5 manieren om te spelen terwijl je Tree Pose oefent“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

De deur uit? Lees dit artikel over de nieuwe Outside+ app die nu beschikbaar is op iOS-apparaten voor leden! >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}”>Download de app.

Zelfs mensen die nog nooit een voet op een yogamat of in een yogastudio hebben gezet, kennen Vrksasana, Tree Pose. Het is misschien wel een van de meest bekende yogahoudingen die er bestaat. Je ziet modellen op één been staan ​​in tv-reclames voor autoverzekeringen en in bankadvertenties aan de zijkanten van bussen. Het is wat kleuters op school leren als ze voor het eerst kennismaken met yoga. Target-mannequins doen het.

Het is waarschijnlijk ook een van de eerste evenwichtshoudingen die je ooit beoefent, omdat het regelmatig wordt onderwezen in inleidende lessen. Behalve dat het algemeen bekend is, is Vrksasana een enorm veelzijdige pose. Het biedt verschillende opties voor de positie van uw opgetilde been en uw handpositie. Je kunt Tree zelfs op je rug doen.

Maar Tree is verre van een makkelijke houding. Het vereist een geavanceerde aandacht voor evenwicht, omdat, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, evenwicht niet zo eenvoudig is als op één been staan. In deze asymmetrische houding gaat het om het vinden van een gelijke verdeling van je lichaamsgewicht. Je mag aannemen dat Tree Pose “juist” doen betekent volkomen stil blijven, maar wanneer je probeert jezelf op één voet te houden, voel je het wankelen en kalibreren dat het lichaam moet doen om de zwaartekracht te weerstaan. Evenwicht is eerder een bewegend doel dan een vast punt.

U kunt ook de indruk hebben dat als u uw hiel niet op de bovenkant van uw dij kunt plaatsen, u de houding niet correct uitvoert. Niet zo. Een goed uitgelijnde Tree Pose heeft niets te maken met hoe hoog je opgetilde voet gaat. Het is er een waar je precies de juiste hoeveelheid tegengestelde acties vindt om jezelf in balans te brengen. Je voet drukt tegen je dij of kuit; uw dij of kuit duwt terug.

Evenwicht vinden in boomhouding

Boom roept een bewustzijn op van oorzaak en gevolg. Als je in de traditionele houding op je rechterbeen staat, bevindt je linkervoet zich op je rechter binnenenkel, kuit of dij, waarbij je armen naar de hemel reiken in lijn met je oren. Wanneer u uw opgetilde voet te hard duwt, steekt uw staande heup naar de zijkant uit en raakt u uit balans. Als je je staande heup te ver naar binnen schuift, kan je opgetilde voet van je staande been glijden waardoor je uit de houding komt, of je tegenoverliggende heup kan omhoog komen, wat een ongelijkmatige uitlijning van de wervelkolom kan veroorzaken. Beide acties zorgen voor een scheve boom, die je ademhaling en je onderrug kan beïnvloeden. Evenzo, als u te ver reikt met uw armen, kan uw onderrug kromtrekken, maar als u uw onderrug te veel verlengt, kan uw boom hangend lijken.

Misschien wel de meest aangrijpende les die we kunnen leren van Tree Pose is dezelfde die we leren van bomen: we zijn allemaal verbonden. Peter Wolleben, auteur van Het verborgen leven van bomen zegt dat er bomen bestaan ​​langs wat hij het ‘houtbrede web’ noemt. Het lijkt erop dat ongeacht de grootte van de boom of het bos, bomen allemaal met elkaar verbonden zijn, net zoals wij met elkaar en met alle dingen zijn.

Variaties van Vrksasana

Een vrouw met donker haar beoefent Vrksasana (Boomhouding). Ze draagt ​​een lichtroze topje en een panty met roze patroon. Ze staat op een blauwe mat voor een raam met gordijnen. Er is een plant en een blauwe deken aan de rechterkant en een klein uitgesneden tafeltje met een plant erop, evenals een grote groene oefenbal aan de linkerkant.
(Foto: Sarah Ezrin)

In boomhouding komen

Begin in Tadasana (berghouding). Buig je rechterknie en trek je dij naar je borst. Open je rechterknie opzij en plaats je rechtervoet op je linkerenkel, binnenkant van de kuit of binnenkant van de dij. Knuffel je linkerheup en je rechtervoet in de richting van je middellijn. Plaats je handen op je heupen en neem even de tijd om je bekken van links naar rechts waterpas te zetten. Als je je in balans voelt, reik dan je armen omhoog in lijn met je oren.

Het is prima om hulp nodig te hebben met het evenwicht in je houdingen; ondersteuning voor Tree Pose kan in vele vormen voorkomen. Om Boom tegen een muur te oefenen, ga je zijwaarts staan ​​met je staande been ernaast en druk je je handpalm erop. Deze stabiliserende kracht kan je zelfvertrouwen vergroten om in de houding te komen.

Je blik of drishti heeft ook een enorme invloed op je evenwicht. Je kunt naar beneden kijken naar de vloer voor je, recht voor je uit of omhoog naar je handen. Kies gewoon een rustige plek en houd je blik strak.

Verken gewoon 5 ademhalingen in de houding zijn. Sta jezelf toe te zwaaien en alle acties te voelen die je lichaam gebruikt om je in balans te houden. De tenen kunnen bijvoorbeeld de vloer vastgrijpen of uitspreiden. Merk op hoe je ruggengraat zachtjes golft met je inademingen en uitademingen. Om uit de pose te komen, laat je je rechtervoet op de grond zakken. Masseer even voordat je met je linkerhand herhaalt.

