Dit is niet de stoelyoga van je grootmoeder!“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Een van de misvattingen die veel yogastudenten (en -leraren) het moeilijkst vinden om van zich af te schudden, is dat het gebruik van rekwisieten duidt op een gebrek aan bekwaamheid of inspanning. Sommige mensen zien het vertrouwen op een rekwisiet als een synoniem voor tekortkoming – en dit kan vooral het geval zijn als het gaat om oefenen met een stoel.

Een onjuister aanname kan niet bestaan. U denkt misschien: als we gewoon in de stoel zitten, waar blijft dan de moeite? Stoelyoga kan net zoveel kracht en flexibiliteit vergen als elke houding die je staand of zittend op een mat zou doen. Probeer elke houding waarbij je bijvoorbeeld je benen moet optillen of strekken, en let op de inspanning van je dijen en buikspieren, evenals de mogelijkheid om toegang te krijgen tot een dieper bewegingsbereik in je wendingen.

Maar wie zei dat je moet zitten om stoelyoga te doen? Het gebruik van een omgedraaide stoel geeft je manieren om een ​​pose te benaderen die blokken, dekens, riemen en kussens samen niet kunnen.

Voordelen van stoelyoga

Er zijn allerlei redenen om een ​​stoel te gebruiken in je yoga practice.

Het versterkt de proprioceptie.

Proprioceptie is je bewustzijn van waar je lichaam zich in de ruimte bevindt. Het hebben van een stoel als aanraakpunt kan je helpen de positie van je lichaam te begrijpen en hoe je moet bewegen om een ​​houding aan te nemen, vast te houden en te verlaten. Op deze manier kan oefenen met een stoel je perceptie van veel bekende houdingen veranderen. In Warrior III, bijvoorbeeld, kan het gebruik van een stoel om je handen of voeten te ondersteunen je helpen om je heupen en schouders naar de grond te richten terwijl je je armen en benen in hun kommen trekt.

Met de steun van een stoel hoef je je niet langer te concentreren op je evenwicht, waardoor je mentale ruimte krijgt om na te denken over details zoals je navel naar je ruggengraat trekken, je tenen buigen en je schouderbladen naar elkaar toe knijpen.

Het helpt je het beoogde voordeel van de pose te ervaren.

Door met een stoel te werken, kunt u in een houding komen of er langer dan normaal in blijven zitten. Het kan je helpen de beoogde uitlijning van een deel of de hele houding te ervaren, terwijl het je beschermt tegen blessures, en het kan helpen bij het herstel van blessures door overstrekking of overmatige inspanning te voorkomen.

Het geeft je vertrouwen.

Door een stoel in je asana-beoefening op te nemen, heb je keuzes over hoe je een houding kunt aannemen en hoe je deze voor jou toegankelijk kunt maken. Het biedt de mogelijkheid om een ​​pose dieper te onderzoeken en er verschillende dimensies van te vinden. Een stoel kan de stabiliteit helpen maximaliseren. Met dit soort ondersteuning kun je een versie proberen van een pose die je eerder had uitgesloten.

Het kan je helpen ontspannen in de asana.

Door een stoel te gebruiken, heb je de luxe om in een houding te gaan zitten en te genieten van de diepte van de stretch, terwijl je ook veilig uitgelijnd blijft. Vanuit een stoel kun je de mogelijkheden verkennen en ontvouwen die vele poses uitnodigen.

Toch niet zo gemakkelijk

Misschien wel het meest intrigerende voordeel van het rekenen op een stoel als steun is de veelzijdigheid ervan. De houdingen die volgen, zullen je helpen ongrijpbare yogavormen te belichamen die anders onmogelijk lijken om binnen te komen en moeilijk vast te houden. Begin een stoel meer als speelgoed te zien om een ​​element van plezier aan je oefening toe te voegen.

Noemi Nunez oefent Pigeon Pose in een stoel.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Eka Pada Rajakapotasana (duifhouding)

Ga voor je stoel staan ​​met de stoel naar je toe gericht. Plaats beide handen op de rugleuning van de stoel voor ondersteuning, til vervolgens uw linkerbeen op en plaats het zo dat de buitenkant van uw dij en scheenbeen op de zitting van de stoel liggen. Schuif uw knie naar voren en door de open rugleuning van de stoel terwijl u uw bekken laat zakken om op de rand van de stoel te rusten. Plein je heupen en strek je rechterbeen recht achter je uit met je tenen weggestopt. Je kunt de ene arm op de andere leggen en je voorhoofd erop laten rusten. Of houd je borst en hoofd rechtop en maak de houding actief door je handen tegen de rugleuning te drukken. Als je klaar bent, duw je weg van de rugleuning om uit de houding te komen. Herhaal aan de andere kant.

