5 manieren om Savasana te beoefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

Enkele jaren geleden was ik in een training in Londen toen een van mijn leraren, Kristin Campbell, werd gevraagd hoe ze het beste een bepaalde houding konden oefenen. Ze antwoordde heel eenvoudig: “Het waarom informeert het hoe.”

Het was een aha-moment voor mij. Ik begreep meteen dat als ik duidelijk ben waarom ik een bepaalde pose beoefen, de manier waarop ik dat doe, verandert. En mijn lesgeven wordt ook veel duidelijker voor studenten. Dit concept draag ik sindsdien met mij mee.

Een voorbeeld van waar dit van toepassing is in yoga is Savasana (Lijkhouding). De essentie van Savasana gaat over het onszelf toestaan ​​om diep te rusten aan het einde van een asana-beoefening, zodat we de fysieke beoefening kunnen integreren. In de traditionele versie van Savasana liggen we plat op onze rug met onze armen en benen weg van de middellijn van ons lichaam. We sluiten onze ogen en laten onze adem volledig ongeremd worden.

Maar het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen zich fysiek comfortabel voelt om horizontaal te liggen. Sommigen van ons met lage rug- of hamstrings kunnen moeite hebben om volledig te ontspannen. Mensen met mobiliteitsproblemen kunnen problemen hebben om op de grond te komen en weer op te staan. Anderen ervaren kortademigheid tijdens het liggen. Bovendien kan iedereen die een trauma heeft meegemaakt mentaal en emotioneel ongemak ervaren door zich te bloot te voelen in deze positie of door zijn ogen dicht te houden.

De volgende variaties houden rekening met deze overwegingen, zodat u het waarom achter Savasana – wat rust is – kunt ervaren met respect voor uw individuele behoeften.

5 Savasana-variaties

Voorbereiding

Alle voorgaande yogahoudingen zijn een voorbereiding op Savasana, hoewel je deze rusthouding op elk moment kunt nemen, ongeacht of je yoga hebt beoefend.

Man liggend op een yogamat met zijn benen recht en zijn armen aan zijn zijde.  Zijn ogen zijn gesloten.
(Foto: Andrew Anderling)

1. Traditionele Savasana

Ga plat op je rug liggen met je benen recht voor je uitgestrekt en laat je voeten van elkaar wegvallen. Beweeg je armen weg van je lichaam, met de handpalmen naar boven gericht, of leg je handen op je buik. U kunt een opgerolde deken of kussen onder uw knieën leggen om eventuele spanning in uw onderrug of hamstrings te verminderen.

Tip
Onze ogen sluiten tijdens Savasana voelt niet altijd prettig. Je hebt de mogelijkheid om je blik te verzachten en je te concentreren op een vaste plek aan het plafond. Als je een leraar bent, gebruik dan uitnodigende taal bij het aansporen van Savasana, zodat leerlingen kunnen afstemmen op wat op dat moment het beste voor hen voelt.

Bovendien, als je je ongemakkelijk voelt met je benen in de traditionele versie van de pose, heb je de mogelijkheid om je knieën te buigen en je voeten plat op de mat te laten rusten met je knieën naar het plafond. Plaats je voeten onder je knieën of zet je voeten breder en laat je binnenste knieën elkaar raken.

May liggend op een yogamat, steun en blok op zijn yogamat.  Zijn ogen zijn gesloten en hij heeft een oogkussen op zijn gezicht.
(Foto: Andrew Anderling)

2. Savasana op een helling

Deze variant is een optie voor iedereen die zich niet prettig voelt in horizontaal liggen, bijvoorbeeld door pijn in de hamstrings of lage rug. Creëer een zachte helling met je yoga rekwisieten. Ik vind het leuk om een ​​getrapte fundering op te zetten met schuimblokken en ze leggen mijn bolster langs de treden. Ga zitten met je rug een paar centimeter voor de helling, je knieën gebogen en je voeten plat op de mat. Laat u langzaam op de steun van de helling zakken. U kunt uw benen gebogen of gestrekt houden en uw benen voor u uitstrekken. Maak eventuele aanpassingen totdat u zich op uw gemak voelt.

