Een tempo bepalen voor zwarte dames-afstandslopers“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Als Ashlee Green bij een hardloopwedstrijd was en ze een andere zwarte vrouw op de baan zag, wisselden de twee vaak een veelbetekenende blik: ik zie je.

Dat wederzijdse gevoel van vertrouwdheid, begrip en kameraadschap – dat gevoel van zijn gezien– was een gevoel dat ze hoopte te “flessen” toen zij en Jasmine Nesi een ruimte begonnen te creëren voor zwarte dames die afstandslopers zoals zij.

Gepresenteerd in samenwerking met Under Armour als onderdeel van de Limitless-serie

Nesi en Green, die elkaar ontmoetten in het District Running Collective, een hardloopclub in Washington, DC, rekruteerden een krachtig team van andere zwarte vrouwen van de club om dat zaadje van een idee tot leven te brengen. Dat team bestond uit Stephani Franklin, die net als Green in de creatieve industrie werkte en kon helpen met graphics en een visuele aanwezigheid. Na’Tasha Jones was een schrijver en redacteur die de contentstrategie kon overzien. Natalie Robinson was een specialist op het gebied van digitale media die expertise op het gebied van sociale media zou brengen. Dominique Burton was een onderzoeker die het perspectief van een ervaren multisportatleet bracht om de ervaringen van leden te optimaliseren. En Nesi, die bij een PR-bureau werkte, bracht communicatietalent met zich mee.

De zes vrouwen ontmoetten elkaar voor een topontmoeting in het huis van Jones om de visie uit te werken. “We kenden zoveel zwarte vrouwen die halve marathons, ultra’s, hele marathons liepen, en ze verpletterden het, maar we wendden ons tot reguliere publicaties en we zagen nooit mensen zoals wij in die verhalen of op de covers”, zegt Jones . De vrouwen besloten een uitlaatklep te creëren voor de representatie die volgens hen ontbrak.

In april 2018 lanceerden ze RUNGRL, een digitaal media- en evenementenplatform voor zwarte langeafstandslopers. Tegenwoordig bestaat RUNGRL uit een levendige website vol hardloopadvies, verhalen en downloadables; real-life evenementen zoals een serie ‘Miles and Mimosas’ in de ochtend; en een Instagram-community van meer dan 10.000 volgers. De naam is ontstaan ​​uit een sentiment dat begon als een grapje tussen Green en een vriend van District Running Collective: Je kunt beter rennen, meisje. Er is een geest van aanmoediging, inspiratie en empowerment in de grap, zegt ze, “maar het wordt ook geleverd op een manier die uniek en vertrouwd is voor de zwarte gemeenschap.”

In zijn eerste campagne leidde RUNGRL met haarverzorging voor zwarte hardlopers. Een geschiedenis van discriminatie op het werk en op scholen – zowel gecodificeerd als subtiel – tegen natuurlijke kapsels zoals afro’s, vlechten en lokken heeft ertoe geleid dat zwarte vrouwen zich aanzienlijk meer zorgen maken over hun haar dan hun niet-zwarte tegenhangers. Een studie door de Perceptie Instituut ontdekte dat een op de drie zwarte vrouwen lichaamsbeweging vermijdt uit bezorgdheid dat hun haar zweterig of nat wordt, vergeleken met een op de tien blanke vrouwen. “Veel mensen die het niet hebben meegemaakt, begrijpen de nuance misschien niet”, zegt Jones. Het gaat niet om ijdelheid: “Je kijkt er dieper naar en je begrijpt dat we worden beoordeeld op hoe we anders naar werk kijken.” Zwarte vrouwen aanmoedigen om ondanks deze zorgen te rennen, betekent dus onderwijs en praktisch advies geven. Daartoe heeft RUNGRL artikelen gepubliceerd zoals “Het belang van hoofdhuidverzorging voor Sweaty Naturals” en “The Best Natural Hair Tips for Sweaty Workouts” en moedigde volgers aan om foto’s van hun natuurlijke haar te plaatsen terwijl ze rennen op de hashtag #MyRunningHair. Sommige van deze haarartikelen behoren nog steeds tot de meest populaire inhoud van RUNGRL.

Under Armour hardloopschoen
Zwarte vrouwen nemen niet alleen deel aan de hardloopcultuur; ze geven er vorm aan. (Foto: Under Armour)

Naast het behandelen van problemen die specifiek zijn voor zwarte vrouwen, verkent RUNGRL ook populaire hardlooponderwerpen door een zwarte lens. Bijvoorbeeld: “Alle vrouwelijke hardlopers denken aan hardlopen en veiligheid”, zegt Jones. Maar als je een zwarte vrouw bent, zegt ze, zit er nog een andere dimensie aan: de realiteit van raciale profilering en geweld. “We hadden specifiek een heel gesprek rond Ahmaud Arbery aangewakkerd. Het gesprek wordt een beetje anders.” Ten slotte wil RUNGRL gewoon zwarte hardlopers laten zien die op hen lijken. “Als je naar bepaalde tijdschriften kijkt en je alleen maar magere blanke mannen in korte broeken ziet, zou je kunnen denken: ik kan geen hardloper zijn”, zegt ze.

