Deze astronaut die yoga beoefent in de ruimte is het beste wat ik de hele week heb gezien“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Er zijn van die momenten in je praktijk waar je je helemaal getransporteerd voelt. Het kan zijn tijdens een uitgebreide Eka Pada Rajakapotasana (One-Legged King Pigeon Pose) of wanneer je op je mat ligt in Savasana (Corpse Pose). Je bent naar een andere dimensie gereisd – althans zo lijkt het. Maar dan wordt je gevraagd om je langzaam op te rollen en je ogen te openen. De denkbeeldige excursie eindigt als je rondkijkt in de yogastudio (of je woonkamer).

Er is echter één yogi die haar praktijk naar nieuwe hoogten heeft gebracht – letterlijk. In samenwerking met Cosmic Kids Yoga nam Samantha Cristoforetti, een astronaut voor de Italiaanse European Space Agency, deel aan een virtuele sessie van 10 minuten samen met leraar Jamie Amor via duellerende webcams.

Dus ja, yoga in de ruimte is mogelijk – met een paar kleine aanpassingen. Vanwege de afwezigheid van zwaartekracht aan boord van het internationale ruimtestation, maakte Cristoforetti aanpassingen met behulp van banden en palen. De reden hiervoor was duidelijk. Tijdens Garudasana (Eagle Pose), zonder banden, dreef ze even weg. (Ik geef toe dat dit een zorg was die ik nooit eerder had overwogen.)

Samantha Cristoforetti, die yoga beoefende in de ruimte
(Foto: YouTube/Cosmic Kinderyoga)

Cristoforetti en Amor hebben eerder samen een korte oefening gedaan tijdens een persoonlijke ontmoeting in het European Astronaut Centre in Duitsland. Deze virtuele sessie was echter de eerste in de ruimte.

Aan het begin van de oefening haakt Cristoforetti haar voeten onder een paal, zodat ze op hun plaats blijven terwijl ze haar lichaam opwarmt en diep ademhaalt. Deze aanpassingen gaan door in de video. Ze gaat bijvoorbeeld naar Uttanasana (Standing Forward Bend) door met haar handen over de lengte van een elastische band te werken. In Virabhadrasana 2 (Warrior 2 Pose) lopen de banden om haar schouders, waardoor haar lichaam verbonden blijft met de vloer van het ruimtestation. “Eigenlijk voelt dit heel fijn”, zegt Cristoforetti terwijl hij in de houding zit. “Ik voel de rek en ik voel mijn benen werken.” (Zelfs astronauten snakken naar een goede spierontspanning.)

Het is een oefening die Cristoforetti hoopt voort te zetten in de ruimte. Ze zegt dat ze tijd zal vrijmaken om regelmatig door houdingen te bewegen vanwege het vermogen van yoga om kracht, flexibiliteit en een betere houding op te bouwen.

Cristoforetti’s coolheidsfactor gaat verder dan haar vermogen om zonder zwaartekracht naar Eagle Pose of Natarajasana (Dancer Pose) te gaan. Ze wordt ook gecrediteerd met het maken van de eerste TikTok aan boord van het internationale ruimtestation. En op 28 september werd ze de eerste vrouw die het commando over het station op zich nam. “Ik voel me nederig door mijn benoeming tot commandant”, zei ze in een verklaring over haar benoeming. “[I] Ik kijk ernaar uit om gebruik te maken van de ervaring die ik heb opgedaan in de ruimte en op aarde om een ​​zeer capabel team in een baan om de aarde te leiden.”

Haar TikToks, die meer dan vijf miljoen views hebben, beschrijven haar leven op het internationale ruimtestation. Hoewel je je misschien eindeloos zwevend voorstelt (en ja, daar is iets van), is haar leven in de ruimte schokkend normaal. In haar video’s laat ze zien hoe ze de lunch klaarmaakt, traint en zich klaarmaakt om naar bed te gaan. En, zeker, deze processen zien er lichtelijk anders dan dezelfde op aarde, maar dezelfde gezonde routine staat.

Benieuwd naar de complete video van Cristoforetti’s space yoga practice? We hebben het hier voor je opgenomen.Recent Posts