Noemi Nunez oefent een High Lunge door schrijlings op een metalen klapstoel te gaan zitten.  Ze heeft donker haar en draagt ​​koperkleurige kleding.  Ze staat op een lichte houten vloer tegen een witte muur op de achtergrond.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Hoge uitval

Kijk naar je stoel met de stoel naar je toe gericht. Plaats beide handen op de rugleuning van de stoel en plaats uw linkervoet voorzichtig op de zitting. Laat je heupen naar de grond zakken, schuif je voet door de open rugleuning van de stoel en vind de vloer met je voet. Laat je linkerdij en beide heupen op de stoel zakken. Strek je rechterbeen recht achter je uit en stop je tenen. Laat uw armen op elkaar rusten of houd het bovenlichaam actief door uw handen tegen de rugleuning van de stoel te drukken. Als alternatief kun je je armen langs je oren heffen en hier blijven of een achteroverbuiging maken. Probeer in beide voeten te drukken en je heupen een centimeter van de stoel te tillen en merk op hoe dat heel snel pittig wordt. Als je klaar bent, kom dan uit de pose en herhaal aan de andere kant.


Noemi Nunez oefent Chair Pose met een draai naar rechts.  door schrijlings op een metalen klapstoel te gaan zitten.  Ze heeft donker haar en draagt ​​koperkleurige kleding.  Ze staat op een lichte houten vloer tegen een witte muur op de achtergrond.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Utkatasana (stoelhouding) met een twist

Ga op de stoel zitten zoals u normaal zou doen en leun uw romp naar voren, scharnierend op uw heupen. Beslis of je je handen in gebedspositie bij je hart brengt of je armen recht uit je schouders spreidt. Draai je borst naar rechts om je draai te vinden. Laat uw linkerarm of elleboog tussen uw benen of buiten uw rechterbeen vallen. Als uw armen gestrekt zijn, kan uw linkerhand contact maken met het onderbeen van de stoel om de diepte van uw draai verder te bevorderen. Als je klaar bent, ontspan je en herhaal je aan de andere kant.

Noemi Nunez oefent een Warrior III met haar voet over de rugleuning van een metalen klapstoel.  Haar handen zijn op blokken.  Ze heeft donker haar en draagt ​​koperkleurige kleding.  Ze staat op een lichte houten vloer met een witte muur op de achtergrond.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Virabhadrasana III (Warrior III) met armvariaties

Ga met je gezicht naar de achterkant van je stoel staan. Misschien wilt u een deken op de rugleuning van de stoel leggen voor opvulling. Til uw rechterbeen op en plaats de achterkant van uw enkel bovenop de rugleuning van de stoel. Maak eventuele aanpassingen aan uw houding zodat u kunt staan ​​met uw opgetilde been gestrekt gestrekt. Als u tevreden bent met de hoogte en positie van de stoel, haalt u uw voet van de stoel en keert u er met uw rug naar toe. Zorg dat er twee blokken voor je op de grond liggen (vier als je meer hoogte nodig hebt). Plaats ze op een willekeurig niveau onder je schouders en plaats je handen erop voor een ondersteunde Warrior III. Strek uw been recht naar achteren en haak de bovenkant van uw voet op de rugleuning van de stoel. Plein je heupen en schouders naar de grond. Betrek uw buikspieren en til uw armen evenwijdig aan de grond en in lijn met de rest van uw lichaam. Een andere optie is om je handen in het midden van je hart te houden in gebedshouding. Als je er klaar voor bent, kom dan uit de houding en oefen aan de andere kant.

Noemi Nunez beoefent Half Moon Pose (Ardha Chandrasana) met haar voet op een metalen klapstoel.  Ze heeft donker haar en draagt ​​koperkleurige kleding.  Ze staat op een lichte houten vloer met een witte muur op de achtergrond.
(Foto: Andrew Clark. Kleding: Calia)

Ardha Chandrasana (halve maanhouding)

Ga aan de achterkant van je stoel staan ​​en leg een deken op de rugleuning als je opvulling nodig hebt. Plaats een blok in de buurt van je linkervoet. Plaats uw rechterenkel op de rugleuning van de stoel. Pas uw houding aan zodat u met beide benen gestrekt recht kunt staan. Houd uw enkel op de stoel en draai naar binnen naar uw been zodat uw tenen naar links wijzen. Draai tegelijkertijd op je linkerhiel zodat je tenen en je lichaam ook naar links wijzen. Leun naar links en breng je vingertoppen naar het blok. Stapel je heupen en je schouders op elkaar. Uiteindelijk kun je spelen door je linkerhand van het blok te halen. Als je klaar bent, ondersteun jezelf dan met het blok om je been van de stoel te halen en weer rechtop te gaan staan. Opgesteld om aan de andere kant te oefenen.


Over onze bijdrager

Noemi Nunez is een Latinx Renaissance-vrouw. Als offer voor haar overleden moeder creëerde ze een innovatief tweetalig yogalesformat en trainingsprogramma op basis van een somatisch leermodel. De missie van dit tweetalige yogaformat, dat wordt aanbevolen door NBC Universal, is om een ​​culturele brug te slaan om ons begrip en onze ultieme verbinding te bevorderen. Haar tweetalige yogaformule brengt diversiteit en inclusiviteit naar yogaruimtes, één gemeenschap tegelijk.

Recent Posts

© 2024 Copyright purayoga.nl