat de starheid van mijn toewijding aan mijn praktijk ertoe leidde dat ik soms meer nam dan wat ik nodig had – van mijn familie en van de praktijk.

Als ik de afgelopen jaren geen tijd vond voor mijn ochtendtraining, liet ik een negatieve rimpeling mijn hele dag overnemen. Dit had op zijn beurt weer gevolgen voor anderen. Ik zou mezelf reactief, pittig en gemakkelijker gefrustreerd voelen met mijn partner en kinderen. Wanneer praktijken een steunpilaar worden, lijdt ons menselijk aanpassingsvermogen daaronder.

Ik weet dat ik een goede dag kan hebben zonder te mediteren. Ik heb het eerder gedaan en ik kan het opnieuw doen. De afgelopen maanden heb ik de tijd genomen om goed te observeren wat het is aan mijn ochtendroutine dat me zoveel rust geeft. Ik realiseer me dat dit het moment is om mezelf te voeden. Het is de stilte die me in staat stelt de gedachten in mijn hoofd te horen en te zien voordat ik contact maak met de rest van de wereld. Het is mijn moment om contact te maken met mijn ziel voordat ik mijn dag doorga met het delen ervan aan anderen.

Toestaan ​​wat is

Ik heb gemerkt dat het ongunstige rimpeleffect het meest merkbaar is wanneer ik mijn ochtendtraining mis tijdens vakanties en weekenden weg van huis. Hoe vaak ik ook heb geprobeerd, ik kan gewoon niet dezelfde praktijk opnieuw creëren in nieuwe ruimtes. Vaak worden mijn partner en kinderen daar samen met mij wakker. Dit betekent dat rustige momenten alleen moeilijker te vinden zijn. Ik geloof ook dat er een energetische component is in de plaatsen waar we wonen – het comfort van thuis – die simpelweg onvervangbaar zijn.

Voor de verjaardag van mijn moeder besloten we een mooie herfstreis naar Pennsylvania te maken. Zodra we incheckten in onze kamer, werd ik omringd door schoonheid, liefde en vreugde. Toch voelde ik de teleurstelling binnensluipen. Mijn partner en ik deelden een kamer met onze twee kinderen en ik merkte dat ik die afspeurde naar een rustig toevluchtsoord waar ik misschien mijn ochtendmoment kon vinden. Ik overwoog zelfs om in de badkamer te oefenen. (Dat zou geen primeur zijn geweest.)

We waren nog maar net aangekomen en ik was al teleurgesteld in mezelf. Op dat moment besefte ik dat ik moest loslaten. Ik moest ’s ochtends absoluut nog een moment voor mezelf vinden. Maar in plaats van te proberen mijn thuisroutine op een nieuwe ruimte te forceren, moest ik iets nieuws proberen. Dus verbreedde ik mijn kijk op hoe dat moment eruit zou kunnen zien. En raad eens: het werkte.

Elke ochtend stapte ik ons ​​balkon op met een glas warm water en voelde de koele lucht op mijn gezicht. Ik was getuige van bladeren die de levendigste herfsttinten waren die ik ooit had gezien. En toen oefende ik een paar yogahoudingen om me te helpen gegrond te voelen in het moment.

Ja, het was een andere en veel kortere oefening. Maar het was genoeg om me te vervullen. En het was iets dat ik kon volhouden terwijl ik weg was.

Dus aan het einde van dit jaar, terwijl we inpakken en op pad gaan, neem ik deze korte routine mee om me geaard te voelen minus de teleurstelling. Dit zijn mijn go-to-houdingen om een ​​eenvoudige verbinding met mijn lichaam en adem te creëren – een verbinding die een lange weg gaat tijdens reizen.

Yoga- en meditatieoefeningen van 5 minuten voor als je niet thuis bent

Vrouw die op haar yogamat staat en een yogaoefening van 5 minuten beoefent
(Foto: Neeti Narula)

1 minuut staande meditatie

Ik vind het heerlijk om op meerdere momenten van de dag een staande meditatie te doen om me geaard te voelen. Sta met je voeten op heupafstand van elkaar of tenen tegen elkaar en hielen iets uit elkaar in Tadasana (berghouding).

Spreid je tenen wijd uit en voel echt elk contactpunt dat je hebt met de grond. Verdeel het gewicht gelijkmatig over de drie hoeken van je voeten terwijl je omhoog trekt door de bogen van je voeten. Laat je stuitje naar de aarde zinken en verzacht je schouders in je rug. Laat je armen op natuurlijke wijze langs je lichaam rusten, met de handpalmen naar welke richting dan ook gericht, voelt prettig aan. Voel hoe je sleutelbeenderen breder worden en de bovenkant van je hoofd recht over de middellijn van je lichaam stapelt. Kantel je kin iets naar beneden zodat je voelt dat je nek langer wordt. Verzacht je kaak en laat je tong van je gehemelte vallen. Adem precies waar je bent, zodat je precies kunt zijn waar je bent.

