Disney’s “Reflect”, met een ballerina van groot formaat, is de film die ik als kind wou hebben“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

In mijn huidige yogastudio hangen geen spiegels aan de muren. Dat is een deel van de reden waarom ik ervoor heb gekozen. Hoewel spiegels voor sommigen gunstig kunnen zijn, omdat ze een grotere focus op uitlijning mogelijk maken, hebben ze mij in het verleden schade berokkend. In een klas met spiegelwanden besteed ik te veel tijd aan het geobsedeerd zijn door mijn buikrollen en het fixeren van mijn rommelige haar in plaats van me af te stemmen op mijn praktijk.

Buiten de studio kost het me nog steeds moeite (en een hoop zelfvertrouwen!) om niet geobsedeerd te raken door mijn uiterlijk in elke spiegel of reflecterend raam dat ik passeer, een strijd die ik sinds de middelbare school heb gevochten.

Toen ik onlangs naar ‘Reflect’ keek, een nieuwe korte film die werd uitgebracht op Disney+, zag ik aspecten van mezelf in de hoofdpersoon, Bianca, een ballerina met een grotere maat die worstelt met lichaamsdysmorfie.

In de openingsscène, tijdens een dansles, vertoont Bianca zichtbare tekenen van ongemak nadat haar leraar de instructie heeft gegeven: “strakke buik, lange nek”. Ze kijkt in de spiegel en houdt haar buik vast. Terwijl ze staart, verandert het reflecterende glas echter snel van een lichte studio in een donkere ruimte. Ze zit plotseling vast in een denkbeeldige, maar martelende kamer omringd door de verbrijzelde spiegel waar ze eerder naast stond in de studio. Bianca vecht uiteindelijk terug tegen het glas en danst haar weg terug naar de studio – en in de richting van lichaamsacceptatie.

Waarom Disney’s short een ballerina met een maatje meer heeft

Disney bracht de video uit als onderdeel van de serie Short Circuit Experimental Films, die medewerkers van de animatiestudio’s van het bedrijf aanmoedigt om ideeën te pitchen. Hillary Bradfield, de regisseur die ook het concept pitchte, zei dat haar eigen kijk op lichaamsfilosofie een rol speelde bij de totstandkoming van de korte film. “Ik heb het gevoel dat ik in principe een erg lichaamspositief persoon ben, maar als het op een persoonlijk niveau is, is het een stuk moeilijker om lichaamspositief te zijn,” zei Bradfield in de inleiding voor de korte film.

Het is een bekend complex. We prijzen en waarderen anderen snel, terwijl we de strengste critici van onszelf zijn. Het is een van de redenen waarom het beoefenen van zelfcompassie zo’n uitdaging kan zijn.

Bradfield zei dat haar beslissing om het gekenmerkte personage als danseres in evenwicht te brengen een natuurlijke was. “Het hoort bij het vak om naar je houding te kijken en dingen in de spiegel te controleren, dus het leek me gewoon een heel goede manier om haar in die omgeving te plaatsen waar ze naar zichzelf moet kijken, en dat wil ze niet, ” ze zei. Het is dit soort spanning, vechten tegen de angst van je imago terwijl je iets doet waar je van houdt, dat is een moeilijke dynamiek in yoga- en dansstudio’s. Films als deze helpen dit idee uit te dagen, door de tirannie terug te dringen die we de spiegel geven.

De reactie op de film

Ik was niet de enige met een sterke reactie op de film. “Oh, ik zou anders zijn als ik dit als kind had gezien,” Ashlee Latimer, een auteur, schreef op Twitter. “Ik heb net de Disney-film “Reflect” gekeken en ik zit in een plas tranen,” zei een ander. “Ik wou dat mijn jongere ik dat had, vooral toen ik opgroeide als danser, had het zoveel voor mij kunnen veranderen.”

Sommige reacties waren echter kritischer en riepen Disney op om deze personages te zien als veelzijdig, in plaats van alleen maar symbolen van lichaamsdysmorfie. “Hoewel het geweldig is [that] Disney heeft hun eerste plus-size heldin in Reflect … moet het in een film zijn waar het hele ding over haar gewicht gaat [and] ‘haar spiegelbeeld overwinnen’,’ een gebruiker schreef. “Kunnen we niet gewoon een film hebben waarin de heldin een plus size is en niet het enige verhaal.”

Goed punt. Ik kan alleen maar hopen dat Disney (en andere studio’s!) zal blijven aandringen op een grotere vertegenwoordiging van verschillende lichaamstypes in alle mediavormen. Want uiteindelijk kijkt de volgende generatie mee.Recent Posts