5 manieren om uw onderwijs aan te passen wanneer de klas vol is“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Elke herinnering die ik heb aan het volgen van poweryoga- en vinyasa-flowlessen in het begin van de jaren 2000, omvat kamers gevuld met honderd of meer mensen wiens matten zo dicht bij elkaar lagen dat je nauwelijks de vloer kon zien. De kamer zou zo dampig worden dat de lucht als een baldakijn boven de matten leek te hangen.

Ik was altijd in de war door de nabijheid en het aantal lichamen. Ik wilde gewoon wat ruimte om te bewegen en te ademen. Ik wilde niet worden overladen met zweet door de persoon op de mat naast me elke keer dat ze hun arm naar de zijkanten gooiden als ze kwamen staan. En ik wilde absoluut niet dezelfde hete lucht inademen als de persoon op de mat rechts van mij.

Het kwam nooit bij me op om na te denken over hoe het was voor de leraar die een volle studio moest leiden. Maar sinds ik leraar ben geworden, heb ik in de loop der jaren genoeg ‘mat-naar-mat’-lessen gegeven om te weten hoe het is om te proberen de sardines te beheersen, en ik denk dat mijn ervaring dat ik er een van was, helpt.

Hoewel ik sinds vóór Covid geen volledige klas heb gegeven, weet ik dat veel studio’s weer in de stemming komen met nog meer gevoeligheid voor de ruimte eromheen dan in het verleden.

Hoe geef je een volle klas les?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen als uw klaslokaal bijna vol is, waardoor het voor iedereen ruimer aanvoelt.

1. Deel de zeeën

Laten we eerlijk zijn: niet iedereen heeft zin om zijn mat te verplaatsen net voordat de les plaats begint te maken voor nog een paar lichamen. Vooral degenen die extra vroeg kwamen om “hun plekje” te bemachtigen. Ik wijs graag een denkbeeldige lijn door het midden en verzoek iedereen aan elke kant van het midden weg te glijden. Deze tactiek moedigt de hele klas aan om deel te nemen aan het maken van ruimte en opent een paar plekken in het midden, zodat de laatkomers niet gedwongen worden om vooraan in de studio te staan. Sommige studenten zullen veel bewegen en anderen een beetje. Het egaliseert.

2. Wil je niet mijn buurman zijn?

Voordat je officieel met de les begint, vraag je iedereen om zichzelf voor te stellen aan de persoon links en rechts van hen. Ik vind dat het helpt om een ​​prompt voor te stellen, iets wat ze elkaar kunnen vragen, zoals ‘Wat is je favoriete onderdeel van?’ [this season]?”

Dit is sangha, of gemeenschap, en is zijn eigen vorm van yoga. Het kan studenten een beetje bewuster maken van hun gedeelde ruimte als ze geen vreemden tegenkomen. En een beetje minder kans om beledigd te zijn als hun buurman tegen ze aanbotst. Ook kan deze nieuwe gemeenschap de gedeelde zweetpoel minder onaangenaam maken.

Wees bereid om rekening te houden met de paar extra minuten les die studenten nodig hebben om te chatten. Overweeg om te suggereren dat studenten die zich willen afmelden, kunnen blijven zitten.

Studenten in yogales met één mat loodrecht op de andere matten
(Foto: Yan Krukov)

3. Wijzig richtingen

Zelfs als een studio geen aangewezen ruimte of podium heeft waar de leraar staat, hebben studenten de neiging om onbewust ruimte voor leraren aan de voorkant van de kamer over te laten. In deze opening aan de voorkant van het lokaal kun je een paar extra matten knijpen door ze haaks op de rest van de klas te plaatsen. Het kan helpen om studenten te kiezen die je goed kent of om vrijwilligers te vragen om hier te oefenen (zie 1. Part the Seas).

4. Cue anders

Je merkt misschien dat je normale aanwijzingen niet zo soepel verlopen in een klas waar studenten dicht bij elkaar zitten. Veel vinyasa-leraren zeggen bijvoorbeeld dat je je been moet optillen in Adho Mukha Svanasana (naar beneden gerichte hond), maar dat kan een schop in het gezicht van de persoon achter je opleveren in een klas van mat naar mat. Een andere pose die je snel zult leren, werkt niet in een volle klas, is je armen naar de zijkanten strekken, en in vinyasa-lessen doen we dit veel. Overweeg om de armen op te heffen met de handen die al in gebed zijn, zodat ieders lichaamsdelen dichter bij huis blijven. Of studenten voorstellen om hun plaatsing op hun mat te spreiden in vergelijking met hun buren.

Denk aan het onroerend goed waarmee u werkt, evenals de persoonlijkheden van de studenten. Als het een ruimte is waar mensen gewend zijn om op elkaar te oefenen, kunnen ze dergelijke bewegingen misschien zelf bewust aanpassen. Maar als je leerlingen gewend zijn om heel veel ruimte om zich heen te hebben, moet je de leerlingen opzettelijk, vocaal en herhaaldelijk aansporen om hun bewegingen binnen de mat te houden.

Yogaleraar die voor de les met studenten praat
(Foto: Yan Krukov)

5. Spreek de olifant in de kamer aan

Maak van de ervaring een leermoment door te praten over de voordelen van een gemeenschap. Hoewel er een aantal studenten zullen zijn die liever alleen thuis zijn (mijn hand wordt opgestoken), is de realiteit dat de beoefening van yoga niet alleen voor individueel gewin is, maar ook voor collectieve groei. Yoga helpt ons te onthouden dat we niet de kleine ‘s’ zijn in het zelf, het ego of het individu, maar eerder het ‘zelf’ in hoofdletters, het deel van ons dat verbonden is met alles en iedereen.

Door die herinneringen in je lessen te verwerken, zul je merken dat studenten de ervaring verzachten en waarderen dat ze dicht bij zoveel andere mensen zijn.

Over onze bijdrager

Sarah Ezrin is een auteur, yogadocent, Instagram-beïnvloeder en mama in de San Francisco Bay Area. Haar bereidheid om ongegeneerd eerlijk en kwetsbaar te zijn, samen met haar aangeboren wijsheid, maken haar schrijven, yogalessen en sociale media voor velen een bron van genezing en innerlijke rust. Sarah verandert de wereld door zelfliefde één persoon tegelijk te leren. Ze is ook de auteur van The Yoga of Parenting. Je kunt haar volgen op Instagram op @sarahezrinyoga en TikTok op @sarahezrin.Recent Posts