De banketbakker die geobsedeerd is door inversies, armbalansen en hete yoga“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Dit is de eerste in een reeks ‘Mijn Praktijk’-artikelen, waarin we een glimp van iemands unieke relatie met yoga delen.

Clarice Lam is geen onbekende in drukke dagen. Lam, een voormalig model dat chef-kok is geworden, verscheen onlangs als rechter in Amazon Prime’s “Dr. Seuss kookwedstrijd” en schrijft momenteel haar aanstaande kookboek, Bao breken, die volgend jaar verschijnt. Tussen de lange dagen van bakken, koken en onderzoek doen, maakt Lam nog steeds tijd voor een regelmatige yogabeoefening.

Lam volgde rond 2007 haar eerste yogales in Londen. Die ervaring, die ze volgens haar kreeg in een hete yogastudio, was vooral een uitdaging voor haar vanwege haar scoliose. “Er waren veel voorwaartse plooien en ik kon niet bewegen of buigen op bepaalde manieren die anderen in de klas wel konden”, schreef ze in een stuk voor Yoga-dagboek in 2020. “Maar tegen het einde was mijn pijn afgenomen. Na een maand oefenen was ik sterker, rustiger en officieel geobsedeerd.”

Maar Lam vestigde niet meteen een consistente yogapraktijk. Kort daarna verhuisde ze naar New York om het French Culinary Institute (nu bekend als het International Culinary Center) bij te wonen en kreeg ze een knipperlichtrelatie met haar praktijk. Lam zou hier of daar een paar maanden in een studio doorbrengen voordat hij uiteindelijk afhaakte. Andere verplichtingen zaten altijd in de weg.

In 2017 begon de stress van het starten van haar eigen bakbezorgbedrijf echter een fysieke en mentale tol te eisen van Lam. “Ik werd overspoeld met werk en de levensstijl in New York City”, zegt ze. “Ik raakte gewoon zo super gestrest dat ik echt terug moest naar yoga. Ik had het gevoel dat mijn lichaam yoga nodig had. Ik had het gevoel dat mijn geest yoga nodig had.”

Dat was het jaar waarin ze zich toelegde op een reguliere praktijk. Ze oefende consequent tot 2020, toen de pandemie toesloeg. Zonder persoonlijke lessen viel Lam van haar vaste routine af. Maar begin 2023 legde ze zich weer toe op haar yogabeoefening.

“Het is zo nuttig voor mij om de hele tijd aan yoga te doen”, zegt ze. “Het rekt gewoon alles uit en helpt me zo evenwichtig mogelijk te blijven.”

Hoe de praktijk van Clarice Lam eruit ziet

De yogaroutine van Lam zag er de afgelopen maanden vrijwel hetzelfde uit. Ze volgt een ochtendles bij SoFlo Hot Yoga, een studio dicht bij haar huis in Florida. (Lam verdeelt haar tijd tussen New York en de Sunshine State.)

Tijdens de les van 75 minuten richt Lam veel van haar aandacht op haar favoriete onderdeel van haar asana-oefening: inversies en armbalansen. Terwijl ze aan het spelen is, wendt ze zich tot enkele van haar beproefde liefdes, waaronder Parsva Bakasana (Side Crow Pose), Scorpion Pose en Eka Pada Koundinyasana (Hurdler’s Pose). “Ik denk dat de enige die ik nog niet helemaal onder de knie heb, Handstand is, maar ik denk dat ik er wel kom”, zegt ze. Naast haar ochtenden in de studio, werkt Lam ook aan poses buiten een klaslokaal, of het nu op het gras buiten haar huis in Florida is of terwijl ze een mat deelt met haar kat, Tuts.

Naast het volgen van een persoonlijke les, sluit Lam haar dag af met herstellende houdingen thuis. Lam heeft haar hele leven geleerd om te gaan met talloze skelet- en lichaamsproblemen – waaronder scoliose, hernia en ischias – en het strekken van haar ruggengraat is van cruciaal belang om de pijn die ze ervaart te verlichten. Elke avond draait ze zich om naar voren te vouwen of haar rug uit te rollen met haar yogawiel voordat ze naar bed gaat.

Waarom yoga belangrijk voor haar is

Lam’s benadering van yoga is uitdagend – en dat is een deel van de reden waarom ze er dol op is. “Scorpion doen was een groot probleem voor mij, omdat het extra moeilijk voor me is om in die houding te komen vanwege mijn ruggengraatproblemen”, zegt ze. “Ik ben echt trots op mezelf dat ik er zelfs in heb kunnen komen.”

De hot yoga-liefhebber richt momenteel haar aandacht op haar volgende uitdagingshouding: Handstand.Recent Posts