De nieuwste campagne van de groep, de Legacy of Movement genaamd, weerspiegelt een nieuwe, meer holistische richting voor RUNGRL. “Hardlopen is het voertuig, maar uiteindelijk streven we naar welzijn in de gemeenschap als geheel”, legt Jones uit. Omdat vrouwen zo’n krachtige rol spelen bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten voor gezinnen, viert de campagne de rol van de zwarte hardloper als de ‘erfenisdrager’ van het welzijn van haar gezin. Vanwege systemische problemen zoals inkomensverschillen, discriminatie en een gebrek aan veilige plekken om te sporten, is het heel goed mogelijk dat sommige lezers van RUNGRL de eerste generatie in hun familie zijn die die erfenis draagt. Of ze komen uit families met een lange traditie van serieuze fitness: een van de campagnevideo’s toont de moeder van mede-oprichter Natalie Robinson, Gail Robinson, die een brief aan haar dochter voorleest over de geschiedenis van hun familie om sport en beweging voorrang te geven, uitgaande van de ambities van Gails vader honkbal spelen in de Negro National League. De campagne viert de volledige breedte van deze ervaringen onder zwarte gezinnen. “We zijn begonnen dit verhaal heel mooi te vertellen over hoe welzijn een onderdeel is van de welvaart van generaties”, zegt Green. Het doorbreken van de barrières om te rennen voor zwarte vrouwen, zegt ze, kan een manier zijn om zwarte gezinnen te helpen welzijn om te zetten in ‘een hulpmiddel voor het opbouwen van rijkdom’.

De zes medeoprichters hebben een voltijdbaan en het runnen van RUNGRL is in wezen alsof je een tweede baan hebt, geeft Jones toe. Maar het zien van de impact van het werk maakt het de moeite waard. In het begin van de pandemie heeft RUNGRL bijvoorbeeld een dagelijkse trainingskalender gemaakt om leden van de gemeenschap te helpen thuis te trainen. Zien dat mensen nog steeds contact wilden, ook al konden ze in het echte leven niet samen rennen, was ‘heel mooi’, herinnert ze zich. En het is de moeite waard om vrouwen te horen vertellen dat ze voor de eerste keer renden, of van 5 kilometer naar langere afstanden gingen, vanwege de groep.

vrouwen die zich uitstrekken voor een ochtendrun
De zes medeoprichters creëerden RUNGRL als een uitlaatklep voor de representatie die volgens hen ontbrak in lopende publicaties. (Foto: Under Armour)

Voor Green voelt het werk het meest zinvol tijdens momenten met leden van haar gemeenschap die nog geen hardlopers zijn. Eens, toen zij en medeoprichter Stephani Franklin ongeveer 21 kilometer bezig waren met een lange trainingsloop voor de marathon van New York, passeerden ze een klein zwart meisje en haar moeder. “Ze stopte gewoon en keek naar ons, en zei: ‘Mama, kijk eens wat ze aan het doen zijn'”, herinnert ze zich. “Het voelde alsof we een inspiratie voor haar waren. Je kon de vonk in haar ogen zien.” Ze voelt een soortgelijke dynamiek wanneer ze door historisch zwarte buurten in DC rent en oudere vrouwen haar aanmoedigen. Er is een gevoel van trots en collectieve triomf, “omdat ik dit doe waarvan ze ofwel nooit wisten dat ze het konden doen of nooit de kans hebben gehad.”

Zowel Green als Jones benadrukten dat zwarte vrouwen niet alleen deelnemen aan de hardloopcultuur; ze geven er vorm aan. Green toont een foto van mede-oprichter Dominique Burton die zich uitstrekt in haar hardloopschoenen, een zilveren armband draagt ​​en lange, gebeeldhouwde nagels met pastelkleurige nail art. “Het is dit soort authentieke Black-woman-ness dat we naar de sport brengen en we willen er meer van zien,” zei ze. RUNGRL wil benadrukken dat ook dit running cultuur is. En ze willen dat andere verkooppunten het ook doen.

“Zwarte vrouwen verdienen het om gezond te zijn”, zei Jones. Ze verdienen het te weten dat ze alles kunnen doen wat ze willen, vervolgde ze, inclusief het rennen van lange afstanden – en niet alleen dat, maar ze wil dat zwarte vrouwen weten dat ‘je gevierd moet worden als je dat doet. Mensen zouden enthousiast moeten zijn om je daar te hebben, met hen mee te rennen en je verhaal te delen. Je verhoogt die ervaring gewoon door te komen opdagen.”


Under Armour, Inc., met hoofdkantoor in Baltimore, Maryland, is een toonaangevende uitvinder, verkoper en distributeur van merkkleding, schoenen en accessoires voor sportprestaties. De innovatieve producten en ervaringen van Under Armour zijn ontworpen om menselijke prestaties te versterken en zijn ontwikkeld om atleten beter te maken. Ga voor meer informatie naar de Under Armour-website.

Recent Posts