7 manieren om Parsvottanasana te variëren“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Pārśvottānāsana (Intense Side Stretch) heeft veel verschillende interpretaties, van de fysieke uitdrukking van de houding tot hoe mensen het woord uitspreken in hun lessen. Zo hoor je vaak twee verschillende Engelse vertalingen. De ene is Pyramid Pose en de andere is Intense Side Stretch. Als je het woord opsplitst, zie je dat in de letterlijke vertaling “parsva” kant betekent, “ut” betekent intens en “bruinen” betekent uitrekken. Misschien hoor je de eerste S in het woord uitgesproken met een standaard S-geluid zoals in sandwich, maar het accent boven de S suggereert dat het meer wordt uitgesproken als een shh-geluid in stilte.

Veel interpretaties betekent veel voordelen

In de meest voorkomende vorm van Pārśvottānāsana, neem je je handen achter je rug in Pascimanamaskar (Omgekeerd gebed). Dit stimuleert een achteroverbuiging in de bovenste wervelkolom. Maar het lichaam vouwt in een voorwaartse buiging bij het heupgewricht, een positie waarin u de neiging kunt hebben om uw ruggengraat naar voren te buigen en te ontspannen. Door deze twee bewegingen te combineren – extensie in de wervelkolom en flexie in de heupen – laat de pose zien hoe je je toewijding kunt behouden, zelfs als het voelt alsof je tegen tegengestelde krachten werkt.

Pārśvottānāsana kan ook iets van een hartopener zijn. Natuurlijk zijn er momenten waarop het openen van het hart niet gepast is. Als je hart bijvoorbeeld gebroken is, kan het nuttig zijn om houdingen aan te nemen die meer afgerond of naar binnen gevouwen zijn, waardoor de stukjes van je hart weer aan elkaar kunnen worden hersteld. Gelukkig zijn er veel variaties op Pārśvottānāsana waarmee je elke interpretatie van de pose kunt ontdekken die je op een bepaald moment nodig hebt.

Hier zijn 7 variaties van Pārśvottānāsana

In de houding komen

Ga bovenaan je mat staan ​​en plaats je handen op je heupen. Stap met uw linkervoet 3-4 voet naar achteren, waarbij u de heupbreedte tussen uw voeten behoudt. Draai uw linkervoet en heup voldoende naar voren zodat u zich stabiel voelt, en uw bekken werkt naar een neutrale rotatie, wat betekent dat uw heupbotten naar de voorkant van uw mat wijzen. Kies nu uit de armopties en bovenlichaamposities die u hieronder ziet. Om uit de pose te komen, til je je romp rechtop en stap je je achterste voet omhoog om je voorste voet te ontmoeten. Herhaal elke pose aan de tweede kant.

Uw handpositie kiezen

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana met een armvariant. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Handen in omgekeerd gebed

Deze omgekeerde gebedsvorm kan gecompliceerd zijn als u beperkingen in uw schouders heeft. Deze pose biedt tal van mogelijkheden om hetzelfde effect te bereiken. Als je in staat bent om je handen gemakkelijk in omgekeerd gebed te brengen, kan het een uitstekende manier zijn om je borst en schouders te openen, evenals je polsen en onderarmen. Die gebieden worden vaak krap door het gebruik van smartphones, computers en andere apparaten waar we allemaal op vertrouwen.

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana met een armvariant. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Handen op heupen

De traditionele variant is niet voor alle lichamen toegankelijk. Bovendien zijn er veel dagen waarop je misschien niet zo hard wilt werken. Door je handen op je heupen te houden, kun je je concentreren op het openen van je borst zonder afgeleid te worden door de complexiteit van het werk in het schoudergewricht van omgekeerd gebed.

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana met een armvariant. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Geïnterlinieerde handen

Evenzo kan het in elkaar grijpen van uw handen achter uw rug een alternatief zijn voor omgekeerd gebed. Deze positie van de handen zorgt ook voor veel variabiliteit. Als uw schouders bijvoorbeeld mobieler zijn, kunt u oefenen met het samenknijpen van uw handpalmen. Omgekeerd, als je schouders aan de krappe kant zijn of als je te maken hebt met blessures, open dan je handen zodat de hielen van je handen verder uit elkaar staan. Als alternatief kunt u een riem achter uw rug houden, zo breed als nodig is, en borstopening bereiken.

