7 manieren om je signalen exponentieel te verbeteren als je yogales geeft“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Ik heb altijd van woorden gehouden. Ik heb altijd ontzag gehad voor de manier waarop een paar korte regels op een pagina mijn hart kunnen openen. Toen ik jonger was, wilde ik schrijver worden, geen yogaleraar, maar op een dag bevond ik me op de mat achteroverbuigingen en voorwaartse plooien, waarbij ik stille tranen uit een onbekende bron liet ontsnappen, en dit brak ook mijn hart open. Het was poëzie in mijn lichaam. En het veranderde alles voor mij.

Mijn liefde voor taal was niet verspild. Woorden zijn een waardevol betaalmiddel voor degenen onder ons die de beoefening van yoga vergemakkelijken. Het zijn essentiële communicatiemiddelen terwijl we proberen studenten te helpen weten wat ze met hun lichaam moeten doen.

Toch kunnen we zoveel meer met onze woorden dan dat. We kunnen beoefenaars vragen om aanwezig te zijn met hun volledige zelf. We kunnen ze vragen te navigeren door hun ademhaling, te luisteren met hun huid, bewustzijn te verankeren in hun botten en spieren, de subtiele stroom van energie waar te nemen en de gedachten- en emotiestromen door hun zelf te laten stromen.

Woorden hebben kracht. Onze stemmen dragen niet alleen onze woorden, maar ook de betekenisvolle ervaringen die we aan studenten willen overbrengen. We willen de gemeenschap binnen en buiten inspireren. We proberen een uitgebreid zelfgevoel te ontdekken dat het bereik van elke hand- of voetpositie ver te boven gaat. We streven ernaar om een ​​ervaring van yoga op te wekken.

Breid je woordenschat uit

Als facilitators gebruiken we onze woorden doelbewust om verschillende energieën op te roepen, waarvan we hopen dat ze beoefenaars op verschillende manieren zullen raken. Op hoeveel verschillende manieren kunnen we iemand ertoe aanzetten zijn armen op te heffen?

We zouden kunnen zeggen:
Salarisverhoging
Verlengen
Vegen
Bereik
Rekken

Of referentie:
Tot aan de hemel
Richting het plafond
Voorbij je oren

Elke benadering kan een succesvol richtsnoer zijn in een yogales, hoewel ze allemaal iets anders resoneren. Soms is iets korts – Armen omhoog! – de perfecte keu. Andere keren kan iets uitgebreiders – schilder de ruimte met je vingers, je armen boven je hoofd vegen – nauwkeuriger oproepen wat we proberen over te brengen. Als leraren moeten we een uitgebreide onderwijswoordenschat cultiveren om uit te putten, zodat we effectief les kunnen geven aan de studenten die zich aangetrokken voelen tot onze lessen. We brengen de beoefening van yoga tot leven door onze taal.

Vertrouw op sterke actiewoorden

Net als bij schrijven kunnen gesproken werkwoorden – actiewoorden – krachtige middelen zijn. Ze brengen beweging en leven op het feest.

Plant je voet.
Duw je dijen naar achteren.
Giet meer gewicht door je hielen.

Asana onderwijzen betekent bezig zijn met woorden en betekenis in een belichaamd formaat. Het is een creatieve kunst met diepgaande implicaties. Een sterk werkwoord roept op zichzelf een bepaalde kwaliteit op, waardoor je meer kunt overbrengen terwijl je minder zegt. Als we lesgeven, is een aanpak van minder rommel, meer potentie meestal wenselijk, vooral tijdens een dynamische les wanneer zuinigheid van taal een noodzaak is.

GERELATEERD: 72 manieren om ‘ontspan’ te zeggen in yoga

Spreek met de zintuigen

We kunnen woorden gebruiken om een ​​beroep te doen op de ogen en de oren en de tastorganen. We kunnen proprioceptie stimuleren, ons gevoel van waar ons lichaam zich in de omringende ruimte bevindt, en interoceptie, of onszelf van binnen voelen.

Een manier om dit te doen is door beschrijvende woorden op te nemen die beoefenaars helpen zien, horen, ruiken, proeven of voelen. Woorden als helder, zoet, swoosh, golvend, elastisch, stevig, koel, veerkrachtig, gebogen, oneindig, enz. Drink zoete adem in, helemaal vullend tot aan je sleutelbeenderen. Laat het gewicht van je lichaam los op de koele vloer.

