7 dingen die we fout hebben gedaan over de chakra’s“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

De chakra’s hebben een grote fascinatie voor mensen. Maar ook om hen heen bestaat veel onbegrip. Omdat yoga zoals we het nu kennen, zich heeft ontwikkeld vanuit veel verschillende lijnen, scholen, tradities en praktijken, zijn de term en het concept van chakra’s opnieuw uitgevonden, verkeerd geïnterpreteerd, verwaterd, gecommercialiseerd en uit hun verband gerukt. Zeker, het is een nogal abstract concept, dus begrijpelijkerwijs kwetsbaar voor misverstanden en verkeerde interpretaties.

De term chakra verwijst naar de wielachtige centra van bewustzijn in ons subtiele lichaam. Het komt uit het Sanskriet, chalana karoti iti chakrawat betekent dat wat beweging voortstuwt, veroorzaakt, bezielt en inspireert. Chakra’s zijn prana of energie zwembaden, wervelend naar en uiteindelijk opgaan in de oceaan van bewustzijn door onze focus, intentie en bemiddeling. Als zodanig zijn ze een belangrijk en krachtig onderdeel van de beoefening – en onze aandacht en studie waard.

Hoe kunnen we ons begrip over dit onderwerp verdiepen? Begin met het ontwarren van mythen over de chakra’s.

Hier zijn zeven dingen die je misschien verkeerd hebt begrepen over de chakra’s.

1. Hoe het woord uit te spreken

Het wordt uitgesproken als chuck-rr(uh). De uh-klank aan het eind wordt nauwelijks uitgesproken. Het is er gewoon om de uitspraak van het rollende R-geluid te ondersteunen. Het is geen chahk-rah, shuck-rah, chack-rah of shack-rah.

Sanskriet wordt beschouwd als de taal van trillingen. En in dit geval betekenen trillingen letterlijk prana, dus de taal legt veel nadruk op adem. Als je een woord zegt, adem je heel afgemeten uit. Dus als we bijvoorbeeld chuck-rr(uh) verkeerd uitspreken als chak-raah, verlengen we de A, wat betekent dat je de uitademing verlengt. Deze langere uitademing voegt toe een eenheid van prana die de trilling verandert frequentie van het woord en dus hoe het is ervaren en begrepen.

Als iemand voor wie Engels een tweede taal is, begrijp ik volledig dat de exacte uitspraak soms een uitdaging kan zijn. Het is in orde. Zelfs als we Sanskrietwoorden niet volledig kunnen uitspreken terwijl we ze horen, althans in het achterhoofd, is de interne echo of de interne uitspraak duidelijk. Dat is belangrijk.

2. Die regenboogkleuren

Chakra’s zijn eigenlijk niet die zeven opeenvolgende regenboogkleuren. Kleur is er een van aspecten maar niet de enige. Elke chakra wordt ook geassocieerd met een bija (zaad) mantra, een godheid en een element.

De associatie met kleuren is om te helpen bij visualisatie tijdens het oefenen van dharana (meditatieve concentratie) en in andere devotionele praktijken en rituelen. In feite veranderen de kleuren op basis van de context. Een chakra kan bijvoorbeeld één kleur hebben als we gefocust zijn op het element dat ermee geassocieerd is, maar een andere kleur als we mediteren op zijn mantra.

Het zoeken naar “chakra-gekleurde” kleding, sieraden, kaarsen, kristallen of zelfs voedsel zal de geest niet wakker maken voor hogere bewustzijnsniveaus of ons helpen genezen of ontgiften of om in balans te komen. Die voordelen komen voort uit het beoefenen van alle ledematen van yoga.

3. Waar ze zich bevinden

Wanneer we proberen verbinding te maken met de chakra’s, kunnen ze het beste driedimensionaal in het lichaam worden gevisualiseerd. Niet aan de achterkant van de wervelkolom, niet aan de voorkant van het lichaam, maar alsof ze hangen aan een kanaal in het midden van je lichaam dat je kruin met het perineum verbindt. Dus als we bijvoorbeeld verwijzen naar het derde oogchakra, praten we er over het algemeen over als tussen de wenkbrauwen. Maar het driedimensionale centrum zal zich ergens tussen de oren in het hoofd bevinden. Dat zou de meest geschikte plaats van focus en concentratie zijn. Als je echter net met de chakra’s begint te werken, is het absoluut oké om je bewustzijn tussen de wenkbrauwen te brengen als dat het toegankelijker voor je maakt.

4. Hun associatie met het fysieke lichaam

Wanneer we denken over de anatomie vanuit het perspectief van yogateksten of tantrische teksten, zijn het fysieke lichaam, het subtiele lichaam en het causale lichaam niet gescheiden, maar een continuüm. De vibratie of energie wordt tastbaarder als we naar de lichamelijkheid van het lichaam gaan, en subtieler als we naar het subtiele lichaam gaan.

Het subtiele lichaam is ongetwijfeld gerelateerd aan het fysieke lichaam, maar ik denk dat de verwarring ontstaat wanneer we proberen ze gelijk te maken. We kunnen niet zeggen dat de hersenen gelijk zijn aan de geest. We kunnen niet zeggen dat de geest gelijk is aan bewustzijn. We kunnen niet zeggen dat adem gelijk is aan prana. In hetzelfde licht zijn plexussen niet gelijk aan de chakra’s. De ene is meer een fysiek concept en de andere is meer een subtiel concept.

