5 yogahoudingen om u te helpen gezond te blijven in de buurt van uw gezin tijdens de feestdagen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

De feestdagen staan ​​​​algemeen bekend als “De mooiste tijd van het jaar”. Maar ze kunnen ook de meest uitdagende tijd van het jaar zijn.

De beroemde spirituele leraar Ram Dass zei ooit: “Als je denkt dat je verlicht bent, breng dan een week door met je familie.” Persoonlijk kan ik het aantal vakanties niet tellen dat ik naar de gang sloop om mijn benen achter mijn hoofd te wikkelen, zodat ik gezond kon blijven terwijl mijn familie cadeaus inpakte in de kamer ernaast.

Wanneer we ons in oude situaties bevinden, wordt onze geest vaak gekaapt door oude relatiedynamiek en bekende scripts. We verliezen de helderheid van het huidige moment en onze verbinding met ons huidige zelf en we beginnen te reageren alsof we weer 10 jaar oud zijn.

Als kinderen en tieners vonden we het misschien een uitdaging om onze emoties te begrijpen. Als volwassenen hebben we vaardigheden waar we gebruik van kunnen maken als we ons gefrustreerd of verdrietig voelen (inclusief het aanpakken van de situatie en het oproepen van mededogen voor onszelf en anderen). We vergeten ze alleen soms. Onze yogabeoefening helpt ons om ze te pauzeren en te onthouden.

Er is een plek in ieder van ons die gewoon liefde, geduld en vrijgevigheid is. Dit is onze ware aard. Elke keer als we op de mat stappen, vangen we een glimp op van deze plek, maar we kunnen het ook snel verliezen als we ruzie krijgen met onze broer over politiek of als we de opmerkingen van onze moeder over ons gewicht horen.

Deze korte yogaoefening kan je helpen om weer in contact te komen met jezelf. Je hebt niet veel ruimte of tijd nodig om dit te doen. Of je nu een badkamer afneemt of jezelf afzondert in de kelder, zelfs een paar minuten yoga beoefenen kan je helpen om geaard te blijven in verbondenheid. Het is echt het geschenk dat blijft geven.

5 yogahoudingen voor vakantiestress met het gezin

Geen
Emilie Bers bij Soulstice Mind & Body

Sukhasana (Kleine houding)

De eerste stap om terug te keren naar het huidige moment is om te aarden in wie we zijn. En de beste manier om dat te doen is door letterlijk naar de grond te komen. Sukhasana (Easy Pose) is een traditionele meditatiehouding en heupopener. Het is ook een handige vorm om toegang te krijgen tot onze wortelchakra, bekend als muladhara, die zich aan de basis van de bekkenbodem bevindt. De wortelchakra heeft betrekking op kwesties als veiligheid, overleving en familie. Door contact te maken met dit energiecentrum voelen we ons veiliger en zelfverzekerder.

Geen
Emilie Bers bij Soulstice Mind & Body

Kattenhouding (Marjaryasana) en Koehouding (Bitilasana)

Ken je dat gevoel in je buik alsof er een lift naar beneden gaat? Dat is ons sympathische zenuwstelsel dat reageert alsof we in groot gevaar verkeren. Dit systeem kan echter niet het verschil zien tussen een leeuw en je kleine zusje. Wanneer we ons bedreigd voelen, is ons instinct om op drie manieren te reageren: vechten, vluchten of bevriezen. Helaas raken we de hele tijd gestrest en getriggerd zonder dat we die energie door ons lichaam kunnen verplaatsen zodat het kan verdwijnen. Vanwege de dynamische aard van Kat en Koe, kan het nemen van een paar rondjes hiervan nuttig zijn om energie door het lichaam te laten stromen via de ademhaling. Adem in koe. Adem uit in kat. Herhaal dit minstens meerdere keren of zo lang als je kunt.

Geen
Emilie Bers bij Soulstice Mind & Body

Anjaneyasana (lage uitval)

Een van de primaire spieren die verband houden met de angstreactie van het lichaam is de psoas, een van onze heupbuigers. Een hoofdfunctie van de psoase is om de heupen te buigen, wat betekent dat de dij naar de borst wordt gebracht, wat een cruciale actie is om vitale organen te beschermen. Als we bang zijn of onder hoge stress staan, kan de psoas overactief worden. Een chronisch strakke psoas is in verband gebracht met tal van uitdagingen, zoals problemen met de spijsvertering en angst. De positie van het achterste been in Low Lunge helpt de psoas te bevrijden van zijn constante spanning. Vergeet niet om het aan beide kanten te oefenen.

Geen
Emilie Bers bij Soulstice Mind & Body

Apanasana (Apanasana)

Nu je je geaard voelt, het zenuwstelsel tot rust is gekomen en de psoas is losgelaten, kunnen we beginnen onze energie te verschuiven naar herverbinding en zelfliefde. Apanasana is niet alleen een geweldige manier om de onderrug los te laten, het voelt als een energetische knuffel voor je hele wezen. Wat de feestdagen geneest, is dat ze een kans zijn om onze normale reacties opnieuw te modelleren. Ze kunnen ons eraan herinneren dat wat er ook om ons heen gebeurt, we altijd verbonden zijn met onszelf en universele liefde van binnen.

Geen
Emilie Bers bij Soulstice Mind & Body

Savasana (lijkhouding)

Het beëindigen van deze korte reeks met een Savasana lijkt misschien frivool, maar je zou kunnen zeggen dat de vorige poses eigenlijk slechts een voorbereiding waren op dit moment, net zoals al je herinneringen en ervaringen je hebben voorbereid op wie je nu bent. De vertaling van Savasana is Corpse Pose. Het is een kans om de delen van jezelf af te werpen die je niet langer dienen, en om jezelf open te stellen voor de volgende iteratie van wie je moet worden. De vorm van Savasana – handpalmen omhoog, voorlichaam bloot – is er een van ontvankelijkheid. Voordat je terugkeert naar je gezin, observeer je hoe je je voelt na je oefening en onthoud dat dit gevoel van vrede niet iets is dat we zomaar kwijtraken als we onze mat oprollen. Deze rust is er altijd.

Dit artikel is bijgewerkt. Oorspronkelijk gepubliceerd op 15 december 2019.

Over onze bijdrager

Sarah Ezrin is een auteur, een wereldberoemde yogadocent, een populaire Instagram-influencer en mama in de San Francisco Bay Area. Haar bereidheid om ongegeneerd eerlijk en kwetsbaar te zijn, samen met haar aangeboren wijsheid, maken haar schrijven, yogalessen en sociale media tot geweldige bronnen van genezing en innerlijke rust voor veel mensen. Sarah verandert de wereld door haar zelfliefde één voor één aan te leren. Ze is ook de auteur van The Yoga of Parenting. Je kunt haar volgen op Instagram op @sarahezrinyoga en TikTok op @sarahezrin.Recent Posts