Tip
Als je wilt, kun je een oogkussen gebruiken om het licht te blokkeren en een zacht gewicht te geven dat sommige studenten ontspannend vinden.

Man liggend op zijn buik, gezicht naar beneden, op een yogamat met een bolster onder zijn borst.  Zijn ellebogen zijn gebogen en zijn benen zijn recht.
(Foto: Andrew Anderling)

3. Savasana op je buik

Deze variatie van de laatste rusthouding is een optie voor iedereen die zich te bloot voelt liggend op zijn rug. Plaats een bolster in de lengte langs het midden van de bovenste helft van de mat. Plaats een schuimblok, opgevouwen deken of stevig kussen aan de bovenkant van je mat ongeveer een voet voor de rand van de bolster. Plaats een opgevouwen deken een voet of twee verwijderd van het andere uiteinde van de bolster. Kniel op de deken en laat je borst langzaam op het kussen zakken. Pas het blok of een andere steun aan zodat u uw voorhoofd erop kunt laten rusten met ruimte voor de rest van uw gezicht tussen dit en het kussen. Gebruik hier “cactusarmen” (bovenarmen loodrecht op je romp en onderarmen loodrecht op je bovenarmen). Pas uw benen op heupafstand van elkaar of wijder aan, zodat u een positie vindt waarin u zich volledig op uw gemak voelt. Sluit je ogen of verzacht je blik.

Man liggend op zijn zij op een yogamat met een kussen onder zijn hoofd.  Zijn knieën zijn naar zijn borst getrokken en zijn armen rusten naast hem.  Zijn ogen zijn gesloten.
(Foto: Andrew Anderling)

4. Side Savasana

Deze variatie kan een goede optie zijn voor iedereen die zich ongemakkelijk of te bloot op de rug voelt liggen. Het is ook een prenatale variatie voor Savasana. Leg een opgevouwen deken, kussen of kussen over de bovenkant van de mat. Ga op uw zij liggen in foetushouding, plaats de zijkant van uw hoofd op het kussen en strek uw onderarm recht voor u uit. Laat uw bovenarm rusten waar deze het meest comfortabel aanvoelt – langs uw zijlichaam, op de mat, zelfs langs uw oor. Plaats indien nodig een opgevouwen deken tussen uw knieën voor comfort. Sluit je ogen of verzacht je blik.

Tip
U wilt er zeker van zijn dat uw hoofdpositie ervoor zorgt dat de halswervels van uw nek in lijn blijven met de rest van uw wervelkolom. Pas op dat u geen ondersteuning gebruikt die uw hoofd te hoog optilt.

Man zittend in een stoel met zijn armen op zijn dijen en zijn ogen gesloten in een variatie op Savasana
(Foto: Andrew Anderling)

5. Zittende Savasana

Deze variatie is een optie voor iedereen die moeite heeft om op de grond te komen en weer op te staan. Ga comfortabel op een stoel zitten met je voeten onder je knieën en je schouders boven je bekken. Drapeer een dikke sjaal of opgerolde deken over de achterkant van je nek, steek hem over de voorkant van je borst en stop de uiteinden tussen je armen en zijkanten van je middel om je armen te ondersteunen. Laat je handen op je dijen rusten en sluit je ogen of verzacht je blik.

Zie ook: Andere artikelen van Andrew McGonigle over verschillende manieren om veelvoorkomende houdingen te oefenen, waaronder de naar beneden gerichte hond, de boomhouding en de houding van het kind.

Over onze bijdrager

Andrew McGonigle heeft meer dan 20 jaar anatomie gestudeerd. Na aanvankelijk te hebben gestudeerd om arts te worden, verliet hij de westerse geneeskunde om yoga- en anatomieleraar te worden. Hij deelt zijn kennis van het lichaam en de manier waarop het beweegt in yoga docentenopleidingen over de hele wereld en leidt zijn eigen Yoga Anatomy Online Course. Zijn tweede boek, The Physiology of Yoga, werd in juni 2022 gepubliceerd. Ga voor meer informatie over Andrew naar doctor-yogi.com of volg hem op Instagram @doctoryogi.Recent Posts