We kunnen de beoefenaar ook uitnodigen tot zintuiglijk onderzoek door directe instructies af te wegen tegen woorden die introspectie aanmoedigen. Vragen zijn een goede manier om dit te doen, waarbij het bewustzijn wordt gevestigd op concrete eigenschappen zoals druk, textuur, temperatuur, geur, geluid, trillingen, enzovoort.

Welke sensaties voel je?
Verplaats je gewicht naar de verschillende delen van je voeten. Hoe voelen je voeten de grond raken?
Wat is de kwaliteit van je lichaam-geest op dit moment? Wat is het gevoel om jezelf te zijn?
Voel je je bilspieren samentrekken en je knie naar de buitenrand van je voet trekken?
Als je je ruggengraat wakker maakt, is er dan meer vloeibaarheid? Is er meer bewegingsruimte?

Door woorden op te nemen die tot de zintuigen spreken, helpen we beoefenaars zich in het moment te aarden, en ondersteunen we het deel van yoga dat gaat over zijn en ervaren in plaats van doen en presteren. Zie het gebruik van de zintuigen als een mindfulness-hack: scannen, voelen, voelen, ontvankelijk zijn voor wat is.

Als het lichaam een ​​doorgang is naar aanwezigheid, dan zijn de zintuigen een sleutel. Vind hier woorden voor en je helpt je leerlingen een gevoel van thuis te krijgen.

Gebruik beeldtaal (spaarzaam)

Door gebruik te maken van creativiteit en figuurlijke taal toe te voegen, kunnen leerlingen ook op een nog dieper niveau contact maken.

Herinner je vergelijkingen en metaforen uit de Engelse les? Een vergelijking vergelijkt het ene met het andere, waarbij vaak de woorden ‘zoals’ of ‘zoals’ worden gebruikt. Een metafoor zegt ronduit dat iets iets anders is, waarbij twee soms verrassende dingen gelijk worden gesteld om een ​​andere dimensie van het eerste te belichten.

Een metafoor zou de adem een ​​golf kunnen noemen. De lichaamsstof. De ruggengraat vergelijken met een slang of rivier of lichtgevend pad. De bekkenbodem vergelijken met een trampoline. Verwijzend naar het hart als een fontein of huis of ademgevoede sintels.

Hef je hart op als een fontein.
Traceer het pad van je ruggengraat met je ademhaling.
Strek je vleugels nog verder uit, alsof je de randen van de kamer raakt.
Kun je helemaal tot aan de randen van je ademen?
Verlicht de hele constellatie van je lichaam met je adem.

Als het werkt, is metafoor iets dat diep in ons resoneert. Een beoefenaar begrijpt het misschien niet meteen als je zegt “beweeg je ruggengraat in zijwaartse golven”, maar als je zegt “beweeg je ruggengraat in zijwaartse golven als een slang”, roept een aangeboren weten in ons lichaam op.

Dit wil niet zeggen dat we Shakespeare moeten zijn of ons bezig moeten houden met bloemrijke taal, gewoon om fantasie te hebben. Gebruik een metafoor zoals je een krachtige specerij zou gebruiken: het moet logisch zijn in de gegeven context en met een beetje kom je altijd ver. Houd de meeste van uw aanwijzingen eenvoudig en direct en gebruik spaarzaam metaforen om het begrip te verrijken.

GERELATEERD 17 aanwijzingen voor Reverse Warrior die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord

Ontdek thema’s

Het thema van je les kan helpen bij het inspireren en vormgeven van de taal die je wilt gebruiken. Er zijn werkwoorden om elk thema te ondersteunen, zelfs als uw thema niet expliciet wordt vermeld.

Klasse met waterthema
U zou kunnen brainstormen over werkwoorden die een vloeiend aspect oproepen en een paar hiervan verweven met uw normale aanwijzingen, zoals cascade, gieten, eb en vloed, glijden, stromen, springen, drinken, weken, rimpelen, pulseren, zwellen, golven , wassen, druppelen, zwembad.

Stabiliteitsgerichte lessen
Je zou kunnen vertrouwen op woorden als fixeren, stevig maken, inschakelen, verankeren, activeren, roteren, verlevendigen, grijpen, versterken, beveiligen, ondersteunen, aanzetten, balanceren, samentrekken, stabiliseren.

Anahata (hartchakra)
Dit vraagt ​​om werkwoorden als uitstralen, aanbieden, verwelkomen, ontvangen, vriendschap sluiten, vasthouden, knuffelen, schenken, uitbreiden, versterken, bloeien, resoneren, harmoniseren.

