De yogaleraar en manifest die de stromen verstoortHet volgende is een fragment uit het boek, Het yogamanifest en interview met auteur en yogaleraar Nadia Gilani.


Hoe werd een oude spirituele praktijk het domein van de bevoorrechten?

Nadia Gilani beoefent al vijfentwintig jaar yoga. Ze heeft ook gewerkt als yogadocent. Yoga heeft haar leven gered en heeft haar door vele hoogte- en dieptepunten heen zien gaan; het is een geloof, een discipline en een vriend geweest, en ze gelooft met heel haar hart in het radicale potentieel ervan. In de loop van haar jaren in de wellness-industrie heeft Nadia echter niet alleen de stijgende populariteit van yoga opgemerkt, maar ook hoe de moderne incarnatie ervan niet langer mensen van kleur, mensen uit de arbeidersklasse of vele andere groepen bedient die oorspronkelijk de creatie ervan hebben gepionierd.

Door haar eigen herinneringen aan de manier waarop de praktijk haar heeft geholpen te combineren met een verslag van de geschiedenis en transformatie in het moderne westen, schrijft Nadia een liefdesbrief aan yoga en een gepassioneerde kritiek op de miljardenindustrie wiens kosten en ontoegankelijkheid veel van de die het zou moeten helpen. Afwisselend aangrijpend, grappig en schokkend, Het yogamanifest graaft op waar de industrie fout is gegaan, en wat kan worden gedaan om de praktijk van zijn eigen succes te redden.

We gingen zitten met Nadia Gilani, om te praten over het nieuwe boek:

Nadia Gilani InstagramHoe ging yoga? Echt Red je leven?

Yoga is al heel lang in mijn leven, maar het is zeker af en toe een knipperlichtrelatie geweest. Ik kwam naar de praktijk toen ik 16 was en op een beetje een slechte manier emotioneel en waarschijnlijk depressief, hoewel ik het op dat moment niet wist. Yoga had een griezelige manier om op de een of andere manier een beetje magie in mijn leven te strooien. Het heeft me niet genezen of alles van de ene op de andere dag opgelost en er waren tijden dat ik het opgaf toen het leven moeilijk werd, maar het is het ding waar ik meer op terug ben gekomen dan iets anders waarvan ik denk dat het alles zegt. Het heeft me gered door dat zaadje zo vroeg in mijn leven te planten dat ik me aangetrokken voelde om naar terug te keren wanneer ik het nodig had en in staat voelde.

Kan uw boek mensen helpen die meer willen weten over culturele toe-eigening?

Het Yoga Manifest is in wezen een persoonlijk verhaal, dus het is een memoires waardoor ik in mijn relatie met yoga weef en vervolgens kijk naar de relatie van yoga met de moderne wereld. Om dat te doen, moeten we kijken naar waar yoga vandaan komt, waar het nu is en waar het de volgende keer naartoe kan gaan. De vragen die mij het meest worden gesteld, zijn van mensen die in de war zijn over wat culturele toe-eigening is, of wat het verschil is tussen toe-eigening en waardering, dus ik heb geprobeerd daar enig licht op te werpen. Ik ben er op geen enkele manier militant in en begrijp dat er fouten zullen gebeuren, maar de manier waarop we op die fouten reageren of zelfs maar luisteren naar mensen die hun bezorgdheid zouden kunnen uiten, is wat mij betreft een stap in de goede richting . Ik ben hier niet om iemand iets te vertellen, ik wil gewoon het deksel op de zaak heffen, zodat we allemaal beter geïnformeerd zijn en blijven leren. Uiteindelijk gaat het om cultureel gevoelig zijn en ik stel manieren voor waarop lezers dat in het boek kunnen doen.

Wat is je favoriete hoofdstuk in het boek en waarom?