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana rechtopstaand met een achteroverbuiging. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Rechtop achterover buigen

Hoewel ik een enorme fan ben van het oefenen van een achterwaartse buiging terwijl je naar voren gevouwen bent, zijn er ook veel voordelen verbonden aan het rechtop blijven in je romp. Ten eerste is het een uitstekende manier om je voor te bereiden op diepere backbends. Het is ook handig als vouwen om welke reden dan ook gecontra-indiceerd is, zoals zwangerschap of oogletsel. En er is iets heel bevrijdends aan achterover leunen en met de zwaartekracht meegaan, terwijl je er normaal gesproken tegen moet vechten in deze houding. Je kunt elk van de bovenstaande handvariaties gebruiken bij het verkennen van rechtop staan.

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana met haar handen op blokken. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Handen op blokken

Achteroverbuigen is niet het enige doel van Pārśvottānāsana. Men zou kunnen stellen dat het naar voren buigende element even belangrijk is. Het is tenslotte de helft van de pose. Voorwaartse buigingen verlengen de hele achterkant van je lichaam, inclusief je kuiten, hamstrings en ruggengraat. Je kunt ook creatief worden met waar je je blokken plaatst. Door je blokken naar de achterkant van de mat te plaatsen, kun je dieper vouwen. Loop je blokken verder naar voren voor meer lengte. U kunt uw handen ook direct onder uw schouders plaatsen en uw romp op dezelfde hoogte van uw bekken houden.

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana met een armvariant. Ze houdt een yogablok achter haar rug. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Een blok achter je rug houden:

Als je kracht in je armen wilt krijgen en tegelijkertijd ruimte in de schouders wilt creëren, probeer dan een blok achter je rug te knijpen. Met je vingers verstrengeld of je handen in omgekeerd gebed, is er een verleiding om te vertrouwen op je flexibiliteit, wat kan betekenen dat je je gewrichten overstrekt zonder de nodige stabiliserende spieren te gebruiken. Omdat de armen bij het vasthouden van een blok naar elkaar toe worden gedrukt, activeert het de spieren van de buitenste armen, inclusief je triceps en deltaspieren.

Een vrouw met donker haar beoefent Parsvottanasana met haar handen op een stoel. Ze draagt ​​een pastelkleurige yogalegging en een topje. Er is een raam achter haar dat is afgedekt met doorschijnende gordijngordijnen. Op de achtergrond staan ​​planten, een grote groene bal en een kleine houten tafel.
(Foto: Sarah Ezrin)

Handen op zitting stoel:

Veel mensen geven er om verschillende redenen de voorkeur aan om hun hoofd niet lager te laten vallen dan hun hart, waaronder oogletsel, ongereguleerde bloeddruk, duizeligheid of migraine. Als we onze handen op de zitting van een stoel hebben, blijft je romp op dezelfde hoogte als je heupen. Het is technisch nog steeds een voorwaartse vouw, in die zin dat je op je heupen buigt, maar wanneer je romp omhoog staat, veroorzaakt het niet dezelfde soort druk in je hoofd. Dit is ook gewoon een uitstekende variatie om lengte aan te moedigen.


Over onze bijdrager

Sarah Ezrin is een auteur, een wereldberoemde yogadocent, een populaire Instagram-influencer en mama in de San Francisco Bay Area. Haar bereidheid om ongegeneerd eerlijk en kwetsbaar te zijn, samen met haar aangeboren wijsheid, maken haar schrijven, yogalessen en sociale media tot geweldige bronnen van genezing en innerlijke rust voor veel mensen. Sarah verandert de wereld door haar zelfliefde één voor één aan te leren. Ze is ook de auteur van De yoga van het ouderschap. Je kunt haar volgen op Instagram op @sarahezrinyoga en TikTok op @sarahezrin.

Recent Posts