Een kalmerende Yin-oefening voor de winterzonnewende en donkere dagen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Gezien de krantenkoppen en vakanties en griep en razernij en irritant lange, donkere nachten die we de laatste tijd allemaal meemaken, kan het gemakkelijk zijn om een ​​Yin Yoga-beoefening van stille overgave te beschouwen als het laatste waar je de tijd of het geduld voor hebt om te proberen.

Zo weet je dat Yin Yoga precies is wat je nodig hebt.

Yin Yoga vraagt ​​je om de lijn te volgen met je drempel voor intensiteit en daar te blijven, zonder terug te deinzen of ineen te krimpen of jezelf er voorbij te forceren, in stilte en stille acceptatie.

Voor de meesten van ons is de fysieke oefening het gemakkelijke gedeelte. De echte uitdaging van Yin is niet de eigenlijke stretch. Het is het stilzitten gedeelte. Daarmee leer je je gedachten tot rust te brengen en niet nog meer weerstand te creëren tegen wat er gebeurt – of niet gebeurt – in je huidige omstandigheden, zowel in je lichaam als in je geest. Dat is de ware afhaalmogelijkheid van deze ogenschijnlijk eenvoudige, maar niet gemakkelijke oefening.

Wat je van Yin wegneemt, is de psychologische standvastigheid om de uitdaging van elk onverwacht of ongewenst moment in het leven te doorstaan. In deze tijd van het jaar, met duisternis die onze dagen nadert en moedeloosheid niet ver achter ons ligt, hebben we de mogelijkheid om te bezwijken voor overweldiging of we kunnen pauzeren en tot onszelf terugkeren om te versterken voordat we een nieuw moment tegemoet gaan. Dit wordt weerspiegeld in de tradities achter de winterzonnewende op 21 december, de langste nacht van het jaar. Terwijl we in stilte zitten en accepteren wat is, laten we ruimte voor alles wat nog moet zijn.

Hiro Landazuri, een man met donker haar, zit in kleermakerszit (Sukhasana) op een lichte houten vloer tegen een witte muur.  Hij draagt ​​een lichtblauw T-shirt en broek.
(Foto: Andrew Clark)

Sukhasana (makkelijk zitten)

Begin in een comfortabele Easy Seat met gekruiste benen. Haal meerdere keren lang en ontspannen adem. Sluit je ogen en sta jezelf toe om je te vestigen in het huidige moment. Als je eenmaal bent aangekomen en je gecentreerd voelt, laten we beginnen.

Zie ook Waarom Yin Yoga proberen?

Zittende voorwaartse buiging
(Foto: Andrew Clark)

Rups

Vanuit kleermakerszit strek je je benen recht voor je uit met je voeten bij elkaar of op heupafstand van elkaar. Als u beklemming ervaart langs de achterkant van uw benen of uw onderrug, kunt u uw knieën gebogen houden, een opgerolde deken onder uw knieën schuiven of op de rand van een opgevouwen deken gaan zitten. Begin naar voren te leunen, scharnierend op je heupen om je bekken naar voren te kantelen. Loop met je handen naar voren totdat je je eerste teken van spanning bereikt. Je kunt hier blijven of je rug laten ronden en je hoofd naar voren buigen om een ​​diepe rek door de bovenrug, schouders en nek uit te nodigen. Adem in de achterkant van je lichaam, met speciale aandacht voor de lage rug en benen. Ontspan je benen en vind stilte. Adem hier ongeveer 3 minuten in.

Om uit de pose te komen, loop je met je handen naar binnen en druk je omhoog naar een rechtopstaande stoel.

Een vrouw doet rekoefeningen voor de heupbuigers met behulp van yogahoudingen
(Foto: Andrew Clark, Kleding: Calia)

Draken longeer

Ga vanuit zitten naar handen en knieën met je schouders over je polsen gestapeld. Breng je linkervoet buiten je linkerhand. Houd je handen onder je schouders op de mat of op blokken. Laat je heupen naar de mat zakken en je borst naar voren strekken. Blijf hier of, als het gepast voelt om de stretch te intensiveren, laat je zakken op je onderarmen. Adem hier ongeveer 3 minuten in.

Om uit de pose te komen, verplaats je je heupen terug naar handen en knieën. Vergeet niet de andere kant te doen.

Vrouw doet Childs Pose
(Foto: (Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia))

Pose van het kind

Breng vanuit handen en knieën uw knieën breder dan uw heupen en laat uw heupen naar uw hielen zakken. (Als je billen je hielen niet raken, kun je een opgerolde deken tussen je hielen en billen schuiven voor ondersteuning.) Zoek een comfortabele armpositie, of je nu je armen naar voren strekt of ze naast je lichaam laat los. Ontspan je nek en schouders. Adem diep uit en vind stilte. Adem hier ongeveer 3 minuten in.

Om uit de pose te komen, druk je in je handen en kom je terug op handen en knieën.

Brug pose
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Ondersteunde brug

Ga op je rug liggen met een blok, kussen of een paar stevige kussens binnen handbereik. Buig je knieën en loop met je voeten naar je toe. Druk op je voeten om je heupen op te tillen en schuif het blok of een andere steun onder je heiligbeen, het laagste deel van je wervelkolom. Laat uw gewicht los in de prop. Maak eventuele aanpassingen zodat u een comfortabele positie vindt. Laat je armen naast je lichaam rusten, met de handpalmen naar boven of naar beneden. Blijf hier of strek je benen zodat je hielen naar de uiterste hoeken van de mat bewegen. Als dat te diep aanvoelt, ga dan terug naar gebogen knieën of probeer één been tegelijk uit te strekken. Adem hier ongeveer 3 minuten in.

Om uit de pose te komen, trek je je handen naast je en loop je voeten terug naar binnen als je benen gestrekt waren. Druk op je voeten om je heupen op te tillen, schuif de steun opzij en zet je heupen langzaam weer op je mat. Neem even de tijd om in te checken en vraag wat op dit moment goed zou voelen voor je lichaam en doe dat. Soms voelt het instinctief om je knieën naar de borst te trekken, maar soms lijkt het passender om je benen in Savasana te strekken. Luister naar je lichaam.

Man in blauw t-shirt en broek demonstreert Happy Baby Pose
(Foto: Andrew Clark)

Gelukkige baby of knieën-naar-borsthouding

Vanuit het liggen op je rug trek je je knieën naar je borst en houd je je schenen of de achterkant van je dijen vast. Doe wat goed voelt in je lichaam, misschien langzaam heen en weer wiegen of kleine cirkels maken met je onderrug. Kom terug naar de stilte en blijf hier of ga naar Happy Baby door je enkels over je knieën te brengen en je knieën wijd te laten vallen. Breng uw handen naar de buitenranden van uw voeten of op uw kuiten. Blijf hier 1-2 minuten of zo lang als nodig is.

Savasana
(Foto: Andrew Clark; Kleding: Calia)

Savasana

Laat vanuit Happy Baby je benen op de mat zakken en geef jezelf alle steun die je nodig hebt om je op je gemak te voelen, zoals een opgerolde deken onder je knieën. Kom in stilte, laat alle aanhoudende sensaties van je beoefening los en geef het gewicht van je lichaam over. Blijf hier zolang je nodig hebt.

Dit artikel is bijgewerkt. Oorspronkelijk gepubliceerd op 20 december 2016.

Over onze bijdrager
Dani March is een yoga- en meditatieleraar uit Toronto.

Recent Posts