Dit is een moeilijke vraag! Ik hou om verschillende redenen van verschillende delen van het boek, dus ik zal de regels een beetje moeten buigen en met een paar secties moeten antwoorden. Sommige van mijn favoriete delen van de boeken zijn wat ik intermezzo’s heb genoemd. Het zijn kortere vignetachtige passages tussen de hoofdhoofdstukken die dienen als een pauze van het hoofdverhaal voor reflectie. Ik wilde spelen met de structuur van het boek, maar zonder de lezer in verwarring te brengen, dus ze zijn ontworpen om stukjes van het verhaal op een subtiele, poëtische manier in te vullen. Als ik een favoriet zou moeten kiezen, zou het een moeilijke keuze zijn tussen hoofdstuk 1 omdat het verhaal dat ik daar vertel over de tienerjongens die ik lesgaf, altijd mijn hart verwarmt. Ik zou ook hoofdstuk 10 kiezen, wat een belangrijk hoofdstuk voor mij was omdat het het verhaal tot op de dag van vandaag brengt. Het was verrassend gemakkelijk om te schrijven, omdat ik tijdens de laatste COVID-19-lockdown in het VK in 2021 opgesloten zat. Ik had veel te zeggen en niemand om het tegen te zeggen, dus schreef ik het allemaal op.

Hoe geeft je boek hoop?

Het yogamanifest

Het yogamanifest

Ik denk eerlijk gezegd niet dat er een boek als dit is dat al eerder is geschreven. Er zit veel in: persoonlijk verhaal, geschiedenis van yoga, een analyse van onze moderne wereld en hoe yoga op zowel goede als slechte manieren met politiek kan verweven zijn. Het is niet echt een yogaboek, maar meer een levensboek, want dat interesseert me het meest – schrijven over hoe het leven voelt: de vreugde en het wonder ervan, evenals de pijn en wonden die we dragen. Het is geen handleiding om yoga te doen of een gids met tips en trucs om yogaleraar te worden. Dat gezegd hebbende, ik heb e-mails en berichten gehad van veel mensen die het boek hebben gelezen en me vertelden dat ze zich gezien voelen en dat het boek hen heeft geholpen in hun praktijk of hen heeft geïnspireerd in hun onderwijs, wat ik niet had verwacht en ik ben verheugd om te horen .
Ik wil dat het mensen blijft helpen. Dat is mijn grootste hoop.

——

De volgende keer dat je je Zonnegroet oefent en het een uitdaging vindt, denk dan eens aan dit:

Ik sta bovenaan de mat en voel me stijf, pijnlijk en zwaar. Grote tenen raken elkaar, hakken uit elkaar. Ik til alle tien tenen van de vloer, spreid ze en zet ze weer neer. Ik sta in Samasthiti, Equal Standing Pose, (algemeen bekend als Mountain Posture).

ik pauzeer.
Mag ik nu de moeite nemen om te oefenen?
Mijn lichaam doet pijn.
Het leven doet pijn.
Wat is het punt?

Het is middag en ik doe dit meestal in de ochtend. Maar ik ben angstig en springerig, dus ik blijf erbij. Alles begint met de Zonnegroet – de ruggengraat van alle houdingsoefeningen. Ook als er geen tijd is om te oefenen, doe ik dit altijd. Steeds weer totdat ik moe ben en het gevoel heb dat ik stil kan zitten. Toen ik voor het eerst de Zonnegroet leerde, deed het me denken aan Namaz – de moslimpraktijk voor het verrichten van gebed, waarbij je je armen opheft en neerbuigt. Deze vertrouwdheid, gezien mijn moslimwortels, gaf me een voorliefde voor deze reeks bewegingen. Ik breng mijn handpalmen bij elkaar, duimen naar de borst en fluister snel de Ashtanga Yoga openingszang. Dan, terwijl ik inadem en de armen omhoog strek, de handpalmen tegen elkaar druk, kijk ik naar mijn duimen, adem uit terwijl ik naar voren vouw en de handpalmen plat op de grond leg.

Urgh, ik ben moe, heb niet genoeg geslapen en mijn hersenen voelen gespannen aan.

