De yogapraktijk van de 80-jarige Paul McCartney is misschien wel het meest inspirerende wat ik heb gezien“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Hij is een Grammy-winnaar, ridder en natuurlijk een Beatle. Maar wist je dat Sir Paul McCartney ook een yogi is?

In 2020 onthulde McCartney in een interview met de podcast “Smartless” dat hij regelmatig oefent met “een paar vrienden”, waaronder Lorne Michaels en Alec Baldwin. “We hebben dit kleine ding”, zei McCartney. “Het heet ‘The Yoga Boys’ en we doen samen yoga, en we zijn verschrikkelijk.”

Zijn laatste punt lijkt onwaarschijnlijk. In een interview in 2013 met Politico prees Baldwin de beoefening van zijn yogapartner en zei dat McCartney de enige echte beoefenaar van het stel was. ‘Hij is serieus,’ zei hij. “Hij heeft het lichaam van een 17-jarige jongen.”

McCartney is ook serieus om zijn praktijk niet te beperken tot het fysieke. In een interview voor zijn blog in 2015 zei hij dat hij regelmatig transcendentale meditatie toepast, die hij in India leerde van Maharishi Mahesh Yogi. “Ik denk dat het altijd heel goed is om een ​​​​soort van stil moment in je dag te krijgen”, zei hij in de post. “Als ik de kans krijg in een druk schema, zal ik het doen…Ik vind het altijd leuk om een ​​moment te nemen en gewoon te mediteren. Het is iets goeds.”

Hij belichaamt ook de yogafilosofie door zijn bekende liefdadigheidsdonaties, benefietconcerten en gemeenschapsbereik. Onlangs verscheen zijn boek, Grandude’s groene onderzeeërdiende als inspiratie voor een aflevering van ‘Cosmic Kids Yoga’.

In dat ‘Smartless’-interview reageerde McCartney op een vraag over hoe hij zo fit bleef. “Ik denk niet dat ik dat ben, natuurlijk,” grapte hij als antwoord. McCartney ging verder met het uitleggen van zijn gezondheidsregime, dat een langdurige praktijk van vegetarisme en dagelijkse trainingen omvat.

Wat is precies de trainingsroutine van McCartney? Tijdens de podcast legde hij uit dat het meestal begint bij hem en zijn mat. Na te zijn begonnen met wat vloerwerk, onder meer met een foamroller, doet hij wat cardio. Hij besluit met zijn favoriete onderdeel van de routine, een hoofdstand, die altijd een reactie oproept van de zware gewichtheffers wanneer hij naar de sportschool gaat in plaats van thuis te oefenen. “Aan het einde doe ik een hoofdstand en ze komen naar me toe, [and say] ‘Hé, dat is behoorlijk indrukwekkend, man’,’ zei hij.

Hoewel het voor McCartney meer is dan zichzelf ondersteboven draaien in een inversie. Hij doet ook regelmatig aan oogyoga en is een groot voorstander van de praktijk. In een aflevering van 2021 van de podcast ‘Table Manners with Jessie and Lennie Ware’ schreef hij dat de oefeningen zijn gezichtsvermogen behouden. Hij leerde de praktijk terwijl hij in India was. “[The guide] legde uit dat je ogen spieren zijn,’ zei hij, en legde uit dat het belangrijk is om ze te versterken, net als elke andere spier in je lichaam.

Zijn passie voor de visuele praktijk gaat verder dan de causale podcast-vermelding. McCartney heeft een video gemaakt voor geïnteresseerde beoefenaars, die je door zijn typische routine leidt. In de video zegt McCartney dat hij drie sets van elk van de volgende groepen voltooit. “We gebruiken geen” [our eyes] goed genoeg”, zegt hij. We zitten achter de computer of kijken [television] de hele dag, of lees boeken. Je gebruikt dus maar één set spieren.” (Of misschien om uit te kijken naar opeengepakte mensenmassa’s, voor de rocksterren onder ons.)

Hij begint met omhoog, naar het midden en naar beneden te kijken, waarbij hij elke blik een paar seconden vasthoudt. Vervolgens werkt hij aan zijn zij-aan-zij beweging, waarbij hij zijn ogen (maar niet zijn hoofd) van links naar rechts verschuift, voordat hij naar de diagonale lijnen gaat. Hij beëindigt zijn oefeningen door naar zijn neus te kijken, zijn ogen in beide richtingen te rollen, naar een object in de verte te staren en ten slotte zijn blik naar zijn hand te verplaatsen.

Wil je McCartney’s eye yoga-oefeningen zelf proberen? Bekijk zijn video hieronder. (De beoefening van de Beatle is vergelijkbaar met de beoefening van oogyoga waar we van houden – of, eerlijk gezegd, graag haten – bij Yoga Journaal.)

Recent Posts