Bereidt de Yoga Docentenopleiding je voor om iedereen les te geven?“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

juni 1995. Ik zit in kleermakerszit op een dikke plastic gymmat in een vergaderruimte in de kelder van het Davies Hospital in de wijk Castro in San Francisco. De aids-crisis woedt en dit is een epicentrum. De verdiepingen boven ons worden bevolkt door mensen met hiv, een ziekte die homomannen treft, waaronder zoveel van mijn vrienden. ik heb pijn. Maar yoga had me gered van het diepe verdriet en de wanhoop waarin ik was gestort. Ik geloof dat het kan helpen. Nu sta ik op het punt mijn eerste yogales te geven voor mensen met hiv/aids.

Een maand eerder had ik net mijn 200-urige yogadocentenopleiding afgerond. Mijn hart bonst zo hard dat ik bang ben dat mijn studenten het zullen kunnen horen. Helaas zullen ze in plaats daarvan stemmen horen via de luidspreker van het ziekenhuis. Af en toe worden we opgeschrikt door: “Code Blauw! Code Blauw!” wat betekent dat iemand een levensbedreigende noodsituatie heeft op de verdiepingen boven ons.

Het vuile grijze tapijt zit onder de vlekken en de kamer ruikt naar ziekenhuiseten omdat de cafetaria ernaast is. Ik heb de tafels en stoelen naar een kant van de kamer verplaatst om ruimte te creëren voor een kleine groep studenten die langzaam arriveert. De vloer ligt bezaaid met gymmatten en ziekenhuiskussens. Een student komt naar me toe en zegt dat hij niet op de grond kan zitten. Hij weet dat hij niet meer kan opstaan.

Andere studenten hebben andere fysieke uitdagingen. Eentje heeft een vorm van neuropathie die gevoelloosheid in zijn voeten veroorzaakt waardoor hij niet op één been kan balanceren. Een ander, die extreem mager is, vertelt me ​​dat hij extreem vermoeid is.

Plots voel ik me ontoereikend en onvoorbereid. Hoe ga ik dit voor hen laten werken? Wat heeft mij in mijn 200-urige yogatraining op dit moment voorbereid?

Lesgeven we met de juiste intentie?

Ik weet dat ik de juiste intentie had, maar ik had niet alle praktische onderwijsvaardigheden die ik echt nodig had om de impact te maken waarop ik had gehoopt. Ik wist niet zeker hoe ik de ervaring effectief kon maken voor alle studenten die die dag naar de les kwamen.

Zelfs voordat ik aan mijn 200-urige training begon, had ik het ongelooflijke geluk vier jaar in de leer te gaan bij een meesterlijke yogaleraar, Kazuko Onodera. Ik bracht dagen met haar door – yoga beoefenen, filosofie studeren, tuinieren en koken. Het was een diepgaande yoga-opleiding.

Als eerstelijns aids-activist bij een groep genaamd ACT UP, had ik ook talloze trainingen gegeven over antiracisme en gemeenschapsvorming. Ik waardeerde het allemaal en ik voelde me vol yogakennis. Maar mijn kennis, goede bedoelingen en waardering voor de praktijk waren niet genoeg. Het punt is dat ik niet de juiste middelen had om het met anderen te delen. Mijn opleiding tot yogaleraar had me niet voorbereid om les te geven aan echte mensen met echte lichamen en echte problemen. Zelfs na de diepe yoga-leertijd voelde mijn 200-urige yoga-lerarenopleiding nog steeds als drinken uit een brandslang.

De training die yogadocenten nodig hebben

Er waren twee specifieke gebieden waarop ik het gevoel had dat ik mijn onderwijsvaardigheden miste. Een daarvan was het aanpassen van de praktijken voor al mijn studenten. De andere was in mijn vermogen om ze allemaal tegelijkertijd te bedienen.

