5 manieren om piramidehoudingen te oefenen“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote”} }”>

Krijg volledige toegang tot Outside Learn, onze online onderwijshub met diepgaande yoga-, fitness- en voedingscursussen, wanneer u >”,”name”:”in-content-cta”,”type”:”link”}}” >meld je aan voor Buiten+.

U weet al dat iedereen een unieke vingerafdruk heeft die hen identificeert. Maar weet je dat je eigenheid zich ook uitstrekt tot de gewrichten in je lichaam?

Elk van onze lichamen is uniek. We hebben allemaal een bepaald bewegingsbereik, wat betekent dat we allemaal dezelfde yogahouding op onze eigen unieke manier uiten. Als zodanig is het essentieel dat we opties hebben wanneer we een yogahouding beoefenen, in plaats van te worden gevraagd te geloven dat we ons allemaal aan dezelfde vorm moeten aanpassen.

Pyramid Pose, of Parsvottanasana, wordt traditioneel beoefend met de ene hiel direct achter de andere, alsof je op een koord zit, met je armen achter je rug in Anjali Mudra of omgekeerd gebed. Deze voorwaartse vouw rekt je heupen, de voorkant van je borst en schouders en je zijlichaam. Pyramid vraagt ​​je om een ​​stevige basis in je onderlichaam te creëren en daagt vervolgens je balans uit terwijl je een voorwaartse buiging in je bovenlichaam creëert. Het is een kans om het samenspel van inspanning en gemak in uw praktijk te verkennen.

Maar de smalle houding kan bijzonder uitdagend zijn als je strakke heupspieren hebt of moeite hebt met evenwicht, en het kan moeilijk zijn om je armen op die manier te positioneren als je strakke borst- en schouderspieren hebt. Bovendien is de gedeeltelijke inversie gecontra-indiceerd voor iedereen met ongecontroleerde hoge bloeddruk.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om in de basisvorm van Pyramid Pose te komen en toch je unieke lichaam te accommoderen. Hieronder vindt u enkele van deze variaties.

5 Pyramid Pose-variaties

Voordat u Parsvottanasana beoefent, moet u uw spieren voorbereiden in houdingen die vergelijkbare acties vereisen, maar in minder uitdagende houdingen. Supta Padangusthasana (liggende hand-naar-grote-teen houding), Uttanasana (staande voorwaartse buiging) en Paschimottanasana (zittende voorwaartse buiging) helpen de hamstrings te strekken. Urdhva Mukha Svanasana (opwaarts gerichte hondhouding) en Gomukhasana (koeiengezichthouding) bereiden je armen en schouders voor.

Man staande op een yogamat die yoga beoefent met armen achter de rug
(Foto: Andrew Anderling)

1. Traditionele piramidehouding

Begin in Tadasana (berghouding). Plaats je handen op je heupen en houd je heupen naar voren gericht terwijl je je rechtervoet 2-4 voet naar achteren zet. (U kunt uw rechtervoet direct achter uw linkervoet plaatsen, met uitlijning van hiel tot hiel en uw rechtervoet iets naar buiten gedraaid, of u kunt uw rechtervoet verder naar rechts zetten voor een betere balans en een gemakkelijkere tijd om uw heupen naar de voorkant van de mat.) Druk naar beneden door de hoeken van elke voet.

Om omgekeerd gebed te beoefenen, reik je je armen naar de zijkanten, draai je je bovenarmen inwendig (wijs je duimen naar beneden door de beweging vanuit je schoudergewricht te starten), buig je ellebogen en breng je je handpalmen samen achter je rug. Andere armopties zijn onder meer het kruisen van je armen achter je rug en het voorzichtig vastpakken van de tegenoverliggende ellebogen of het plaatsen van je handen op je heupen. Verbreed over je sleutelbeenderen.

Scharnier op je heupen en begin naar voren en naar je voorste dijbeen te vouwen, strekkend door je zijlichaam.

Tips voor beginners: Als u strakke hamstrings heeft of hypermobiel bent, houd dan een lichte buiging in uw voorste knie. Als je kiest voor de bredere houding, wil je misschien je voeten parallel aan elkaar houden, waardoor de intensiteit van de rek op je buitenste rechterheup afneemt.

Man zit op een stoel en oefent Pyramid Pose in yoga
(Foto: Andrew Anderling)

2. Pyramid Pose in een stoel

Als je gaat zitten voor de pose, kun je een stabielere basis vinden. Ga naar de rand van de stoel zitten en stap met je linkervoet naar voren, waarbij je door de hoeken van je voet drukt. Breng je rechterbeen iets achter je en druk door de hoeken van de voet. Je hebt de mogelijkheid om je linkerbeen te strekken of licht te buigen. Zoek de armpositie die voor jou werkt en vouw naar voren op je heupen, waarbij je je borst naar voren en naar je linkervoet trekt.

Man die voor een stoel staat en Pyramid Pose beoefent in yoga
(Foto: Andrew Anderling)

3. Pyramid Pose voor een stoel

Ga een paar meter voor een stoel staan ​​en plaats je linkerhiel op de zitting van de stoel. Zoek uit welke armpositie voor u werkt en scharnier naar voren op uw heupen, waarbij u uw borst naar voren en naar uw linkervoet reikt. Wanneer u uw voorste hiel op een stoel laat rusten, kunt u door de verhoging een intense voorwaartse vouw en hamstringstrekking ervaren, maar zonder uw bovenlichaam om te keren.

Man beoefenen van yoga met een blok
(Foto: Andrew Anderling)

4. Pyramid Pose met een blok onder de achterste voet

Een andere optie als je strakke hamstrings hebt, is om je achterste hiel op een schuimblok te laten rusten, wat een buiging in je achterste knie creëert en de rek in dat been vermindert. Begin in Tadasana (Mountain Pose) en plaats een schuimblok een paar voet achter je. Terwijl je je rechtervoet naar achteren zet, plaats je je rechterhiel op het blok en plaats je de bal van je voet op de mat. Zodra je je stabiel voelt, vouw je naar voren op je heupen.

Man die yoga beoefent op een mat met handen op blokken
(Foto: Andrew Anderling)

5. Pyramid Pose met blokken onder je handen

Als je strakke hamstrings hebt of je niet op je gemak voelt bij het maken van een lichte inversie, plaats dan een blok aan elke kant van je voorste voet. Plaats je handen op je heupen, begin naar voren te vouwen en laat je handen op de blokken rusten. U kunt het niveau van de blokken naar wens aanpassen. Reik met je borst naar voren en blijf hier of laat je borst iets naar je voorste dij zakken.

Over onze bijdrager

Andrew McGonigle heeft meer dan 20 jaar anatomie gestudeerd. Na aanvankelijk te hebben gestudeerd om arts te worden, verliet hij de westerse geneeskunde om yoga- en anatomieleraar te worden. Hij deelt zijn kennis van het lichaam en de manier waarop het beweegt in yoga docentenopleidingen over de hele wereld en leidt zijn eigen Yoga Anatomy Online Course. Zijn tweede boek, The Physiology of Yoga, werd in juni 2022 gepubliceerd. Ga voor meer informatie over Andrew naar doctor-yogi.com of volg hem op Instagram @doctoryogi.Recent Posts