Deze organische dekbedden vormen de perfecte balans tussen zacht en duurzaam
De Global Organic Textile Standard (GOTS) is de toonaangevende certificeerder van biologisch textiel over de hele wereld en het toplabel waar je naar op zoek bent op een biologisch dekbed. GOTS certificeert dat de hele toeleveringsketen van een product – van boerderij tot afwerking – biologisch is.

De standaard is 20 jaar geleden gecreëerd als reactie op een steeds mondialer wordende textielmarkt. “Textiel reist veel over de wereld en ze hebben een erg hoge ecologische voetafdruk”, vertelt Lori Wyman, een vertegenwoordiger van GOTS North America, aan mindbodygreen. “Katoen kan in de VS worden verbouwd, naar Turkije worden verscheept om tot garen te worden gesponnen, ergens anders heen gaan om te worden geweven en dan weer in de VS terechtkomen om te worden verkocht.”

Door elke één tot drie jaar in te checken bij spinfaciliteiten, breisters, ververijen, enz., zorgen GOTS-auditors ervoor dat er nergens in het proces mogelijk schadelijke chemicaliën zijn toegevoegd. Er zijn ook dierenrechten en fairtrade-elementen bij de GOTS-standaard, die u hier volledig kunt lezen.

Naarmate de vraag van consumenten naar biologische en duurzame producten toeneemt, zoeken meer bedrijven naar GOTS-certificeringen. Wyman merkt op dat alleen al in de afgelopen zes jaar het aantal gecertificeerde bedrijven is verviervoudigd.

Enkele andere labels die u tegenwoordig op een biologisch dekbed kunt zien, zijn onder meer OEKO-TEX 100 (bewijst dat het is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid) en Fairtrade (bevestigt dat het is gemaakt door mensen die een leefbaar loon hebben gekregen en werken in veilige conditie).

Recent Posts