Een vrouw met donker haar beoefent Vrksasana (Tree Pose) met Shiva Arms. Ze draagt ​​een lichtroze topje en een panty met roze patroon. Ze staat op een blauwe mat voor een raam met gordijnen. Er is een plant en een blauwe deken aan de rechterkant en een klein uitgesneden tafeltje met een plant erop, evenals een grote groene oefenbal aan de linkerkant.
(Foto: Sarah Ezrin)

Boom met Shiva-wapens

Twee met elkaar verweven takken zijn sterker dan één op zichzelf. Door je armen boven je hoofd te reiken en je onderarmen te kruisen, voeg je een extra laag aandacht en behendigheid toe aan je oefening. Deze variatie wordt Shiva-armen genoemd, genoemd naar de god van wie wordt gezegd dat hij yoga heeft gecreëerd in traditionele yogateksten.

Hoe: Om Shiva-armen te doen, til je je armen boven je hoofd. Kruis je polsen, draai dan je handpalmen naar binnen en druk ze stevig tegen elkaar. U kunt uw ellebogen naar de zijkanten buigen voor meer ruimte in uw nek. Als je aan de andere kant oefent, wissel dan welke hand voor is.

Een vrouw met donker haar beoefent Vrksasana (Boomhouding) met een achterwaartse buiging. Ze draagt ​​een lichtroze topje en een panty met roze patroon. Ze staat op een blauwe mat voor een raam met gordijnen. Er is een plant en een blauwe deken aan de rechterkant en een klein uitgesneden tafeltje met een plant erop, evenals een grote groene oefenbal aan de linkerkant.
(Foto: Sara Ezrin)

Boom Met Een Achteroverbuiging

Tot nu toe hebben we gespeeld met onze ledematen, of beter gezegd onze takken, maar we kunnen ook verschillende vormen ontdekken met onze stammen! Net zoals je een boom kunt trainen om een ​​boog te vormen, kun je dat ook doen in Vrksasana. In de traditionele Tree Pose zoeken we een ruggengraat die neutraal is en al onze natuurlijke rondingen behoudt. In deze variatie voegen we een backbend toe.

Hoe: Kom in de boomhouding met je rug recht en je armen in lijn met je oren. Begin langzaam op een inademing je borst omhoog te tillen en leun achterover met je romp. Verplaats uw blik naar boven om de boog helemaal in uw nek aan te moedigen, maar pas op dat u uw hoofd niet achterover laat vallen. Voel je vrij om te verkennen terwijl je je armen iets verder uit elkaar houdt, zodat je borst nog verder kan openen.

Een vrouw met donker haar beoefent Vrksasana (Boomhouding) met een zijwaartse buiging. Ze draagt ​​een lichtroze topje en een panty met roze patroon. Ze staat op een blauwe mat voor een raam met gordijnen. Er is een plant en een blauwe deken aan de rechterkant en een klein uitgesneden tafeltje met een plant erop, evenals een grote groene oefenbal aan de linkerkant.
(Foto: Sarah Ezrin)

Boom Met Een Zijbocht

Bomen leunen. Bomen schuin. Door een zijwaartse buiging aan Tree Pose toe te voegen, kunnen we de grenzen van traditionele uitlijning verlaten.

Hoe: Laat in deze variant uw bekken naar het staande been kantelen terwijl u uw ruggengraat naar uw gebogen knie buigt. Je kunt beide armen boven je hoofd houden alsof je met je takken zwaait, of je kunt een elleboog op je gebogen knie-dij laten rusten en gewoon de bovenarm boven je hoofd reiken.

Andere manieren om boomhouding te oefenen

Boom Met Een Stoel En Muur

Onthoud dat balans evenzeer een mentaliteit als een fysieke ervaring is. Denk aan het gebruik van extra rekwisieten – een stoel of de muur – zoals boomverzorgers houten palen en touwen gebruiken om bomen overeind te houden. Je rekwisieten zijn er als ondersteuning.

Hoe: Ga voor deze variant met je rug tegen de muur staan. Plaats de stoelzitting aan uw rechterzijde. Plaats een deken of kussen op de stoel voor comfort wanneer u uw scheenbeen daar laat rusten. Til je rechterbeen op, buig je knie en draai je been naar buiten, terwijl je je rechter scheenbeen op de stoel laat rusten. Je kunt je armen optillen als je je stabiel voelt. U zult de stoel tussen de zijkanten moeten verplaatsen.

Liggende boomhouding

Je hoeft niet te staan ​​om een ​​boom te zijn. Je kunt ook liggend op je rug naar balans zoeken door de vloer als feedback te gebruiken om je bekken waterpas te zetten.

Hoe: Op je rug liggen. Buig je rechterknie en trek je hiel omhoog langs de binnenkant van je linkerdijbeen, en open dan je knie naar rechts. Wanneer u uw rechterbeen omhoog brengt, neigt uw bekken naar die kant te kantelen. Als u werkt om uw bekken waterpas te zetten, leert u hoe u uw schuine (zij-buik) spieren en gluteus medius (buitenste heup) spieren kunt gebruiken. Als je klaar bent, strek je je rechterbeen uit en oefen je aan de andere kant.

GERELATEERD: Nee, je doet niets verkeerd als je in een balancerende houding zwaait


Over onze bijdrager

Sarah Ezrin is een auteur, een wereldberoemde yogadocent, een populaire Instagram-influencer en mama in de San Francisco Bay Area. Haar bereidheid om ongegeneerd eerlijk en kwetsbaar te zijn, samen met haar aangeboren wijsheid, maken haar schrijven, yogalessen en sociale media tot geweldige bronnen van genezing en innerlijke rust voor veel mensen. Sarah verandert de wereld door haar zelfliefde één voor één aan te leren. Ze is ook de auteur van The Yoga of Parenting. Je kunt haar volgen op Instagram op @sarahezrinyoga en TikTok op @sarahezrin.Recent Posts