6 manieren om Seated Twist te oefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer je >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Outside+.

Merk je dat bepaalde yogahoudingen aan de ene kant anders aanvoelen dan aan de andere kant? Misschien is het relatief gemakkelijk voor je om je hand naar de grond te reiken als je Utthita Trikonasana (Extended Triangle Pose) aan de rechterkant beoefent, maar veel moeilijker als je aan de linkerkant oefent. Het is misschien gemakkelijk voor je om je linkerarm achter je te houden in Marichyasana I, maar bijna onmogelijk om de binding te vinden met je rechterarm.

Het feit is dat ons lichaam niet symmetrisch is – en dat is ook niet de bedoeling. Onze linkerheup- en schoudergewrichten zijn niet identiek aan onze rechterheup- en schoudergewrichten. De thoracale wervelkolom (het bovenste gedeelte in het gebied van de ribbenkast) kan niet symmetrisch zijn omdat de onderliggende organen niet symmetrisch zijn. Uw anatomie kan nog meer asymmetrisch zijn als u een structureel letsel of scoliose heeft. Daarom zullen de houdingen die we oefenen aan de ene kant altijd iets anders aanvoelen dan aan de andere kant.

Elke pose heeft zijn eigen unieke uitdrukking van onze asymmetrie. Dit omvat Ardha Matsyendrasana, of Half Lord of the Fishes Pose, waarin naar rechts draaien altijd op zijn minst subtiel anders zal aanvoelen dan naar links draaien.

Ardha Matsyendrasana, vaak Seated Twist genoemd, versterkt en rekt de schuine spieren van uw kern en rekt de spieren van uw borst en buitenste heup uit. Het oefenen van de pose verbetert de mobiliteit van de wervelkolom en veel mensen vinden dat wendingen een verkwikkende kwaliteit voor hen hebben.

Draaiende houdingen kunnen echter een uitdaging zijn, vooral voor degenen onder ons die een beperkte mobiliteit van de wervelkolom hebben of last hebben van beklemming in de schouders, buitenste heupen of borst. Twists moeten met de nodige voorzichtigheid worden geoefend als u osteoporose heeft vanwege het hogere risico op wervelfracturen.

Zoals met elke pose, zijn er veel manieren om Ardha Matsyendrasana te benaderen, zodat je een variatie kunt vinden die werkt voor jouw individuele behoeften.

6 manieren om Half Lord of the Fishes of Seated Twist te oefenen

Voorbereiding

Het oefenen van Kat en Koe kan helpen de ruggengraat op te warmen en de voorkant van de borstkas te strekken ter voorbereiding op Ardha Matsyendrasana. Garudasana (Eagle Pose) en Gomukhasana (Cow Face Pose) kunnen helpen de heupen voor te bereiden op de pose.

Man zittend op een yogamat met zijn rechtervoet gekruist over zijn linkerknie en zijn borst naar rechts draaiend in Half Lord of the Fishes
(Foto: Andrew McGonigle)

1. Half Lord of the Fishes met één been gekruist

Begin zittend met je benen recht voor je uit. Als je voelt dat je bekken naar achteren kantelt, ga dan op een opgevouwen deken, kussen of blok zitten. Buig je rechterknie en plaats je rechtervoet aan de buitenkant van je linkerdij. Draai je ribbenkast naar rechts en plaats je rechterhand op de mat achter je en je linkerhand op je buitenste rechterknie. Of je kunt je handen voor je borst in gebedspositie brengen. Draai je hoofd en kijk over je rechterschouder of houd je kin in lijn met je borst.

Tip
De lumbale wervelkolom, of onderrug, is ontworpen om slechts een kleine hoeveelheid te roteren, terwijl de thoracale en cervicale wervelkolom veel meer kunnen draaien. Ik stel me mijn ruggengraat graag voor als een wenteltrap die onderaan klein begint en bij elke stap groter wordt. Hierdoor kan ik de twist meer op de bovenste wervelkolom concentreren. Als u enig ongemak voelt in uw onderrug, minimaliseer dan de draaiing door uw bekken subtiel in de richting van de draaiing te laten draaien in plaats van het naar voren te houden.