Plexussen zijn plaatsen in het lichaam waar veel zenuwen samenkomen, en zenuwen worden soms geassocieerd met nadi’s, maar wat in onze nadi’s stroomt, is prana. Zenuwen dragen elektrische of chemische impulsen over. Prana is een subtielere inhoud die in het subtiele lichaam stroomt. De twee zijn totaal verschillend.

Dus ja, de zonnevlecht is gerelateerd aan de manipurachakra in termen van het gebied van het lichaam waar het zich bevindt, maar de zonnevlecht is niet hetzelfde of gelijk aan de manipurachakra.

En hier is het punt: alle plexussen zijn geassocieerd met alle chakra’s. We zeggen dat chakra’s energiecentra zijn, maar ze kunnen specifieker omschreven worden als ruimtes van bewustzijn voor onze bewustzijnscentra. Alle chakra’s zijn verbonden met het hele lichaam via de paden van prana. We kunnen dus zeggen dat alles in het fysieke lichaam verbonden is met alle chakra’s.

5. Hoeveel chakra’s zijn er

Er zijn zoveel verschillende teksten – yoga, tantrische en andere – en elk spreekt over chakra’s in een ander licht. Sommige teksten beschouwen chakra’s bijvoorbeeld als lege ruimtes; anderen beschrijven ze als de een in de ander. Verschillende stromingen leren dat er 14 of 21 of zelfs 114 chakra’s zijn, niet slechts zeven. Maar in elke tekst is de betekenis van de chakra’s hetzelfde. Onze verbinding met hen helpt ons de staat van te bereiken yogaha, soms beschreven als volledigheid of heelheid. Het is die staat van eenheid en niet-zijn en alles-zijn en niets-zijn. Yogaha is het resultaat of gevolg van yogabeoefening; joga is de methode, het middel of de techniek.

6. Hoe mantra’s worden geassocieerd met chakra’s

Mantra zingen is ofwel de vocalisatie of interne memorisatie van bepaalde lettergrepen. Die lettergrepen zijn aan elkaar gebonden als een kralensnoer – a japa mala-verbonden door de draad van prana. Mantra is de oudste vorm van pranayama. Als je een mantra hardop reciteert, wordt elke lettergreep vanuit een andere plaats geproduceerd: de stembanden, de achterkant van de keel, de lippen die samenkomen, de tong die de achterkant van de boventanden raakt. De spraakorganen vormen en kneden en vouwen de prana voordat die lettergrepen extern worden uitgesproken–zelfs als we alleen zijn in overweging nemend op of visualiseren van een mantra. En die prana bevindt zich in de chakra’s.

Elk van de chakra-regio’s wordt geassocieerd met bepaalde padmas (bloemblaadjes). En elk bloemblad wordt geassocieerd met een heel specifiek bija aksharaeen zaadklank afgeleid van een lettergreep zoals long, garnalen, ram, ham, en anderen. Als je mantra’s reciteert, is het bijna alsof je werkt met de toetsen van een piano of de snaren van een muziekinstrument. Elke keer dat we een mantra reciteren, drukken we die toetsen op verschillende plaatsen in. En terwijl we dat doen, wordt de prana versterkt, verfijnd of op een bepaalde manier gestuurd.

Sommige mensen denken aan het chanten van mantra’s als een manier om de chakra’s te zuiveren. Maar in plaats van mantra’s te beschrijven als een middel om de chakra’s zelf te reinigen, kun je in plaats daarvan denken aan het werken met mantra’s als een manier om je geest of emoties te reinigen. Je zou niet de chakra’s versterken, maar je verbinding met deze interne brandpunten versterken. Er is een verschil. Er is ook een verschil tussen het reinigen van de chakra’s versus het reinigen van de geest of het reinigen van de emoties. Wanneer je je verbinding opruimt en versterkt en je emoties aanpakt, kom je langzaam op het punt van centreren, stilte en innerlijke rust.

7. Vermijd Chakra Talk in yogales

Hoe kunnen we het niet hebben over een van de belangrijkste elementen van yoga? De taal van yoga is niet alleen biceps en triceps, hoewel het niet te ontkennen is dat ze deel uitmaken van de beoefening. Maar yoga omvat ook het werken met de chakra’s, evenals de nadi’s, prana, geest, vrittis, dosha’s.

Als we deze concepten echter in de klas gaan behandelen, is het belangrijk dat we ons er prettig bij voelen. Als we gewoon enkele termen uit ons hoofd leren en ze uitspugen, is dat te zien. We kunnen comfortabeler, zelfverzekerder en duidelijker delen wat we over chakra’s hebben geleerd als we spreken vanuit een plaats van ervaringsgericht begrip. Dus breng tijd door met yoga en raak vertrouwd met de taal ervan. Het is belangrijk om een ​​vertrouwde leraar te vinden en een pad te volgen zodat je studie niet wordt een mengelmoes zonder enige concrete richting. Zoals mijn leraar Shashi Khoshla zegt: “Yoga moet je niet doen; het moet worden onderzocht en gerealiseerd.”

Uiteindelijk is yoga niet alleen de beoefening van asana, pranayama, mudra, bandha’s, enz. Alles is yoga. Als je hele leven yoga is, het wordt een levende, belichaamde praktijk en staat. Zoek die yoga in yoga.

Bekijk Indu Arora’s Instagram Live Q&A voor meer informatie over chakra’s.


Over onze bijdrager

Indu Arora is yoga- en ayurvedaleraar en auteur van drie boeken over yoga. Ze geeft les en begeleidt andere yogadocenten, maar noemt zichzelf ‘een student van haar leven’. Ze zal vanaf 21 april een sessie van 50 uur aanbieden genaamd “Laya Yoga of Chakras”.Recent Posts