Aditi Shah van Peloton leert miljoenen mensen online mediteren. Hier is hoe ze het doet.“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Toen Aditi Shah meditatieles begon te geven, liet ze niet veel aan het toeval over. Ze bracht haar tijd tussen studiolessen door met het ijverig schrijven van woord-voor-woord scripts.

“Als ik woord voor woord zeg, bedoel ik woord voor woord”, zegt Shah lachend. “Ik voelde me zo kwetsbaar om te delen, ik moest alles opschrijven. Op die manier was het alsof ik nog steeds overbracht wat ik wilde zeggen, maar ik was gewoon het voertuig – het voelde een beetje minder persoonlijk aan, wat het een beetje veiliger maakte.

Tijdens het afgelopen decennium van lesgeven is Shah zekerder geworden in haar vaardigheden en heeft ze meer vertrouwen gekregen in haar intuïtie bij het loslaten van dat ritueel. Naarmate haar zelfvertrouwen omhoogschoot, nam ook haar carrière toe. Shah sloot zich in 2018 aan bij het online fitnessplatform Peloton om zijn yoga- en meditatieprogramma’s te helpen lanceren. Toen de pandemie in 2020 de persoonlijke lessen effectief stopte, was Shah klaar om de virtuele wellness-explosie het hoofd te bieden.

Tot op heden heeft ze meer dan 1.000 online lessen gegeven die zich uitstrekken over krachtige vinyasa’s met hoge energie, langzame stromen met een lagere trilling, herstellende yoga, Yin-stretchsessies en meditatiepraktijken, waaronder een ‘Inleiding tot meditatie’. Ze is van mening dat het virtueel leiden van anderen door middel van meditatie unieke uitdagingen kan opleveren.

“Ik heb gemerkt dat het in sommige opzichten gemakkelijker kan zijn om online meditatie te onderwijzen, en in sommige opzichten kan het veel moeilijker zijn”, zegt Shah. Maar ze blijft geloven dat er voordelen zijn aan het online beoefenen en onderwijzen van meditatie. Dit is wat ze heeft geleerd als leraar en als student.

3 uitdagingen en voordelen van online meditatie

1. Uiteindelijk kunnen meer mensen dan ooit profiteren van meditatie

Het aanleren van een oude praktijk via een hightech aanpak kan intimiderend zijn, zegt Shah. Maar het maakt de door onderzoek ondersteunde voordelen van meditatie, waaronder stressvermindering en verbeterde focus, beschikbaar voor een ongekend aantal individuen. Dat omvat degenen die misschien niet de tijd of de neiging hebben om persoonlijke meditatie bij te wonen, maar die de wetenschap van mindfulness, de kracht van ademwerk of de elementen van metta-meditatie (liefdevolle vriendelijkheid) willen verkennen.

Online lesgeven heeft haar ook uitgedaagd om haar zeer gestructureerde manieren achter zich te laten en de praktijk aan te passen op een manier die bij haar studenten past. Shah’s instructies zijn gestructureerd maar niet prescriptief. Ze nodigt virtuele beoefenaars uit om hun interne ervaring te verkennen door middel van begeleide ademhalings-, onderzoek- en visualisatietechnieken, maar biedt ook ruimte en tijd voor stille reflectie. Haar onderwijs weerspiegelt in feite veel elementen van haar eigen praktijk.

Met herhaling, oefening en het leren vertrouwen op zichzelf, heeft Shah haar relatief korte meditatiesessies, sommige niet meer dan vijf minuten, voor iedereen toegankelijk gemaakt.

GERELATEERD: 12 manieren om zitten in meditatie gemakkelijker te maken

2. Online contact maken met studenten kan lastig zijn, maar niet onmogelijk

“Echt een gevoel van intimiteit en eerlijkheid overbrengen via de camera kan een uitdaging zijn”, zegt Shah. “Wat ik heb ontdekt, is dat de enige manier om dat te doen, is door oprecht bereid te zijn eerlijk en kwetsbaar te zijn.”

Haar authentieke zelf presenteren was in het begin eng. “Ik denk dat meditatie gaat over een eerlijke en medelevende reflectie”, zegt Shah. “Het is één ding om dat met jezelf te doen; het is iets anders om dat met anderen te delen. Dat is kwetsbaar en soms moeilijk te verwoorden.”

Kwetsbaar zijn voelt in sommige opzichten nog steeds als een risico, zegt Shah. ‘Maar het betekent ook dat er misschien hoop is om met iemand in contact te komen. Ik denk dat dat een grote bijdrage levert aan het creëren van een gevoel van intimiteit en eerlijkheid.”

