5 manieren om het greenwashing-spel te verslaan“], “filter”: { “nextExceptions”: “img, blockquote, div”, “nextContainsExceptions”: “img, blockquote, a.btn, ao-button”} }”>

Duurzaamheid wordt trendy – en dat is niet per se een goede zaak. Ja, consumenten eisen meer milieuvriendelijke producten dan ooit tevoren en zijn bereid meer te betalen voor producten die minder schade toebrengen aan het milieu. Als reactie hierop veranderen sommige merken de toeleveringsketen radicaal om duurzamere materialen en processen te gebruiken. Maar er is één groot probleem: veel bedrijven zijn niet bereid om het voorwerk te doen. In plaats daarvan pakken deze fabrikanten milieuvriendelijke buzzwords aan:biologisch, groen, natuurlijk, enz. – op verpakkingen en reken een premie. Het bedrijf profiteert, terwijl de consument de waarheid achter vage marketingclaims moet uitzoeken. Dit fenomeen wordt greenwashing genoemd.

Waarom greenwashing ertoe doet

Wanneer u greenwashed producten koopt, steunt u onbewust een systeem dat bedrijven ontmoedigt om echt impactvolle oplossingen voor de milieucrisis te ontwikkelen. Maar de planeet is niet de enige die aan het kortste eind trekt. Ook greenwashed producten kunnen schadelijk voor je zijn.

Volgens Amy Ziff, oprichter en uitvoerend directeur van het externe verificatiebedrijf MADE SAFE, houden overheidsinstanties zoals de FDA en EPA niet veel toezicht. In feite verbieden ze slechts ongeveer 14 chemicaliën waarvan bekend is dat ze giftig zijn voor mens of milieu. Deze zelfde instanties staan ​​bedrijven toe duizenden andere stoffen te gebruiken waarvan bekend is dat ze gevaarlijk zijn. En velen doen dat.

De inzet is het hoogst voor producten waarmee je elke dag urenlang communiceert, zegt Ziff. Matrassen zijn een goed voorbeeld. “Wij mensen brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door”, legt ze uit. “Dus, wanneer mensen hun leven beginnen te evalueren op dingen die zouden kunnen veroorzaken [chemical] blootstellingen, zeg ik dat ze moeten beginnen met het opruimen van hun slaapomgeving.” Veel matrassen zijn gecoat met chemische vlamvertragers, die na verloop van tijd in uw huid kunnen sijpelen (denk aan zes tot acht uur per nacht). Chemische vlamvertragers zijn in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen, waaronder neurologische problemen, haaruitval en orgaantoxiciteit. Dus als u op zoek bent naar een matras en wilt voorkomen dat u in contact komt met agressieve chemicaliën, is waarheid in marketing cruciaal.

Hoe Greenwashing te slim af te zijn

Hoe kun je zien welke merken hun claims waarmaken? Met deze tips kunt u winkelen op een manier die aansluit bij uw waarden.

1. Controleer op betrouwbare certificeringen van derden. Of u nu huishoudelijke producten, outdoorartikelen of meubels koopt, zoek naar keurmerken van onafhankelijke derde partijen. Deze certificeringen zijn duidelijke signalen dat merken daadwerkelijk de lat hoger leggen voor ecologische en sociale verantwoordelijkheid – niet alleen maar praten. Enkele goede certificaten om naar te zoeken:

> VEILIG GEMAAKT of blauwbord duiden op het passeren van een rigoureuze evaluatie van de ingrediënten van elk product om ervoor te zorgen dat ze geen bekende schadelijke stoffen bevatten.

> Wereldwijde organische latexstandaard (GOLS) En Wereldwijde organische textielstandaard (GOTS) verifieer de organische inhoud in producten zoals matrassen en beddengoed. U wilt ook controleren of het hele product gecertificeerd is of alleen de materialen zelf. Dit wordt vermeld in de openbare database.

> B Corp-certificering betekent dat een bedrijf voldoet aan hoge sociale en milieunormen.

> Groenwacht goud garandeert een lage chemische uitstoot tijdens de productie.

Sommige merken zijn gecertificeerd in een of twee van deze categorieën. Anderen, zoals Avocado Groen, hebben in alle vier de duurzaamheidsstempels verdiend. Alle Avocado Green-matrassen zijn geverifieerd door MADE SAFE, Greenguard Gold, Global Organic Latex Standard (GOLS) voor het latexschuim en Global Organic Textile Standard (GOTS) voor het eindproduct. Bovendien heeft Avocado de B Corp-status verdiend (en heeft een score van 126,2, ruim boven het vereiste minimum).