Zelfzorg
U kunt woorden gebruiken als voeden, bijwonen, afstemmen, rusten, luisteren, geven, toestaan, toestaan, waarderen, gedijen, opnieuw opstarten, ondersteunen, tijd nemen, decomprimeren, tot rust komen, genieten.

Overweeg om, naast je keuze van werkwoorden, gelaagdheid in metaforen te gebruiken en je taal te focussen om ervoor te zorgen dat je geen tegenstrijdige beelden deelt of studenten overweldigt met retoriek.

Bewerk en verfijn in de loop van de tijd

Zoals bij elke vaardigheid, is het gebruik van woorden om een ​​gevoel van gevoel bij anderen op te roepen iets dat we moeten oefenen en verfijnen. Om ons vermogen om taal te gebruiken te versterken, moeten we meedogenloos worden in onze zelfredactie. We moeten onze woorden destilleren. Knip het onnodige weg, inclusief vulwoorden, clichés en dat “gewoon” of “um” vóór alles.

Als het niet gezegd hoeft te worden, zeg het dan niet. Als het niets toevoegt, laat het dan weg. Terwijl je experimenteert en je taalgebruik begint aan te scherpen, let je op de woorden, zinnen en metaforen die echt landen. Hoe weet je of het landt? Je zult het voelen. Je zult de kamer collectief voelen voelen.

Een paar keuzewoorden kunnen ons aanbod enorm verbeteren en zo veel potentieel openen om te inspireren, verbinden en ontroeren.

Wees authentiek

Het vergt werk en oefening om je taalvaardigheid te vergroten. Al willen we uiteindelijk dat onze taalbeheersing niet meer als werk voelt. We willen naar de plek gaan waar we een kamer kunnen binnenstappen om les te geven en onze woorden intuïtief vloeien.

Waar vind je deze woorden? Inspiratie kan overal vandaan komen. Ga op je mat staan, val in je lichaam en beweeg. Houd pen en papier bij de hand en schrijf reflecties op zodra ze zich voordoen. Hoe voelt het, hoe is het? Wanneer je je been in een driepotige hond veegt, is het alsof je door honing beweegt of door de ruimte snijdt? Hoe zou je het rijzen en dalen van je middenrif omschrijven terwijl je je afstemt op de gewaarwordingen van de ademhaling? Als je door je handen in een plank naar beneden wroet, waar doet dat je dan aan denken?

Meedenken en brainstormen. Gebruik een synoniemenlijst. Ga naar poëzie en songteksten voor die speciale zinswending. Open je oren wanneer je de lessen van andere leraren bijwoont, let op taal die een snaar voor je raakt.

Het toevoegen van zelfs maar een paar bewuste woordkeuzes kan een klas enorm verbeteren, vooral als deze wordt ondersteund door andere elementen van je klas, zoals de reeks, een inleiding, muziek als je die gebruikt, lezingen of iets anders dat je wilt delen. Net zoals u de andere elementen van uw klas plant, brainstormt en overdenkt u uw woorden en werkt u met uw aanwijzingen op papier.

Maar als je gaat lesgeven, leg dat dan allemaal opzij en laat de woorden uit je eigen lichaam geboren worden. Woorden hebben creatieve kracht en die kracht wordt versterkt door de energie die jij als facilitator overdraagt. Er zit iets achter je woorden, of je het nu geloof, belichaming of weten noemt. Jij bent het. Jouw authentieke ervaring.

Grond jezelf in je eigen lichaam, volledig aanwezig, volledig aanwezig in relatie tot de individuen voor je. Spreek vanuit je buik, je nieren, je derde oog. Spreek vanuit de plek in jou die weet. Vertrouw op jezelf als kanaal en laat je taal stromen.

GERELATEERD: De AZ-gids voor yoga-aanwijzingen

Over onze bijdrager

Leta LaVigne komt uit Seattle en is de oprichter van yogaROCKS studio in Finland. Ze put uit een verscheidenheid aan tradities om intuïtieve yin- en yanglessen te maken, waarbij ze het bewustzijn zachtjes door het lichaam naar het innerlijke landschap leidt. Leta, een oude leerling van Paul Grilley, omarmt een functionele benadering van lesgeven. Vind haar reflecties op yoga, het moederschap en het leven als een transplantatie in het land van roggebrood en rendieren bij @leta_lavigne.Recent Posts