Een bloemenbadritueel voor de nieuwe maan (of wanneer het leven je overweldigt)“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Overweldigd voelen? Noodzaak om jezelf te resetten voorbij wat er gebeurt met een diepe ademhaling? Misschien moet je het rustiger aan doen en een bad nemen. Meer specifiek een bloemenbad.

Culturen over de hele wereld vertrouwen al eeuwen op een ritueel bloemenbad als een bijzonder krachtige reinigende en voedende traditie. Bekend als een bloemenbad, vormde de praktijk ooit een onderdeel van spirituele en gezondheidspraktijken in de oude wereld, waaronder India, Egypte, Bali, Maleisië en Peru.

De traditie stelt dat het baden in de frequentie of energie van bloemen letterlijk de bloei en bloei van het leven ondersteunt. Men geloofde dat je de helende energieën van de planten ontvangt, die je kunnen helpen om ongewenste energieën te reinigen, een gevoel van kalmte en aarding te vinden en je opnieuw af te stemmen op wat voor jou het belangrijkst is, zodat je de rest gemakkelijker kunt loslaten.

Je kunt op elk moment bloemenbaden beoefenen, hoewel de intentie overeenkomt met de introspectieve en intentie-setting aard van de nieuwe maan. Natuurlijk bepalen de planten waarmee je werkt (daarover hieronder meer) de intentie van je bloemenbad.

Voordelen van een bloemenbad

Het starten van een bloemenbadritueel kan een enorm transformerende en helende oefening zijn als reactie op het navigeren door de chaotische en onsamenhangende wereld. Van bloemenbaden wordt aangenomen dat ze:

Negatieve energieën verwijderen
​Het lichaam ontdoen van gifstoffen
Schadelijke ziekten afweren
Verlicht slapeloosheid
Het zenuwstelsel verlichten en symptomen van angst, depressie en psychose verminderen
Was schadelijke geesten weg
Verbind je weer met de natuur en je natuurlijke ritme
Ontvang helende eigenschappen en energieën

Hoe bereid je een bloemenbadritueel voor?

Er zijn verschillende benaderingen van bloemenbaden, van de mystieke blauwe lotus die de voorkeur heeft van Cleopatra tot de reeks ideeën die trending is op TikTok. Het volgende ritueel is gebaseerd op: banjo’s bloemen zoals ze worden beoefend in de Shipibo-cultuur, een inheemse stam van Peru die bekend staat om zijn unieke eerbied voor plantengeneeskunde. De Shipibo-sjamanen namen planten op in hun genezingsrituelen en geloofden dat ze in staat waren om ongewenste of zware energieën te verdrijven en blokkades, negatieve gedachten en gevoelens op te heffen en transformatie aan te gaan door de unieke geneeskrachtige energieën van elke plant.

Het bad zelf is eigenlijk dichter bij wat je zou kunnen beschouwen als een overdosis, omdat je niet echt in het met planten doordrenkte water onderdompelt. Omdat je je echter enkele uren niet afspoelt, wordt aangenomen dat je baadt in de energie van de planten.

1. Selecteer de bloemen

Het selecteren van bloemen voor uw bad is een intuïtief proces. Stem af op welke bloemen u roepen, of het nu verse bloemen zijn die u in de natuur bij u in de buurt vindt of droogbloemen. Ze werken met een gelijk effect.

Voordat u bloemen of planten plukt, is het erg belangrijk om toestemming te vragen en te krijgen. Ik vind het sterk om de plant ook te bedanken voor zijn wijsheid en gaven. Houd er rekening mee dat u niet te veel oogst in een bepaald gebied.

Houd er ook rekening mee dat bepaalde planten giftig of irriterend kunnen zijn. Als u niet zeker bent van uw lokale flora en fauna, zijn bloemen een veilige plek om te beginnen.

Probeer niet meer dan drie verschillende soorten planten in je bad te doen. Enkele veel voorkomende bloemen waar ik graag mee werk en die universeel nuttig zijn, zijn onder meer:

Roos
Hart geneeskunde. Doe een beroep op haar als je verzorging, kalmte, vrouwelijkheid, creativiteit, verfraaiing, zelfliefde of gezonde grenzen nodig hebt.

Paardebloem
Optimisme. Deze krachtpatser doet zoveel dat ik het bijna niet allemaal kan opsommen! Doe een beroep op paardenbloemen als je op zoek bent naar een koel humeur, positiviteit, ontgifting, veerkracht, overvloed of transformatie.

Lavendel
Spiritueel ontwaken en bewustzijn. Een ander multidimensionaal werkpaard, lavendel, is je go-to-bloem voor het verhogen van je vibratie, het verbeteren van spiritueel bewustzijn, het kalmeren van angst en stress, het zuiveren van jezelf en het vergroten van gratie.