“Zoek ook naar geldige certificeringsnummers”, adviseert George Matthews, vice-president inkoop en certificering van Avocado. “Als een bedrijf een certificeringslogo toont zonder het overeenkomstige nummer van hun entiteit, kun je er vrijwel van uitgaan dat ze niet jaarlijks worden gecontroleerd of dat ze niet voldoen aan de certificeringsnormen.” Als het merk een nummer laat zien, zoek het dan op op de website van de certificerende instantie om er zeker van te zijn dat het legitiem is.

2. Zoek naar bijzonderheden. Vage platitudes moeten met argwaan worden bekeken. Betekent een “natuurlijk” materiaal dat het “gecertificeerd biologisch” is of dat het in het laboratorium is getest om veilig te zijn voor mensen en de ecosystemen? Als het product “toxinevrij” is, welke gifstoffen staan ​​dan op de lijst? Neem als voorbeeld de nieuwe Eco Organic Matras van Avocado. Het is niet alleen gemaakt van GOTS-gecertificeerde biologische katoen en wol en GOLS-gecertificeerde latex, maar is ook gemaakt zonder chemische vlamvertragers. Dat kan omdat biologische wol is doorgestikt tot aan de bovenkant van de matras, zegt Matthews, waardoor een natuurlijk vuurvaste barrière ontstaat. De matras is ook gemaakt zonder glasvezel of polyurethaanschuim op basis van fossiele brandstoffen. Veel specifieker dan dat wordt het niet.

3. Geef prioriteit aan verticaal geïntegreerde bedrijven. Veel merken doen hun best om prioriteit te geven aan milieubewuste materialen, maar wereldwijde toeleveringsketens kunnen behoorlijk troebel zijn. Bedrijven die hun toeleveringsketens beheersen, zijn beter in staat om strenge normen op elk niveau te implementeren. Avocado is bijvoorbeeld mede-eigenaar van de boerderijen en fabrieken in India en Guatemala waar de materialen vandaan komen om maximale kwaliteitscontrole te garanderen. “Hierdoor kunnen we sterke, langdurige relaties aangaan in elke stap van onze toeleveringsketen”, zegt Matthews. “Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat al onze partners voldoende worden ondersteund en dat ze nooit kortere wegen hoeven te nemen.”

Avocado groene matras
(Foto: Avocado Groene Matras)

4. Eis transparantie. Merken die uw vertrouwen waard zijn, zouden niets te verbergen moeten hebben. Daarom gebruikt Avocado geavanceerde blockchain-technologie om de bron van de materialen die het in zijn producten gebruikt te documenteren. Tegen 2024, zegt Matthews, zullen al zijn wol- en latexmaterialen blockchain-geverifieerd zijn en zal Avocado die gegevens vrij toegankelijk maken voor elke certificerende instantie die erom vraagt. Het merk publiceert ook een onwankelbaar eerlijk milieueffectrapportage elk jaar.

5. Zoek naar toezeggingen voor nul afval. Materialen zijn niet het enige twijfelachtige aspect van greenwashing. Merken die echt om het milieu geven, werken ook aan het beperken van de negatieve effecten van productieprocessen. Daartoe leidt Avocado 78 procent van zijn afval af van stortplaatsen, zoals geverifieerd door de externe certificeerder Underwriters Laboratories (UL). Het bereikt dit door verantwoorde recycling en door overgebleven materialen te upcyclen in haar Geen afvalinzameling. Dankzij deze acties heeft Avocado erkenning gekregen als klimaatneutraal bedrijf.

Matthews zegt dat voor Avocado klimaatneutraal worden gewoon onderdeel is van een goede wereldburger zijn. “We willen een nuttig onderdeel zijn van elke gemeenschap waarin we werken”, zegt hij. “Wij geloven dat als je simpele dingen met passie aanpakt, je de wereld echt een betere plek kunt maken.”


De missie van Avocado is om een ​​van de meest duurzame merken ter wereld te zijn. Het maakt gecertificeerde biologische matrassen, kussens, beddengoed, badproducten, handgemaakte meubels, verantwoorde loungewear en een huid- en lichaamslijn die allemaal beter zijn voor mensen en beter voor de planeet.

Recent Posts