Ik adem in, strek mijn pijnlijke hart naar voren, adem dan uit en spring in een plankpositie. Ik laat mijn lichaam zakken en zweef boven de mat in Chaturanga Dandasana of Four-legged Stick Pose. Ik inhaleer opnieuw, rol over de tenen en til op in de opwaarts gerichte hond, en adem uit in de neerwaartse gerichte hondhouding. Ik merk dat ik mijn adem inhoud.

Het is moeilijk om te ademen. Mijn heupen zitten vast. Ik voel op dit moment hetzelfde over het leven.

Nog steeds in Downward Facing Dog, spreid ik mijn vingers wijd, schouders weg van de oren, staartbeen naar de hemel, hielen die naar de aarde zakken. Ik adem één in, adem één uit. Adem twee in, adem twee uit. Ik tel vijf lange, grillige ademhalingen als deze. Dan, inademend, spring ik van voeten naar handen, verleng me naar voren en adem uit om te vouwen. Weer inademen, armen omhoog en uitademen naar beneden, terug naar de Berg.

Ik ben solide als een bergIk zeg tegen mezelf.
Stevig als de aarde.
Een knoop in mijn maag trekt samen, wat me anders vertelt.

Ik moet doorzetten.

Ik begin stil te tellen in het Sanskriet, wat soms helpt het mentale geluid te blokkeren dat nooit lijkt te stoppen. Ekam armen omhoog, duik naar voren gevouwen, trini til hart op, chatvari spring terug en lager naar beneden. Ik blijf gaan. Mijn lichaamsgewicht begint zich gelijkmatiger over mijn voeten te verspreiden, de olie in mijn heupen begint dingen los te maken. Binnenkort halen mijn hersenen het misschien in. Ik haal opnieuw vijf keer adem in Neerwaartse Hond. Ik ben moe en afgeleid.

Misschien heb ik honger, ik moet stoppenzegt een stem in mijn hoofd.
Ga zo doorsuggereert een ander.
Oke dan.

Ik ga door, inhaleer en reik dan omhoog, adem uit en vouw naar voren. Nu voelt de adem alsof hij mijn beweging leidt. Er komt een lichtheid in mijn lichaam en mijn geest vernauwt zijn focus. De yoga komt in een stroomversnelling. Dit is waar het fysieke deel van de oefening voor is: het lichaam voorbereiden op meditatie. Ik ben nu klaar.

Alles zou toch nog goed kunnen komen.


Het volgende is een fragment uit het boek, Het yogamanifest en interview met auteur en yogaleraar Nadia Gilani.

Credit Jen Armstr

Krediet Jen Armstrong

Nadia Gilani is schrijfster en yogaleraar. Ze ontdekte yoga voor het eerst nadat haar moeder haar meenam naar een les in de jaren negentig – meer dan twintig jaar geleden. Sindsdien oefent ze. Nadia heeft uitgebreide ervaring in het werken met mensen met verschillende lichamen en uit alle lagen van de bevolking, van complete beginners tot meer ervaren mensen, tieners tot zeventigplussers, vluchtelingen en asielzoekers tot slachtoffers van huiselijk geweld, mensen met een psychische aandoening en degenen die herstellen van middelenmisbruik. Nadia doet er alles aan om yoga inclusief te maken. Haar manier van lesgeven is eigentijds, niet-dogmatisch en verkennend, met behoud van een diep respect voor de oude Indiase praktijk. Nadia’s werkachtergrond ligt in nieuwsjournalistiek en communicatie, wat ze tien jaar deed voordat ze yoga en meditatie doceerde. Het yogamanifest is haar eerste boek.

The Yoga Manifesto Workshop & Boek Tour 2022-2023. De (DIY) Yoga Manifesto-tour 2022-2023 zal een reeks workshops zijn met Nadia in het VK, waaronder een yogaoefening en Q&A om ideeën en gesprekken te delen in een speakeasy-achtige bijeenkomst. Klik op onderstaande links voor meer informatie en om direct bij de studio te boeken.

Website | InstagramRecent Posts