Shah zegt dat haar vermogen om op een informele manier en met authenticiteit te verschijnen voortkomt uit een toewijding aan haar eigen consistente meditatiebeoefening. “Een van de lessen die ik uit de praktijk zelf heb geleerd, is dat velen – zo niet de meesten – van ons veel dezelfde gedeelde ervaringen hebben”, zegt ze. “Zelfs als ik iets ervaar en ik het gevoel heb dat het raar is, is er waarschijnlijk iemand anders die een soortgelijke ervaring heeft gehad – of in ieder geval niet denkt dat het raar is.”

3. Community – online en niet alleen IRL – is een gamechanger

Het smeden van die verbindingen heeft Shah de voordelen geleerd van deel uitmaken van een online gemeenschap.

“Als je persoonlijk mediteert, is dat vaak in gemeenschap, in een sangha, of een klas. En wat zo geweldig is aan online lesgeven, is dat je zoveel meer toegang hebt tot de gemeenschap omdat je de lessen kunt volgen wanneer je maar wilt’, zegt Shah. En waar ter wereld je ook bent.

Die community ziet er misschien anders uit dan persoonlijk, maar is daarom niet minder essentieel. Shah ziet hoe leden vriendschap sluiten en elkaar vieren in online groepen en hun overwinningen delen op sociale media. Afgelopen augustus kon Shah zien hoeveel haar gemeenschap was uitgebreid sinds de door pandemie veroorzaakte sluitingen. Een groeiend aantal Peloton-leden schreef zich in om haar persoonlijke lessen bij te wonen.

Hoewel ze waarde ziet in zowel opgenomen als live meditaties voor Peloton, zijn de live lessen, wat betekent dat ze online in realtime kunnen worden bijgewoond, bijzonder voor haar. ‘In sommige opzichten word je verantwoordelijk gehouden’, zegt ze over studenten. “Als je je aanmeldt, kom je opdagen en weet je dat je het gaat doen, en misschien motiveert het je om iets nieuws te proberen. Ik denk dat het op dezelfde manier nuttig kan zijn als het hebben van een community in het echte leven nuttig kan zijn – je kunt erop vertrouwen dat een virtuele community je helpt om op te komen dagen.”

“Het maakt ook een verschil aan mijn kant”, zegt Shah. “Als docent is het fijn om te zien dat er een gemeenschap ontstaat.

Hoe online meditatie ons allemaal helpt, volgens Aditi Shah

Door haar lessen online te volgen, heeft Shah in veel opzichten op nieuwe manieren verbinding kunnen maken met aspecten van de praktijk en die inzichten terug kunnen geven aan haar studenten. Ze zegt dat het delen van meditatie binnen een gemeenschap haar en haar studenten in staat stelt om zowel de beoefening als het leven door het perspectief van anderen te bekijken, waardoor een groter gevoel van empathie, mededogen en begrip ontstaat.

“Het stelt ons in staat om af te stemmen op onze eigen menselijkheid zoals we die in anderen weerspiegeld zien, en ook te erkennen dat we verbonden zijn door onze menselijkheid, zelfs als we verschillende ervaringen hebben”, zegt ze. “Ik heb veel van mijn grootste lessen geleerd van mensen die in het echte leven en face-to-face niet voor mij beschikbaar waren. En ik denk niet dat dat maakt wat ze zeggen minder waardevol maakt, en ik denk ook niet dat ik me daardoor minder dankbaar voel voor of respectvol ben voor wat ze hebben moeten delen. Die lessen maken ook deel uit van wat ik onderwijs.”

“De wereld evolueert”, zegt Shah. “Dat we dit virtueel doen, betekent niet dat we het niet samen doen. Het gaat echt om het creëren van een gemeenschap op een andere manier die misschien voor ons allemaal toegankelijk is. Dat vind ik heel belangrijk en bijzonder.”

Over onze bijdrager

Michelle Konstantinovsky is een in San Francisco gevestigde onafhankelijke journalist, schrijver, redacteur en aluin van de UC Berkeley Graduate School of Journalism. Ze heeft veel geschreven over gezondheid, lichaamsbeeld, entertainment, lifestyle, design en technologie voor winkels als Vogue, Vanity Fair, Scientific American, Glamour, Shape, Self, WIRED, Cosmopolitan, Marie Claire, Teen Vogue en nog veel meer. Ze heeft ook gediend als gezondheids- en welzijnsredacteur bij Fitbit, senior gezondheidsschrijver bij One Medical en bijdragend redacteur bij California Home + Design. Ze voltooide in 2018 200 uur yogadocentenopleiding en probeert nog steeds de fysica van handbalanceren te begrijpen. Volg haar op @michellekmedia.Recent Posts