6 door de wetenschap ondersteunde manieren waarop dagboeken je gezond (en gelukkig) houdenHad je een dagboek dat je achter slot en grendel hield en bijhield toen je opgroeide? Het opschrijven van je gedachten en emoties op die blanco pagina’s heeft je misschien wat tienerangst bespaard.

Het blijkt dat journaling een aantal grote gezondheidsvoordelen heeft. Onderzoek verbindt expressief schrijven met minder stress en angstverbeterde immuniteit, betere gezondheid en een gelukkiger humeur. Wanneer je woorden op de pagina laat komen (of zelfs het lege scherm van je computer), geef je jezelf een uitlaatklep die een positieve invloed kan hebben op je welzijn van top tot teen en van binnenuit.

Hier zijn zes wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom u een dagboekpraktijk zou moeten beginnen.

1. Expressief schrijven vermindert stress

Het onderdrukken van zorgen of onopgeloste conflicten zorgt voor stress, en onderzoek toont aan dat het vrijgeven van die opgekropte emoties op papier de spanning verlicht en angst vermindert. In één studie, verminderde slechts 20 minuten expressief schrijven over een periode van vier maanden de stress en angst aanzienlijk. Het uiten van uw problemen op papier voordat u naar bed gaat, bevordert ook een goede nachtrust. En hoewel alleen al het schrijven meetbare voordelen heeft, verbetert het hardop lezen van je gedachten en het verwerken ervan met anderen de positieve effecten van het bijhouden van een dagboek.

2. Journaling ondersteunt een gezond immuunsysteem

Actief remmen van gedachten en gevoelens is hard werken en kan na verloop van tijd de afweer van het lichaam ondermijnen. Dat kan een negatieve invloed hebben op je natuurlijke immuniteit.

Onderzoek koppelt emotionele onthulling via schrijven aan aanzienlijke voordelen voor het functioneren van het immuunsysteem, en het op papier oplossen van uw problemen kan zelfs het vermogen van het lichaam om bestaande infecties te bestrijden verbeteren. In één studie van de universiteitsstudenten met mono vertoonden degenen die een dagboek bijhielden een robuustere immuunrespons tegen de infectie.

3. Schrijven scherpt je hersenen

Het opschrijven van je gedachten en zorgen vermindert mentale rommel, maakt cerebraal onroerend goed vrij en wekt de creativiteit van de rechterhersenhelft. Het remmen van je gedachten en emoties doet het tegenovergestelde – en het heeft ook invloed op de biochemische werking van de hersenen en het zenuwstelsel.

Onderzoek koppelt expressief schrijven aan beter begrip, geheugen en cognitief functioneren. Journaling vermindert ook opdringerig en vermijdend denken over een stressvolle ervaring, waardoor werkgeheugenbronnen worden vrijgemaakt. In één studievertoonden studenten die schreven over een negatieve persoonlijke ervaring grotere verbeteringen in het werkgeheugen en een afname van opdringerige gedachten.

4. Journaling houdt je fysiek gezond

Langdurige remming van gedachten en emoties verstoort de immuunfunctie en beïnvloedt het hart, de bloedvaten, de hersenen en het zenuwstelsel, waardoor het risico op zowel ernstige als kleine ziekten toeneemt. Maar als je die opgekropte gevoelens en herkauwers door een of andere vorm van expressief schrijven de vrije loop laat, zou je gezondheid mogelijk kunnen verbeteren.

Onderzoekslinks expressief schrijven (zoals dagboeken) met minder ziektegerelateerde bezoeken aan de dokter, lagere bloeddruk, betere long- en leverfunctie en significante verbeteringen in de lichamelijke gezondheid op de langere termijn. In één studie van de patiënten met astma of reumatoïde artritis vertoonden degenen die over stressvolle levenservaringen schreven, klinisch relevante veranderingen in slechts vier maanden.

5. Expressief schrijven vergroot het zelfvertrouwen

Het onder ogen zien van je angsten of zorgen, al is het maar op papier, kan leiden tot meer duidelijkheid en een gevoel van controle over je leven. Studies tonen aan dat het bijhouden van een dagboek de algehele emotionele gezondheid ten goede komt, het zelfvertrouwen bevordert en de zelfidentiteit verbetert. Ander onderzoek suggereert dat een expressieve schrijfoefening helpt om positieve patronen van groei en ontwikkeling te benadrukken, een gevoel van persoonlijke kracht te ondersteunen en het zelfvertrouwen te vergroten.