De zomer is een bijzonder afgestemde tijd om de praktijk van bloemenbaden te omarmen vanwege de overduidelijke overvloed aan bloemen. Bovendien geven de warme temperaturen je een extra verbinding met de natuur als je buiten in bad gaat.

2. Bereid je voor

Er zijn een paar dingen die u moet overwegen voordat u aan de slag gaat. In de Shipibo-cultuur worden bloemenbadrituelen ’s ochtends of overdag genomen. Je moet daarna aan de lucht drogen en niet meer douchen of baden gedurende minimaal vier tot vijf uur na je bloemenbad, dus plan dienovereenkomstig.

U wilt de bloemen centraal laten staan ​​zonder concurrerende afleidingen of belemmeringen voor absorptie. Gebruik of gebruik geen zeep, synthetische geurstoffen, lotions of lichaamsproducten die de zintuigen kunnen overweldigen.

Idealiter wil je je ook onthouden van alles wat energetisch storend is of dat zou kunnen concurreren met de planten, inclusief alcohol of vlees, gedurende drie dagen voor en na je bloemenbadritueel.

Ik raad aan om direct voor je bad te douchen zonder zeep, lotion, deodorant, geur of iets anders dat een barrière zou kunnen vormen voor de plantenessentie die je huid binnendringt.

3. Bereid het badwater voor

Dit is wat je nodig hebt:

Emmer van 5 of 10 gallon gevuld met water op kamertemperatuur
1-3 verschillende verse of gedroogde planten (begin met meerdere verse bloesems of, als je gedroogde bloemen gebruikt, een middelgrote handvol)
Positieve en liefdevolle bedoelingen. Wat ben je op dit moment aan het opruimen of loslaten? Wat hoop je te ontvangen?

  1. Houd de bloemen in je handen en plaats je intenties erop, waarbij je drie keer in de bloemen blaast. Steek de bloemen vervolgens in de emmer met water en laat ze minimaal 1 uur in de zon liggen. Ik vind het fijn om ze zo mogelijk 3-5 uur te laten weken.
  2. De ruimte tussen badderen en baden is een ideale tijd voor meditatie, dagboeken of een wandeling in de natuur. Het kan goed voelen om in een somatische ruimte te komen met wat yoga, bewuste dans of een andere manier om de ruimte van mindfulness vast te houden. Sta jezelf geen digitale afleiding toe.3. Als je klaar bent, kun je wat heet water aan de emmer toevoegen, omdat de inhoud misschien is afgekoeld. Pas op dat je niet te veel toevoegt, anders gaan de planten “koken”, wat niet is wat je wilt. Je kunt in het water bidden, het met liefde bezielen of het op een andere manier verbinden met je intentie.
  3. Ga in het bad staan ​​en neem een ​​kleinere pot of beker waarmee je het bloemenwater zelf kunt scheppen of overgieten. Begin door het bloemenwater over je hoofd te gieten en diep adem te halen. Stel je voor dat alle negatieve of stagnerende gedachten uit je geest worden gewist. Herhaal indien nodig.
  4. Giet vervolgens het water in je keel en laat het over je borst stromen, de blokkering van je stem, het vrijgeven van schadelijk geklets en het openen van je hart. Herhaal indien nodig.
  5. Giet water langs je rug en ruggengraat om alle ongewenste energieën die zich aan je hebben ‘geklampt’ te reinigen en om je energetische pad te herschikken (shushumna nadi). Nodig uit ter ondersteuning van de bloemen en vraag hen om je vibratie te helpen verhogen.
  6. Werk je een weg door je buik, benen, armen en handen, voel in deze ruimtes en besef hoe een gevoel van kalmte en vrede over je heen spoelt. Voel in elk energetisch centrum in je lichaam en wat er opnieuw wordt uitgelijnd.

4. Na je bloemenbad

Als je klaar bent, laat je jezelf aan de lucht drogen zonder af te drogen. Als je deze oefening buiten in de natuur doet, vermijd dan direct zonlicht tijdens het drogen. Gun jezelf deze ruimte om te versmelten met de kracht van de planten terwijl ze in je huid trekken. Houd ruimte voor jezelf en weet dat je heelheid wordt vastgehouden.

Als uw huid droog is, kleed u dan normaal aan en vermijd lotions, deodorants en dergelijke. Traditioneel zou je pas de volgende dag douchen om zoveel mogelijk verbinding met de essentie van de planten te krijgen, maar als het echt nodig is, kun je na 5 uur douchen of baden.

Al het resterende bloemenwater kan liefdevol terug op de aarde worden gegoten als je buiten bent, of als je het in een bad doet, liefdevol teruggeven aan het collectief. De bloemen kunnen eruit worden geschept en buiten worden geplaatst of worden gecomposteerd om de levenscyclus zonder weerstand compleet te maken.

Als je eenmaal de kracht van een bloemenbad hebt ervaren, zul je dit misschien zien als een transformerend onderdeel van je reguliere zelfzorgrituelen.

Recent Posts