Na die eerste les in de kelder van het ziekenhuis besefte ik dat ik meer training nodig had om te leren hoe ik mijn onderwijs voor iedereen toegankelijk kon maken. Ik vond mogelijkheden om een ​​aantal bekwame en ervaren leraren te helpen, maar uiteindelijk besefte ik dat ik mijn eigen manier van lesgeven moest vinden. De uitdaging was om het vertrouwen te vinden om uit het oude denken te breken. Ik wilde de traditie waar ik deel van uitmaakte respecteren, maar ik wilde ook de studenten die naar me toe kwamen echt dienen.

Door de jaren heen heb ik manieren gevonden om creatiever te denken en elke yogapraktijk als een spectrum van mogelijkheden te onderwijzen. Ik heb specifieke technieken ontwikkeld om lessen op echt gemengd niveau te geven, waar studenten met verschillende vaardigheden en handicaps samen kunnen oefenen. Dit zijn vaardigheden waarvan ik wou dat iemand ze met me had gedeeld voordat ik in die eerste klas stapte.

Buigen van woede naar actie

oktober 2016. Ik sta voor een paar honderd mensen die zich hebben verzameld voor de tweede jaarlijkse toegankelijke yogaconferentie in het Santa Barbara Yoga Center in Californië. Het is ondraaglijk heet en er is geen airconditioning. We zijn aangekomen bij de laatste sessie van de conferentie en ik sta open voor opmerkingen en vragen. Ik ben uitgeput van het runnen van de conferentie en klaar om naar huis te gaan.

Maar de energie in de kamer is elektrisch. Boven het lawaai van de fans uit beginnen mensen hun frustratie en zelfs woede te delen over de yogawereld omdat ze hen buitensluiten. Persoon na persoon deelt hun verhalen over hoe ze zijn weggelaten uit de hedendaagse yoga.

Een persoon met een handicap beschrijft dat hij te horen kreeg dat hij te traag was om de klas bij te houden, dus dat hij niet meer moest komen. Iemand anders beschrijft de schaamte die ze voelden toen hun leraar hen vertelde dat als ze zouden afvallen, ze de houdingen gemakkelijker zouden kunnen doen. Bijna iedereen in de zaal heeft wel een pijnlijk verhaal. Het is alsof ik een klep heb geopend en al deze sterke emoties beginnen naar buiten te stromen.

Ten slotte ging het gesprek over het feit dat de meeste leraren niet werden opgeleid om hun lessen toegankelijk te maken, en hoeveel voordeel zou kunnen worden gehaald uit meer nadruk op toegankelijkheid in lerarenopleidingen. We bespraken de Yoga Alliance-normen voor 200-urige yogadocentenopleidingen. Hun basisvereisten voor de manier waarop lerarenopleidingen worden gegeven, omvatten een minimum aantal uren instructie in bepaalde studiegebieden. Maar ze vroegen niet om specifieke training om yoga toegankelijk te maken. Eigenlijk was het nergens verplicht. We waren het erover eens dat dat moest veranderen.

Pleiten voor inclusie

Uit de discussie die dag hebben we een toegankelijk yoga-advocatuurteam gevormd. Onze eerste taak: een petitie indienen bij Yoga Alliance voor verandering. Wonder boven wonder leek het te werken. Het volgende voorjaar lanceerde YA een nieuw initiatief om de normen voor 200-urige yogadocentenopleidingen bij te werken. Ik kom terecht in een commissie die zich bezighoudt met het opstellen van een herziene gedragscode. Het eindresultaat, dat begin 2020 is opgesteld, bevat krachtig taalgebruik rond diversiteit en inclusie:

Volgens Code Principe 6 MOGEN Leden NIET discrimineren en MOETEN alle individuen actief worden betrokken. Van leden wordt verwacht dat ze verder gaan dan de wettelijke basisverboden tegen discriminatie en, binnen hun praktijk, iedereen actief opnemen, accommoderen en verwelkomen die willen worden opgenomen in de beoefening van yoga.