6. Schrijven bevordert een gelukkige, evenwichtige stemming

Een regelmatige beoefening van expressief schrijven verlicht angst en depressie, verbetert je humeur en verbetert je emotionele welzijn. Onderzoek toont aan dat schrijven over traumatische, stressvolle of emotionele gebeurtenissen leidt tot meetbare verbeteringen in de psychologische gezondheid en de algehele stemming. In één studieervoeren deelnemers die slechts drie keer per week 15 minuten durende dagboeksessies voltooiden minder depressie, angst en mentale problemen en een groter welzijn.

Eenvoudige stappen om een ​​dagboek bij te houden

Klaar om het uit te schrijven? De gewoonte om je gedachten en emoties op een stuk papier te zetten, kan echt vruchten afwerpen. Maar er zijn een paar regels die uw dagboekpraktijk succesvoller kunnen maken. Als je nog nooit een dagboek hebt geschreven, probeer dan deze eenvoudige tips om een ​​dagelijkse schrijfoefening te starten (en vol te houden).

Investeer in de juiste tools

Een mooi dagboek is inspirerender dan een versleten notitieboekje met spiraaltjes; vind er een die je leuk vindt, met grote, open pagina’s om vloeiender te schrijven. Kies een pen met een comfortabele grip en gevoel; rollerballs en gel-inktpennen hebben een vloeiende, continue inktstroom die het schrijven aanmoedigt.

Creëer een aangename ruimte

Je moet ergens schrijven waar je je prettig voelt – een locatie met goede verlichting en een comfortabele stoel. Voeg kaarsen en muziek toe om een ​​gezellige sfeer te creëren. Je kunt ook een paar druppels lavendel- of rozenolie toevoegen aan een aromatherapie-diffuser.

Wijs een vaste tijd aan om te schrijven

De beste manier om een ​​gewoonte aan te leren en ervoor te zorgen dat je tijd voor het bijhouden van je dagboek niet wordt opgeslokt door de dagelijkse eisen, is door je schrijfsessies in te plannen. Een ochtendoefening stelt je in staat om na te denken over dromen van de avond ervoor. Of schrijf ’s nachts om zorgen en angsten voor het slapengaan weg te nemen en een goede nachtrust te bevorderen. Het is ook een goed idee om een ​​tijdslimiet in te stellen. Probeer te beginnen met tien minuten en verhoog de tijd vervolgens geleidelijk met elke week vijf minuten per dag. Stel een timer in wanneer je begint met schrijven, zodat je niet op de klok hoeft te kijken.

Ga naar prompts voor inspiratie

Als je niet weet waar je moet beginnen of als je gedachten afdwalen, kunnen prompts je inspireren en je gefocust houden. Gebruik eenvoudige aanwijzingen zoals ‘Wat ik vandaag heel goed heb gedaan’ of ‘Wat ik beter zou willen doen’. Je kunt ook diepere vragen proberen, zoals “Wat maakt me het meest bang?” of “Wat betekent spiritualiteit voor mij?”

Ontsla je innerlijke criticus

Journaling is geen plaats voor perfectionistische neigingen. Geef jezelf toestemming om te schrijven wat je voelt. Niet bewerken – gewoon doorgaan met de stroom. En maak je geen zorgen over welsprekendheid; niemand anders hoeft je werk ooit te zien. Het kan zo rommelig en onsamenhangend zijn als nodig is om je emoties eruit te krijgen.

Eindig met een vrolijke noot

Een dagboek bijhouden alleen over negatieve gevoelens kan het tegenovergestelde hebben van het beoogde effect. Alleen de negatieve punten benadrukken kan je stress en angst daadwerkelijk vergroten. Probeer elke schrijfsessie af te sluiten met een vrolijke observatie, een herinnering aan je positieve eigenschappen of een lijst van alle dingen die je vrede en vreugde brengen.

Laat je niet tegenhouden door tegenslagen

Als je in je dagelijkse schrijfwerk vervalt, gebruik het dan niet als een excuus om de oefening te stoppen. Gewoon de volgende dag opnieuw beginnen! Maak je geen zorgen over het inhalen van gemiste dagen; begin met een nieuwe pagina en ga door, bouw de gewoonte zo goed mogelijk op.

Recent Posts