Asteya: Weten wanneer genoeg genoeg isAls het ging om het beoefenen van de derde yama, asteya, dacht ik altijd: ‘O, ik steel niet! Hier ben ik goed in!” Eenvoudig. Controleren.

Welnu, ik werd op mijn plaats gezet door mijn leraren Shankarji en Kabirji, twee afstandelijke yogameesters op de Maitreya School in Bihar. Ik studeerde voor mijn master in India en werkte als onderwijsconsulent op de school. Ik was daar om leraren les te geven, maar ik heb zoveel geleerd van deze twee ongelovige yogameesters die deel uitmaakten van het bestuur van de Maitreya-school. Ze lachten me allebei vriendelijk uit toen ik hen vertelde dat ik helemaal geen moeite had met deze yama. En toen deelden ze allemaal zachtjes hun verhalen en ervaringen die me hielpen om me ervan bewust te worden dat er veel lagen zijn in asteya – en veel manieren om het te beoefenen.

Is het verkeerd om dingen te willen?

De beoefening van asteya gaat niet alleen over het niet aannemen van dingen van anderen. Het houdt ook verband met het aanpakken van de menselijke toestand van verlangen – het verlangen naar meer om een ​​gevoel van gebrek te vullen. Het is natuurlijk om dingen te willen, maar als we in een staat van voortdurend verlangen vervallen, steelt vaak de vreugde van wat we op het moment hebben. De moderne cultuur stuurt de boodschap dat we niet genoeg zijn zoals we zijn. Asteya daagt ons uit om te zien dat we genoeg hebben, ondanks alle berichten over gebrek die deel uitmaken van de samenleving waarin we leven.

Hoewel zoveel – zowel van buiten als van binnen – ons kan vertellen dat we niet genoeg hebben, leert yoga dat we alles hebben wat we nodig hebben en dat we goed zijn zoals we zijn. Het is een beoefening van overvloed die een diepgaande verschuiving in perspectief uitnodigt van “wat mis ik” naar “wat kan ik waarderen?” Asteya oefent met het bewustzijn dat je alles hebt wat je nodig hebt.

Asteya Sanskriet

सर्वरत्नोपस्थानम्॥३७॥
asteyapratiShThaayaaM sarvaratnopasthaanam

Swami Satchidananda vertaalt deze soetra als “Op wie gevestigd is in niet-stelen, komt alle rijkdom.” Wat een krachtige leer voor degenen onder ons die in een kapitalistisch systeem leven, of welk systeem dan ook dat waarde hecht aan hoeveel we kunnen produceren, consumeren en extraheren. Er is zoveel hoop als ik weet dat ik, door gepast te leven, zal hebben wat ik geestelijk nodig heb.

Hoe zal het voelen als ik genoeg heb?

Een paar jaar geleden woonde ik in een bescheiden huis met mijn kind en mijn partner. Omdat we afhankelijk waren van het salaris van een Engelse leraar, hadden we vaak moeite om beslissingen te nemen, zoals het repareren van een kapot apparaat of het kopen van vers biologisch voedsel voor het huishouden. Ik schreef een briefje voor mezelf en legde het op de boekenplank bij de deur, zodat ik het elke keer zou zien als ik mijn huis binnenkwam of verliet. Er stond: “Ik heb genoeg.” Het was een herinnering aan de overvloed die asteya ons uitnodigt om te erkennen.

Ik bracht veel tijd door in een praktijk van asteya om die notitie en het concept te overdenken. Toen ik bijvoorbeeld deze overvloedoefening deed, moest ik erkennen dat ik een dak boven mijn hoofd had, eten in de koelkast en semi-betrouwbaar vervoer. Tegelijkertijd bedacht ik dat niet iedereen in onze samenleving even gelukkig is. Deze oefening is niet bedoeld om mensen te vertellen die behoefte hebben om gewoon meer te visualiseren of te manifesteren. Voor degenen onder ons die in onze basisbehoeften worden voorzien, kan deze specifieke oefening “Ik heb genoeg” nuttig zijn.

Hoe ondersteunt wat ik heb mijn spirituele groei?