Het gaat verder met te zeggen dat leden niemand mogen discrimineren “op basis van leeftijd, geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, ras, etniciteit, cultuur, nationale afkomst, religie, lichaamstype, persoonlijk uiterlijk, fysieke of mentale bekwaamheid, sociaaleconomische status , burgerlijke staat, politieke activiteiten of affiliatie of enige andere basis.” Het zegt dat leden actief mensen moeten opnemen en verwelkomen die doorgaans worden uitgesloten, en accommodatie moeten bieden aan mensen met een handicap, rekening houdend met veiligheid en toegankelijkheid.

De taal was duidelijk en krachtig. (Zelfs die hoofdletters staan ​​in de code.) Ik hou van het idee van actieve inclusie, en ik was onder de indruk van Yoga Alliance omdat ze in dit opzicht zo’n sterk standpunt innemen. Met hernieuwde hoop op hedendaagse yoga stelde ik me een wereld voor waarin alle yoga toegankelijk was en waar mensen die uitgesloten waren, welkom zouden zijn in alle yogaruimtes.

Wachten op de droom

Vandaag, 2022: Een paar jaar na de implementatie wacht ik nog steeds op de verwezenlijking van die droom. We zien nog steeds bekwaamheid, racisme, vetfobie en zoveel andere vormen van vooroordelen in de yogawereld. Ik vraag me af of YA-geregistreerde leraren en scholen zich bewust zijn van waar ze mee instemmen als ze op dat kleine vakje klikken dat zegt dat ze zich aan de gedragscode zullen houden? Hoe interpreteren ze de toewijding om “iedereen actief op te nemen, tegemoet te komen en te verwelkomen die betrokken willen zijn bij de beoefening van yoga?” Hoe kunnen ze het in de praktijk brengen?

Ik weet niet zeker of de bijgewerkte normen van 200 uur een substantiële verbetering hebben gebracht in dit aspect van yogales. Tijdens het maken van een toegankelijke yogadocentenopleiding heb ik diep nagedacht over wat een beginnende yogadocent moet weten. Als ze een typische lerarenopleiding van 200 uur hebben voltooid, zijn yogadocenten dan in staat om yoga te delen met al hun studenten? Zouden ze les kunnen geven aan een klas van gemengd niveau met gehandicapte mensen, oudere mensen, dikke mensen – echte mensen die allemaal individuele behoeften en capaciteiten hebben?

Helaas denk ik van niet. We hebben het hoge doel van actieve inclusie, maar de meeste leraren die de basisopleiding voor leraren voltooien, missen de vaardigheden om dat doel te realiseren. Deze ontkoppeling creëert een gevaarlijke kloof waar veel studenten doorheen vallen. Een gat gevuld met studenten die denken: “Ik ben niet flexibel genoeg om yoga te doen.” “Ik ben niet jong genoeg om yoga te doen.” “Ik ben niet mager genoeg om yoga te doen.” En het ergste van alles: “Ik raakte geblesseerd tijdens yoga, dus het is niets voor mij.”

Het lijkt alsof yogadocentenopleidingen weinig tijd besteden aan het aanleren van vaardigheden en methodologie waarmee nieuwe docenten snel bedreven kunnen worden in het echt toegankelijk en gastvrij maken van yoga voor iedereen.

Ik zie de normen niet die betrekking hebben op de vraag hoe de praktische vaardigheden kunnen worden verworven die leraren nodig hebben om aan de hoge roeping van die gedragscode te voldoen. Het komt dus op ons neer. Het is de plicht van elke yogaleraar en yogaschool om na te denken over de krachtige woorden in de Gedragscode en ons af te vragen of we er alles aan doen om iedereen actief te betrekken die geïnteresseerd is in de beoefening van yoga.


Jivana Heyman is de oprichter en directeur van Accessible Yoga, en de auteur van Toegankelijke yoga: houdingen en oefeningen voor elk lichaam en Yogarevolutie: bouwen aan een beoefening van moed en mededogen

Recent Posts