Man zittend op een blok op een yogamat met één knie gebogen en een ander been gestrekt.  Hij draait naar rechts.
(Foto: Andrew McGonigle)

2. Halve Lord of the Fishes zonder gekruiste benen

Begin zittend met je benen recht voor je uit. Als je voelt dat je bekken naar achteren kantelt, ga dan op een opgevouwen deken, kussen of blok zitten. Buig je rechterknie en plaats je rechtervoet op de mat voor je rechterheup of iets verder naar rechts. Draai je ribbenkast naar rechts en plaats ofwel je rechterhand op de mat achter je en je linkerhand op je buitenste rechterknie. Of breng je handen naar de gebedspositie voor je borst. Draai je hoofd en kijk over je rechterschouder of houd je kin in lijn met je borst.

Man staande op een yogamat met één voet op de zitting van de stoel en het bovenlichaam naar rechts draaiend
(Foto: Andrew McGonigle)

3. Half Lord of the Fishes staand

Begin in Tadasana (berghouding) te staan ​​met je voeten bij elkaar of op heupafstand van elkaar en kijk naar een stoel die een paar meter voor je staat. Plaats uw handen op uw heupen en til uw rechtervoet op de zitting van de stoel. Houd je heupen enigszins naar de stoel gericht terwijl je je ribbenkast naar rechts draait. Plaats uw linkerhand op uw buitenste rechterknie of plaats uw handen in gebedspositie voor uw borst. Draai je hoofd en kijk over je rechterschouder of houd je kin in lijn met je borst.

Man zittend op een stoel met zijn rechterbeen over zijn linker gekruist en zijn bovenlichaam naar rechts gedraaid
(Foto: Andrew McGonigle)

4. Half Lord of the Twist op een stoel met gekruiste benen

Ga comfortabel op een stoel zitten met je voeten onder je knieën en kruis je rechterbeen over je linkerbeen. Draai uw ribbenkast naar rechts, plaats uw rechterhand op de rugleuning van de stoel en uw linkerhand op uw buitenste rechterdij. Je kunt in plaats daarvan je handen in gebedspositie voor je borst brengen. Draai je hoofd en kijk over je rechterschouder of houd je kin in lijn met je borst.

Man zittend op een stoel op zijn yogamat met zijn bovenlichaam naar rechts draaiend in Half Lord of the Fishes
(Foto: Andrew McGonigle)

5. Half Lord of the Twist op een stoel met ongekruiste benen

Ga comfortabel in een stoel zitten met uw voeten onder uw knieën, samen of op heupafstand van elkaar. Draai uw ribbenkast naar rechts, plaats uw rechterhand op de rugleuning van de stoel en uw linkerhand op uw buitenste rechterdij. Of breng je handen naar de gebedspositie voor je borst. Draai je hoofd en kijk over je rechterschouder of houd je kin in lijn met je borst.

Man liggend op zijn rug met zijn armen recht uit de schouder gestrekt en zijn rechterbeen gekruist over zijn linker en naar links draaiend in Half Lord of the Fishes
(Foto: Andrew McGonigle)

6. Half Lord of the Fishes op je rug

Ga op je rug liggen met je armen gestrekt vanaf je schouders. Buig je knieën zodat je voeten plat op de mat onder je knieën liggen en stap met je voeten naar de lange randen van je mat. Beweeg je knieën naar links met de optie om je linker buitenste enkel bovenop je rechter buitenste dij te plaatsen. Probeer je rechterschouder zachtjes tegen de mat te drukken. Kijk naar het plafond of draai je hoofd en kijk naar je rechterhand.

Over onze bijdrager

Andrew McGonigle heeft meer dan 20 jaar anatomie gestudeerd. Nadat hij aanvankelijk voor arts had gestudeerd, verliet hij de westerse geneeskunde om yoga- en anatomieleraar te worden. Hij deelt zijn kennis van het lichaam en de manieren waarop het beweegt in yogalerarenopleidingen over de hele wereld en leidt zijn eigen Yoga Anatomy Online Course. Zijn tweede boek is The Physiology of Yoga. Ga voor meer informatie over Andrew naar doctor-yogi.com of volg hem op Instagram @doctoryogi.Recent Posts