Ik was met deze zin aan het oefenen toen mijn oma, de matriarch in onze familie, stierf. Ze groeide op als een arbeidersvrouw in Engeland en was een ongelooflijk rolmodel – fel, onafhankelijk, competitief. Telkens wanneer ze iets aan haar huis veranderde, zoals het vervangen van het 20 jaar oude tapijt, lachte ze toen ze tegen ons kleinkinderen zei: “Ik geef je erfenis uit.” We lachten met haar; we hielden van haar en we waren blij dat ze alles kreeg wat ze nodig had. Hoewel ze niet veel had, heeft ze toch genoeg gespaard om iets aan ons na te laten. Ik ontving ongeveer $ 1500 van haar – een enorme meevaller voor mij toen ik van salaris naar salaris leefde.

Toen ik het geld ontving, begon ik meteen na te denken over wat ik zou kunnen kopen. En toen zag ik mijn briefje: “Ik heb genoeg.” Het herinnerde me eraan dat wanneer ik grote beslissingen neem, ik altijd terugkom op deze vraag: “Hoe zal dit mijn spirituele groei of die van anderen ondersteunen?”

Meteen wist ik het beste gebruik van die meevaller. We wilden graag op familieretraites in ons plaatselijke oefencentrum. Het uitgeven van dat kostbare geschenk aan materiële dingen zou neerkomen op het stelen van de kans om onze geestelijke groei te verdiepen. In plaats daarvan maakte ik een keuze die de collectieve groei van mij en mijn gezin ondersteunde. We gebruikten het geld om dat jaar op meditatie- en yogaretraite te gaan.

Waarom ben ik dankbaar?

Terwijl ik bleef nadenken over mijn ‘ik heb genoeg’-briefje, begon asteya een beoefening van spirituele vrijgevigheid te worden die rechtstreeks verband hield met dankbaarheid. Door mijn ervaring van vreugde in het huidige moment niet te ‘stelen’, kon ik mijn gedachten richten op waar ik in het hier en nu dankbaar voor was.

Hoe zou je asteya persoonlijk en cultureel kunnen toepassen? Kun je oefenen vanuit een plaats van liefdevolle vriendelijkheid jegens jezelf en anderen? Kun je je een plek voorstellen die je sterke punten en troeven erkent, in plaats van je te concentreren op wat je misschien mist? Wat zou de spirituele, persoonlijke, emotionele groei van jou en anderen ondersteunen? Waar zou je kunnen stelen van je hoogste intenties in het leven? U kunt deze vragen zelf onderzoeken. En zelfs, indien van toepassing, probeer de contemplatie: “Ik heb genoeg.”

De beoefening van asteya is krachtig en diep; het kan ons transformeren zoals het onze yogabeoefening en cultuur transformeert.

Asteya Affirmatie

Ik heb alles wat ik nodig heb hier, in mezelf. Ik belichaam asteya, niet stelen, door te eren wat anderen toebehoort en te vieren wat ik heb. Een innerlijk gevoel van overvloed geeft aanleiding tot vertrouwen dat ik alles heb wat ik nodig heb hier, in mezelf. Ik ben me bewust van hoeveel ik heb. Ik cultiveer een diepe tevredenheid met het leven. Ik zal mijn best doen om bewust te zijn van mijn consumptie en niet te consumeren vanuit een gevoel van gebrek of angst. Ik leef van overvloed en zoek binnenin naar alles wat ik nodig heb. Ik zal oefenen om terug te keren naar het huidige moment om in de aanwezigheid van de wonderen om me heen te zijn en om verbinding te maken met alles wat is.


Over onze bijdrager
Susanna Barkataki is de oprichter van Ignite Institute for Yogic Leadership and Social Change. Ze helpt yogadocenten, studio’s, non-profitorganisaties en bedrijven om leiders te worden op het gebied van gelijkheid, diversiteit en yoga-waarden, zodat ze bloeiend yogaleiderschap met integriteit en vertrouwen belichamen. Lees meer en ontvang het Honor Yoga Manifesto op susannabarkataki.com.

Recent Posts