Zie ook: Neeti’s geleide meditatie van één minuut om je geaard te voelen

Vrouw die op haar yogamat staat met de zonsopgang achter haar terwijl ze een zachte achterwaartse buiging oefent
(Foto: Neeti Narula)

Staande zachte achteroverbuiging

Van staan ​​met je voeten op heupafstand van elkaar of tenen tegen elkaar en hielen iets uit elkaar in Tadasana (berghouding), plaats je handen op je onderrug met je vingers naar beneden gericht. Voel de stabiliteit van de grond onder je terwijl je voeten in de aarde steken. Betrek je bilspieren een beetje en terwijl je inademt, schuif je je schouderbladen naar elkaar toe en til je je borst voorzichtig omhoog. Houd je nek als een natuurlijk verlengstuk van de ruggengraat, alsof je een brede gebogen streek op een canvas schildert. Adem uit om de opening van het voorlichaam op te merken. Blijf hier gedurende 5 ademhalingscycli of langer. Keer terug naar Tadasana.

Vrouw staat op haar yogamat in boomhouding met de onderkant van een voet tegen haar andere dij
(Foto: Neeti Narula)

Staande evenwichtshouding

Plaats vanuit Tadasana je handen op je heupen, plant je linkervoet in de grond, draai je rechterknie naar buiten en breng de onderkant van je voet op je linker enkel, kuit of dij. Druk naar beneden door de grote teenheuvel van je linkervoet en buig je linkerknie lichtjes om te helpen met het evenwicht. Trek je buitenste rechter bilspier naar beneden en houd je adem en blik stabiel. Als je eenmaal een gevoel van stabiliteit hebt gevonden, kun je je handen naar je hart brengen in Anjali mudra. Verzacht uw schouders op uw rug en merk op hoe uw evenwicht vandaag aanvoelt. Adem hier gedurende 5-10 cycli. Breng je handen terug naar je heupen, breng je rechterknie naar voren en dan naar de mat. Herhaal aan de andere kant.

Vrouw op haar yogamat in de vroege ochtend voor een raam die stoelhouding oefent met haar knieën gebogen en haar armen langs haar oren
(Foto: Neeti Narula)

Stoel Pose

Ga staan ​​met je voeten op heupafstand van elkaar of met je tenen tegen elkaar en je hielen iets uit elkaar. Adem in en strek je armen boven je hoofd zodat je biceps in lijn of iets voor je oren zijn, adem uit en buig je knieën alsof je achterover in een stoel zit. Schuif je stuitje naar de grond en voel hoe je onderbuikspieren aangrijpen en hoe je onderrug langer wordt. Laat je dijbeenderen naar je hielen zakken. Verzacht je schouderbladen op je rug en houd je borst breed. Adem hier in stoelhouding gedurende 5-10 cycli. Adem in terwijl je je benen strekt, adem uit en laat je armen naast je los.

Vrouw staat op haar yogamat met haar knieën gebogen en haar borst naar voren over haar dijen en haar haren vallend op de mat
(Foto: Neeti Narula)

Ontspannen voorwaartse buiging

Ga met je voeten op heupafstand van elkaar staan. Adem in en strek je armen boven je hoofd; adem uit en drapeer jezelf naar voren over je dijen. Houd uw knieën gebogen, ongeacht de mate waarin u een gevoel van gemak in uw rug voelt terwijl u naar voren vouwt in een ontspannen versie van Standing Forward Bend. Verplaats je gewicht naar de voorkant van je voeten en stel je voor dat de achterkant van je benen naar boven toe langer wordt. Laat de basis van je schedel los in de richting van de aarde. Verstrengel je vingers en plaats je duimen in het achterhoofd (het kleine hoekje aan de basis van je schedel) en laat het gewicht van je armen een zachte neerwaartse druk uitoefenen terwijl je ellebogen naar binnen vouwen. Neem hier 5-10 ademhalingscycli. In deze plooi is je energie helemaal voor jou, er is geen andere plaats dan die die bij jou moet zijn op dit moment.

Om eruit te komen, breng je je handen naar je heupen. Houd je knieën licht gebogen en adem in terwijl je jezelf halverwege opricht. Terwijl je uitademt, kom je de rest van de weg omhoog om terug te komen naar Tadasana (berghouding).

Vrouw staat op haar yogamat na het beoefenen van een yogaoefening van 5 minuten
(Foto: Neeti Narula)

Laatste meditatie in berghouding

Ik raad aan om af te sluiten met dezelfde staande meditatie om te gronden en te observeren hoe je je voelt in je lichaam en geest, zelfs al heb je maar een paar momenten voor jezelf genomen.

Over onze bijdrager

Neeti Narula is een yoga- en meditatieleraar in New York City. Haar lessen zijn geïnspireerd door verschillende yogascholen. Ze staat bekend om het geven van op afstemming gebaseerde lessen doordrenkt met thematische dharma- en yogafilosofie. Neeti gelooft dat de manier waarop je beweegt en ademt op je mat de manier bepaalt waarop je beweegt en ademt in je leven. Je kunt persoonlijk met haar oefenen bij Modo Yoga NYC. Bekijk haar Instagram @neeti.narula voor meer informatie over Neeti.Recent Posts